(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is dinsdag voor de vierde opeenvolgende dag met winst gesloten. De AEX index steeg 0,8 procent op 484,04 punten, terwijl de AMX een winst van 0,7 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 0,9 procent.

“De Europese aandelenmarkten noteerden vandaag wederom in de plus, een beeld dat al sinds het Italiaanse referendum voortduurt”, merkte beleggingspecialist Roy van Santen van Lynx op, eraan toevoegend dat de AEX sinds het referendum in Italië tegen de verwachting in met 40 punten is gestegen. De marktvorser wees er op dat de volumes momenteel zeer laag zijn en weinig partijen hun aandelen verkopen. Dat de AEX dit jaar nog door de 500 punten breekt verwacht de beleggingsspecialist echter niet.

“Het jaar 2016 eindigt met tragische incidenten in Turkije en Duitsland, maar beleggers kunnen slecht nieuws inmiddels snel verwerken, wat de veerkracht op de financiële markten verklaart”, voegde marktstrateeg Hussein Sayed van FXTM toe.

In Duitsland passeerden cijfers over de producentenprijzen. Vergeleken met een jaar eerder stegen de producentenprijzen in november met 0,1 procent tegenover een daling met 0,4 procent in oktober. Geraadpleegde economen mikten op een daling met 0,2 procent. Op maandbasis was sprake van een stijging met 0,3 procent na een min van 0,7 procent in de voorgaande maand. Hier gingen economen uit van een toename met 0,1 procent.

“Normaal krijgen de Duitse producentenprijzen weinig aandacht, maar die voor november waren wel van belang, omdat die de onderliggende trend weergeven dat de inflatie op korte termijn aanzienlijk zal oplopen”, schreven economen van Daiwa Capital Markets.

In Nederland kwamen cijfers vrij over de bestedingen en het vertrouwen van consumenten. Consumenten gaven in oktober 2,7 procent meer uit dan in oktober vorig jaar. In september stegen de bestedingen nog met 1,2 procent. Het consumentenvertrouwen bleef in december stabiel ten opzichte van november op een stand van 12 punten, nog altijd ruim boven het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar en het hoogste punt in ruim negen jaar.

Het overschot op de lopende rekening van de eurozone bedroeg in oktober 28,4 miljard euro, na een plus van 27,7 miljard euro in de voorgaande maand.

De Bank of Japan handhaafde de negatieve rente van 0,1 procent en zal onverminderd in een jaarlijks tempo voor 80 biljoen Japanse yen aan obligaties blijven kopen om zo de monetaire basis uit te breiden. Het beleidsorgaan meldde in een verklaring dat de economie van het land zich in gematigd tempo herstelt, terwijl de export aantrekt en publieke investeringen overwegend vlak blijven. Het gematigde herstel houdt in de visie van de beleidsmakers de komende tijd aan.

Volgens beleggingsmanager Michael Moen van Aberdeen kwam het besluit van de centrale bank van Japan om het beleid onveranderd te laten niet als een verrassing. “Na de overwinning van Trump zijn de rentes op Amerikaanse staatsobligaties gestegen, en dat heeft geleid tot een depreciatie van 12 procent van de yen ten opzichte van de dollar, iets dat kwantitatieve verruiming en controle van de yieldcurve niet konden bereiken. Het resultaat is hogere invoerprijzen voor Japan en dus hogere inflatieverwachtingen”, aldus Moen.

“Om twee procent inflatie te bereiken, is er echter nog een lange weg te gaan. Er is meer duurzame groei nodig in plaats van het optimisme dat op dit moment de wereldwijde markten stuurt”, keek de beleggingsmanager van Aberdeen alvast vooruit.

Ook de Turkse centrale bank liet bij het rentebesluit de rentetarieven ongewijzigd. De marginale beleningsrente bleef staan op 8,50 procent terwijl de herfinancieringsrente onveranderd bleef op 7,25 procent. De TCMB verwacht dat de economie zich in een gematigd tempo herstelt.

Olie noteerde dinsdag in het groen. Een februari-future West Texas Intermediate steeg 0,4 procent op 52,12 dollar, terwijl een februari-future Brent 1,6 procent hoger bewoog op 55,80 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0379. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0388 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,0396 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 23 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door staalgigant ArcelorMittal met een winst van 2,1 procent, gevolgd door Randstad en NN met winsten van achtereenvolgens 1,5 procent en 1,3 procent.

Akzo Nobel en Gemalto waren de enige twee dalers van de hoofdfondsen met verliezen van respectievelijk 0,8 procent en 0,4 procent.

Philips sloot 1,1 procent hoger, nadat het concern aankondigde vervroegd een obligatie af te lossen. Het betreft een lening met een couponbetaling van 5,75 procent en een oorspronkelijke looptijd tot en met maart 2018. De terugbetaling resulteert voor het concern in een kasuitstroom van circa 1,24 miljard euro in het eerste kwartaal van 2017 en een vermindering van het resultaat voor belastingen van ongeveer 61 miljoen euro in het vierde kwartaal van 2016. De transactie draagt bij aan de doelstelling van Philips om de jaarlijkse rentelasten met circa 100 miljoen euro te verminderen. Philips sloot XXX procent hoger.

In de AMX ging OCI aan kop met een winst van 5,0 procent procent, gevolgd door Philips Lighting met een winst van 2,6 procent.

De overnamepoging van PostNL door het Belgische postbedrijf Bpost liep stuk op zakelijke argumenten, niet op het bonusaspect. Dit zei de voorzitter van de raad van commissarissen van PostNL, Michiel Boersma, dinsdag in een interview met Het Financieel Dagblad en de Belgische krant De Tijd. PostNL steeg 0,2 procent.

Vastned kocht een winkelpand in de Parijse wijk Le Marais en twee winkelpanden in Madrid en deed zijn Portugese bezittingen van de hand met een klein boekverlies. De drie winkelpanden werden aangekocht voor in totaal 34 miljoen euro en de Portugese portefeuille bracht 11 miljoen euro op. Vastned sloot met een winst van 1,6 procent.

Hekkensluiter in de Midkap was Corbion met een beperkt verlies van 1,5 procent. Ook TKH Group beleefde een moeizame dag met een min van 0,6 procent.

AScX-fonds NSI herfinancierde een faciliteit van 250 miljoen euro. De leningen zijn daarbij verhoogd met 15 miljoen naar 265 miljoen euro. Bij de herfinanciering viel het rentepercentage lager uit en werd de faciliteit verlengd met 1,5 jaar. Ook is een nieuwe leningsfaciliteit zonder onderpand van 20 miljoen euro met Rabobank afgesloten. NSI noteerde 1,3 procent hoger.

Van de lokale fondsen kon Euronext op aandacht rekenen. Dinsdag werd bekend dat de beursuitbater exclusieve gesprekken met de London Stock Exchange en clearingbedrijf LCH.Clearnet Group voert over een mogelijke overname van het Franse onderdeel van LCH.Clearnet. De transactie is afhankelijk van het slagen van de voorgenomen fusie tussen de London Stock Exchange met Deutsche Boerse, de twee grootste beursbedrijven van Europa. ING uitte zich positief over de mogelijke overname. De koers van het aandeel Euronext steeg  2,5 procent.

Brill rondde de eerder aangekondigde overname van de twee Duitse uitgevers Ferdinand Schöningh en Wilhelm Fink af. Het aandeel sloot op een winst van 0,7 procent.

De Verenigde Nederlandse Compagnie (VNC) heeft maandag op een bijzondere aandeelhoudersvergadering goedkeuring gekregen voor de volledige overname van energiemaatschappij DGB Groep. Het aandeel VNC verloor 3,5 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,4 procent hoger op 2.270,79 punten. De Dow Jones index steeg 0,4 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,4 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.