(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat donderdag naar verwachting een hogere opening tegemoet. Wall Street sloot woensdagavond duidelijk lager, terwijl de Aziatische beurzen vanochtend juist overtuigend in het groen noteren.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een winst van 0,2 procent. De index daalde woensdag nog met 1,3 procent naar 553,25 punten door een intensivering van handelsoorlog tussen Amerika en China.

De Amerikaanse regering publiceerde woensdag een lijst met Chinese producten waarop zij invoerheffingen van 10 procent wil zetten. In totaal gaat het om 200 miljard dollar aan goederen. Bij aanvang van de handelsweek traden al van beide kanten tarieven in werking met een onderliggende waarde van 34 miljard dollar.

Het Chinese ministerie van handel noemde het nieuwste Amerikaanse plan “totaal onacceptabel” en schadelijk voor China en de hele wereld. Het zal volgens econoom Iris Pang van ING evenwel pas vermoedelijk in september duidelijk worden welke tegenmaatregelen China gaat nemen, omdat de VS pas eind augustus definitief zullen besluiten over de nieuwe heffingen van 10 procent.

“Dit verschilt van de eerdere ingrepen in het handelsbeleid, omdat de omvang aanzienlijk groter is, en omdat China niet direct kan terugslaan met hetzelfde bedrag van 200 miljard dollar, omdat het land niet zo veel Amerikaanse goederen importeert”, zei beleggingschef David Carter van Lenox Wealth Advisors.

“Het escalerende handelsconflict tussen de twee grootste economieën vormt een aanzienlijke bedreiging voor de mondiale economische groei en stabiliteit”, stelde analist Lukman Otunuga van FXTM. “Beleggers zullen waarschijnlijk de rest van de week voorzichtig blijven, aangezien het sentiment wereldwijd naar verwachting fragiel zal zijn.”

Beleggers zochten dan ook naar de uitgang op de aandelen- en grondstoffenmarkten. Als China minder ruimte krijgt om te handelen zou de wereldwijde vraag naar grondstoffen wel eens kunnen dalen en de olieprijs in New York sloot 4 procent lager op 70,21 dollar. De goudprijs daalde daarnaast 0,9 procent. De euro zakte ten opzichte van de dollar tot 1,1672 dollar, ten opzichte van een stand van 1,1726 woensdagochtend.

De Dow Jones index sloot in New York krap een procent lager, na winsten in de vier voorafgaande handelsdagen.

Azië stond de afgelopen dagen juist onder druk , maar liet vanochtend een herstel zien. Positieve uitschieter was de Shanghai Composite met een winst van meer dan twee procent.

Beleggers hebben vandaag oog voor onder meer inflatiecijfers uit de eurozone, de notulen van de ECB en de Amerikaanse inflatie in juni. Ook de NAVO-top in Brussel, waar Amerika en zijn bondgenoten bakkeleien over de defensieuitgaven, houdt de gemoederen bezig.

Beleggers snakken naar meer afleiding van de handelsperikelen en kijken reikhalzend uit naar de start van het cijferseizoen. Morgen is het in New York de beurt aan de financiële giganten Citigroup, JPMorgan Chase en Wells Fargo.

Vanochtend bleken de consumentenprijzen in Duitsland in juni iets minder hard te zijn gestegen dan in de voorgaande maand. De inflatie kwam in juni uit op 2,1 procent op jaarbasis. In mei stegen de consumentenprijzen met 2,2 procent. Het cijfer was geen verrassing.

Bedrijfsnieuws

Eén van de grootste aandeelhouders van Unilever waarschuwde voor een gedwongen verkoop van zijn aandelen als gevolg van de aanstaande verhuizing van het hoofdkantoor van Londen naar Rotterdam. Dit schreef de Financial Times donderdag na een gesprek met Nick Train, mede-oprichter van Lindsell Train, een vermogensbeheerder dat een belang houdt van 2,5 procent in het Brits-Nederlandse concern.

Het aandeel Fagron kan in beweging komen, denkt handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten. Hij wees op een initieel koopadvies van Kepler Cheuvreux met een koersdoel van 17,00 euro.

Arcadis, consultancybedrijf Berenschot en stedenbouwkundig ontwerpbureau Posad hebben samen met consultancybedrijf Bax & Company als onderaannemer en een aantal universiteiten alle negen raamcontracten verworven voor advies- en ingenieursdiensten voor het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De totaalwaarde van de contracten is ongeveer 11 miljoen euro per jaar voor alle inschrijvers.

Kredietbeoordelaar Fitch Ratings handhaafde de kredietwaardigheid van Aegon Bank op A- en de outlook is Stabiel.

New Sources Energy maakte in de eerste negen maanden van zijn gebroken boekjaar 124.000 euro aan bedrijfskosten, waardoor het negatieve eigen vermogen opliep tot 325.000 euro.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 index sloot woensdag 0,7 procent lager op 2.774,02 punten, de Dow Jones index leverde 0,9 procent in tot 24.700,45 en de Nasdaq index zakte 0,6 procent tot 7.716,61.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Reacties