(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat vrijdag naar verwachting licht hoger openen. Wall Street koerste donderdagavond dankzij positief ontvangen kwartaalcijfers overwegend in het groen, terwijl het sentiment in Azië vanochtend juist verdeeld is.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een winst van 0,2 procent.

De Amsterdamse hoofdgraadmeter steeg donderdag nog 0,4 procent naar 520,63 punten, nadat onder meer een koerssprong van Royal Dutch Shell, na zijn kwartaalrapportage, een negatieve ontvangst van de cijfers van Unilever overschaduwde.

Het sentiment in Europa werd donderdag enigszins gedrukt door nieuws dat de Italiaanse economie in het afgelopen kwartaal in een recessie terecht is gekomen. De groei van de economie van de eurozone over het vierde kwartaal van 2018 bedroeg daarnaast in een voorlopige meting 0,2 procent. Op jaarbasis kwam de groei voorlopig uit op 1,2 procent tegen 1,6 procent over het derde kwartaal op jaarbasis. Deze cijfers kwamen overeen met de verwachtingen.

Op Wall Street spurtte techbeurs Nasdaq donderdagavond bijna anderhalf procent hoger, nadat Facebook een recordwinst rapporteerde. Het aandeel van de sociaalnetwerksite klom bijna 11 procent. Negatief ontvangen cijfers van chemieconcern DowDuPont wogen daarentegen op de Dow Jones index, dat nipt in het rood sloot op de laatste dag van de maand.

Woensdag gingen de Amerikaanse beurzen al flink omhoog, nadat de Federal Reserve de wensen van beleggers inwilligde door een rentepauze van onbepaalde termijn in het vooruitzicht te stellen. Ook gaat de Fed zijn balans minder ver afbouwen dan eerder gepland, gezien de vertragende wereldeconomie en een recente wankeling van de financiële markten.

“Gisteren hadden we een heel goede dag en nu zien we dat de markten deze koerswinsten aan het verwerken zijn”, stelde Mark Travis van Intrepid Capital.

De index van de 500 grootste Amerikaanse ondernemingen, de S&P 500 index, steeg de afgelopen maand met 7,5 procent. Daarmee heeft de index de beste januarimaand sinds 1987 achter de rug. Toen boekte de S&P nog een maandwinst van 13,2 procent. De Dow Jones ging de afgelopen maand met 6,9 procent omhoog. Dit is de beste januarimaand sinds 1989, toen de index met 8 procent steeg. De Nasdaq heeft de beste januarimaand sinds 2001 achter de rug.

In december bivakkeerde de S&P 500 index nog op de rand van een ‘bear market’, ofwel een daling van 20 procent sinds een recente top.

Olie noteerde donderdag tot 0,7 procent lager, terwijl het muntpaar euro/dollar vanochtend stabiel noteerde op 1,1440. Vanmiddag rapporteren in New York de oliegiganten Exxon Mobil en Chevron. In de Aziatische handel vanochtend daalden de olieprijzen verder.

In Azië kregen beleggers vanochtend zorgelijk macronieuws te verwerken. De industrie in China krimpt, zo bleek uit cijfers van Markit Economics en Caixin. De inkoopmanagersindex daalde van 49,7 in december naar 48,3 afgelopen maand. Dit is de laagste stand sinds februari 2016.

De Japanse industrie vertoont daarnaast nog amper tekenen van groei. De inkoopmanagersindex daalde van 52,6 in december naar 50,3 in januari. Een indexstand van meer dan 50 wijst op groei, minder dan 50 betekent krimp.

De Chinese beurzen lieten vanochtend een verdeeld beeld zien, terwijl de Japanse beurs vrijwel onveranderd noteerde.

Ook in de Europa en Amerika worden vandaag de inkoopmanagersindices voor de industrie in januari vrijgegeven. Daarnaast zijn alle ogen gericht op het op het Amerikaanse banenrapport, dat voor vanmiddag staat geagendeerd. Woensdag bleek uit het rapport van loonstrookjesverwerker ADP, dat als een voorbode wordt beschouwd, dat het aantal private banen sterker dan verwacht steeg met 213.000 banen.

Bedrijfsnieuws

De omzet van Signify daalde in het afgelopen kwartaal met bijna 9 procent naar 1.726 miljoen euro. Op vergelijkbare basis was de krimp 7,3 procent. Gemiddeld rekenden analisten voor het vierde kwartaal op een omzet van 1.765 miljoen euro. De aangepaste EBITA steeg van 207 miljoen naar 214 miljoen euro, waar analisten hadden gerekend op 207 miljoen euro.

De EPRA-winst van vastgoedbedrijf WDP kwam in 2018 uit op 134,4 miljoen euro, een stijging van 10,7 procent op jaarbasis. Per aandeel ging de winst met zeven procent omhoog naar 6,00 euro. De portefeuille van WDP was eind december voor 97,5 procent verhuurd. Dat is net iets meer dan de 97,4 procent aan het einde van 2017. De gemiddelde looptijd van de huurcontracten is nu 5,8 jaar.

Berenberg verhoogde het koersdoel voor Unilever van 53,00 naar 54,50 euro met een ongewijzigde koopaanbeveling. Volgens de analisten zaten er zowel mee- als tegenvallers in de jaarcijfers die het Brits-Nederlandse concern donderdag presenteerde. Een tegenvaller was dat de onderliggende groei met 2,9 procent duidelijk minder was dan de 3,5 procent waarop door analisten was gerekend voor het vierde kwartaal. Daarentegen lagen de marges met 18,4 procent juist weer iets hoger dan de verwachtingen.

Volgens beleggingsadviseur Rein Schutte van Boer & Olij verhoogde HSBC het advies voor Sif Holding van Houden naar Kopen, met een koersdoel van 14,00 euro. Verder startte Société Generale met het volgen van AB InBev met een Houden advies en een koersdoel van 66,00 euro.

Handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten merkte op dat Goldman Sachs het advies voor DSM verhoogde van Neutraal naar Kopen. Ook het koersdoel werd opwaarts bijgesteld van 91,00 naar 101,50 euro.

Aegon besloot te stoppen met investeringen in oliebedrijven die 30 procent en meer van hun olieproductie halen uit teerzanden en pijpleidingbedrijven die betrokken zijn bij het transport van teerzandolie.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500-index steeg donderdag 0,9 procent tot 2.704,10 punten, de Dow Jones-index noteerde 0,1 procent lager op 24.999,67 punten en de Nasdaq sloot 1,4 procent hoger op 7.281,74 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.