(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat vrijdag naar verwachting een nipt hogere opening tegemoet. Wall Street sloot donderdagavond per saldo nog vrijwel onveranderd, terwijl de Aziatische beurzen  vanochtend in het groen noteren.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een winst van 0,1 procent. Donderdag sloot de hoofdgraadmeter van het Damrak nog 0,6 procent lager op 544,56 punten.

Voor het verlies van de AEX index van donderdag kon met de beschuldigende vinger volledig naar Unilever gewezen worden. Het Brits-Nederlandse levensmiddelenconcern rapporteerde een tegenvallende onderliggende omzetgroei en het aandeel van de indexzwaargewicht, met een weging van ongeveer 15 procent, koerste bijna zes procent lager.

Ook andere Europese hoofdbeurzen deden echter een stapje terug. Analisten wezen als verklaring met name op de voortwoekerende Spaanse constitutionele crisis, die op termijn het fundament van de eurozone kan aantasten. Van paniek was echter geen sprake, getuige ook de aansterkende euro die vanochtend ten opzichte van de dollar noteerde op een stand van 1,1810. Donderdagochtend noteerde het muntpaar nog onder 1,18 grens.

Wall Street opende donderdag lager, waarbij het sentiment aanvankelijk werd gedrukt door de rode koersenborden op de Europese beurzen. Gedurende de handelsdag trad echter een herstel op en op de slotzoemer sloten de S&P 500 index en de Dow Jones index dankzij een eindsprintje fractioneel in de plus, waardoor all time high’s zelfs werden aangescherpt.

Techbeurs Nasdaq bleef met een verlies van 0,3 procent evenwel in het rood steken doordat Apple 2,4 procent van zijn beurswaarde prijs gaf. Beleggers zijn sceptisch over de ontvangst van de iPhone 8 en zien zich hierin gesterkt door geruchten over productiebeperkingen van Chinese toeleveranciers van Apple.

PPG Industries sloot 1,3 procent hoger nadat de verfproducent, die een oogje heeft op AkzoNobel, bekendmaakte een hogere omzet te hebben behaald. Onder de streep resteerde een winst van 609 miljoen dollar, tegen een verlies van 184 miljoen dollar een jaar eerder. Nabeurs rapporteerde PayPal een stevige omzetgroei en het aandeel koerste in de elektronische handel bijna vier procent hoger.

Vandaag geven onder meer General Electric, Schlumberger, Procter & Gamble en ManPowerGroup in New York kwartaalrapportages vrij.

De prijs voor een vat ruwe olie De november-future voor een vat ruwe olie sloot donderdag op de New York Mercantile Exchange 0,75 dollar ofwel 1,4 procent lager op 51,29 dollar. “De markt is moe na de grote rally van de laatste dagen”, zei senior vice president Donald Morton van Herbert J. Sims & Co, die daar de leiding heeft over een energiehandels desk. De marktexpert wees er daarbij op dat de verdere ontwikkeling van de olieprijs voor een groot deel zal afhangen van geopolitieke ontwikkelingen.

De Aziatische beurzen koersten vanochtend in het groen. Koploper was de beurs in Hong Kong met een winst van krap een procent. 

Op het macro-economische vlak hebben beleggers vandaag onder meer oog voor de cijfers over de verkopen van bestaande Amerikaanse woningen en de lopende rekening van de eurozone.

Bedrijfsnieuws

TomTom behaalde in het derde kwartaal een omzet van 218 miljoen euro, terwijl analisten vooraf gemiddeld rekenden op 223 miljoen euro. In het derde kwartaal van 2016 werd er nog een omzet behaald van 239 miljoen euro. De navigatiespecialist stelde daarnaast opnieuw de omzetverwachting voor heel 2017 neerwaarts bij naar ongeveer 900 miljoen euro, waar dit eerder 925 miljoen euro was.

Wereldhave boekte in de eerste negen maanden van 2017 168,7 miljoen euro aan bruto huurinkomsten, een daling van 3 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. De daling is het resultaat van desinvesteringen in Nederland. De bezettingsgraad van zijn winkelcentra bedroeg ultimo september 2017 95,3 procent, in vergelijking tot 95,4 procent eind juni. 

De raad van commissarissen van KPN heeft Maximo Ibarra voorgedragen als nieuwe CEO en voorzitter van de raad van bestuur. Ibarra volgt de huidige CEO Eelco Blok op, die twaalf jaar zitting heeft gehad in de raad van bestuur van het telecombedrijf en er twee termijnen als CEO op heeft zitten. 

Iain Gardner vertrekt als directielid en operationeel directeur bij ForFarmers. Steven Read, eveneens lid van de directie van ForFarmers en de huidige eindverantwoordelijke voor Supply Chain is benoemd als opvolger van Gardner.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index noteerde donderdag bij het slot minder dan 0,1 procent hoger op 2.562,11 punten, de Dow Jones index sloot vlak op 23.163,04 punten en de Nasdaq stond uiteindelijk 0,3 procent af naar 6.605,07 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.