(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat vrijdag naar verwachting in de plus openen. Futures op de AEX index wezen een uur voor de beursgong op een winst van 0,3 procent. 

De AEX-index sloot donderdag na een wisselvallig handelsverloop nog 0,6 procent lager op 546,90 punten. 

Europese beleggers kregen donderdag aanvankelijk een duwtje in de rug door meevallende inkoopmanagersindices uit onder meer Duitsland en Frankrijk, en stimuleringsgezinde notulen van de Europese Centrale Bank. Het sentiment keerde ’s middags evenwel na tegenvallende Amerikaanse industriecijfers en havikachtige uitspraken van Fed-bestuurders tijdens het jaarlijkse symposium van centraal bankiers in Jackson Hole.

De voorzitter van de Federal Reserve Bank van Kansas City en die van Philadelphia gaven in Jackson Hole aan geen noodzaak te zien tot meer renteverlagingen dit jaar. Fed-voorzitter Powell geeft vandaag een toespraak, waar veel van wordt verwacht en die de markten zeker in beweging kan zetten. 

Futures op Wall Street deden daarvoor al een stap terug nadat voorlopige cijfers lieten zien dat de Amerikaanse maakindustrie in augustus in activiteit is afgenomen. 

“De inkoopmanagersindex hees een rode vlag, dat de industrie krimpt”, zei analist Carter Henderson van Fort Pitt Capital. “De Amerikaanse consument blijft oersterk terwijl de industrie een tik kreeg van de toenemende onzekerheid over de handel met China.”

Het rendement op de tienjarige Treasury’s zakte na vrijgave van de cijfers kortstondig onder dat van tweejarige Amerikaanse staatsleningen, na een vergelijkbare inversie vorige week. Dit wordt algemeen gezien als een signaal voor recessie.

De oktober-future voor een vat ruwe olie sloot 0,6 procent lager op 55,35 dollar op de New York Mercantile Exchange. Brent-olie daalde ook 0,6 procent. Het muntpaar euro/dollar noteert daarnaast vanochtend stabiel op 1,1069.

In Azië blijven de koersuitslagen vanochtend beperkt, met overwegend winsten van enkele tienden van een procent.

Naast de ontwikkelingen in Jackson Hole hebben beleggers vandaag ook oog voor de Amerikaanse nieuwe woningverkopen in juli.

Bedrijfsnieuws

Het operationeel resultaat van ASR Nederland kwam in de eerste helft van dit jaar uit op 459 miljoen euro tegen 380 miljoen euro een jaar eerder. Analisten rekenden op 413 miljoen euro. ASR zei vrijdag positief te zijn gestemd over de tweede helft van 2019. Verder liet de verzekeraar weten Veherex over te nemen van de Nederlandse Spoorwegen en pensioenfonds SPF. Er werden geen financiële details gemeld. 

Adyen bevestigde dat oprichters Pieter van der Does en Arnout Schuiff, die respectievelijk CEO en CTO zijn bij het Amsterdamse betaalbedrijf, donderdag samen bijna een half miljoen aandelen Adyen hebben verkocht in een plaatsing bij institutionele beleggers. Dat komt overeen met ongeveer 15 procent van het aandelenbezit van de twee oprichters en bestuurders. 

Berenberg verlaagde het koersdoel voor OCI van 31,00 naar 28,00 bij een onveranderd koopadvies. Analisten van Berenberg verwachten dat OCI volgende week met sterke kwartaalcijfers komt, al zorgde zwakte in de methanolmarkt ervoor dat de marktvorsers hun ramingen voor heel 2019 bijstelden.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 index sloot donderdag 0,05 procent lager op 2.922,95 punten, de Dow Jones-index won 0,2 procent en de Nasdaq eindigde 0,4 procent lager.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.