De Amsterdamse beurs is dinsdag voor de vierde opeenvolgende dag hoger gesloten. 

De AEX sloot 1,1 procent in het groen op 445,44 punten. De AMX steeg 1,1 procent tot 620,57 punten en de AScX dikte 1,6 procent aan op 772,71 punten. 

Volgens Frank Bonsee van ABN AMRO liet het Damrak “de hele dag een hele nette prestatie zien”, in navolging van de winsten op Wall Street maandagavond en opbeurende woorden uit Japan vanochtend. De Japanse premier Shinzo Abe onderstreepte de bereidheid om via monetaire verruiming, toenemende fiscale flexibiliteit en herstructureringen, de negatieve economische spiraal met onder meer deflatie te doorbreken.

“Beleggers hebben het probleem van een Brexit meer naar achteren geschoven en focussen meer op de tweede kwartaalcijfers”, aldus handelaar Bonsee. “Het zonnetje schijnt nog steeds op de beurs, maar de volumes zijn wat lager.”

Marktanalist Jasper Lawler van CMC Markets stelde dat de komst van Theresa May als nieuwe premier van Groot-Brittannië, de hoop op nieuwe stimuleringen in Japan en een mogelijke bailout van Italiaanse banken resulteerde in een “meer risicovolle” houding op de mondiale markten. Media meldden dinsdag dat particuliere beleggers mogelijk zullen worden ontzien bij een reddingsoperatie voor de Italiaanse banken, die grote hoeveelheden slechte leningen met zich meedragen. 

Beleggers moesten het verder doen met een matig gevulde macro-economische agenda. Voorbeurs werd al bekend dat de consumentenprijzen in Duitsland in juni op maand- en jaarbasis zijn gestegen met 0,1 en 0,3 procent.

Later op de handelsdag bleek dat de Amerikaanse groothandelsvoorraden in mei met 0,1 procent stegen ten opzichte van de voorgaande maand. Op jaarbasis daalden de groothandelsvoorraden echter met 2,3 procent. De groothandelsomzet lag in mei 0,5 procent hoger dan in april. Op jaarbasis daalde de omzet evenwel met 2,5 procent.

Het muntpaar euro/dollar noteerde rond het slot van de aandelenhandel in Amsterdam op 1,1070. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1111 en bij het slot op maandag handelde de euro nog op 1,1048 dollar.

Het Britse pond gaf het herstel van maandag een vervolg en noteerde op 1,3243 Amerikaanse dollar. Bij het slot van de Europese handel op maandag noteerde de pond nog op 1,2987 dollar.

Donderdag komt de Bank of England met het rentebesluit. Een renteverlaging door de centrale bank zou de eerste rentestap betekenen in meer dan zeven jaar. De centrale bank hanteert sinds maart 2009 een zeer laag renteniveau van 0,5 procent. 

“De dreun van Brexit is volledig tenietgedaan”, stelde Bonsee van ABN AMRO. De handelaar benadrukte dat de centrale bank “zijn kruit droog kan houden voor als de markt er wat zieker bij ligt dan nu” en concludeerde dat “actie misschien niet nodig is”. Bank of America Merrill Lynch beweerde evenwel dat de centrale bank de rente sowieso moet verlagen, al is het maar voor de zekerheid. Mochten maatregelen niet nodig blijken, dan kan de rente volgens de analisten altijd weer worden verhoogd.

De prijzen voor olie zaten dinsdag flink in de lift. Een augustus-future op een vat West Texas Intermedia steeg 3,7 procent op 46,41 dollar, terwijl een september-future op een vat Brent 4,0 procent won op 48,10 dollar.

Woensdag kijken beleggers uit naar inflatiecijfers uit onder meer Frankrijk en Italië. Uit de eurozone volgen verder nog cijfers over de industriële productie en later op de dag staan nog de Amerikaanse importprijzen geagendeerd. In de avonduren publiceert de Federal Reserve het Beige Book, wat als leidraad geldt voor het bepalen van het beleid van de centrale bank.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen sloten 21 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door ArcelorMittal met 8,6 procent. De staalreus profiteerde volgens Bonsee van ABN AMRO van beter dan verwachte cijfers van het Amerikaanse Alcoa, dat maandag nabeurs de boeken opende.

Ook financials lagen er goed bij. ING Groep steeg 3,3 procent, ABN AMRO schreef 2,9 procent bij en NN Group dikte 2,5 procent aan. Aegon bleef iets achter met een winst van 1,5 procent. De verzekeraar kondigde aan door ongunstige marktbewegingen in het tweede kwartaal een bijna twee keer zo groot boekverlies te lijden op de verkoop van zijn Britse lijfrenteportefeuilles, waardoor de Britse kapitaalmarkt minder sterk verbetert dan verwacht. 

Wolters Kluwer steeg 1,5 procent na een koersdoelverhoging door Morgan Stanley van 38,00 naar 40,00 euro met een ongewijzigd Overwogen advies. De analisten noemden Wolters Kluwer een van de meest defensieve aandelen in de mediabranche en benadrukten de groeiversnelling in de autonome omzet. Verder wezen de marktvorsers op stijgende marges, een verbetering in het rendement op geïnvesteerd kapitaal en een toenemende terugvloei van kapitaal naar aandeelhouders. Het koersdoel voor RELX, dat 0,2 procent hoger sloot, werd door Morgan Stanley juist verlaagd van 16,90 naar 16,40 euro met een ongewijzigd Overwogen advies.

Grootste daler onder de hoofdfondsen was Galapagos met een verlies van 1,5 procent. Ook Unilever beleefde een moeizame dag en sloot 0,8 procent in het rood.

In de Midkap ging verzekeraar Delta Lloyd aan kop met een winst van 5,2 procent, gevolgd door Aperam met 4,0 procent en BAM Groep met 3,8 procent. De bouwer gaat voor Richmond Care Villages in het Verenigd Koninkrijk een seniorencomplex bouwen, waar een opdrachtsom van circa 47 miljoen euro mee gemoeid is. Verder kondigde BAM aan om zijn bouw- en vastgoeddochter Heilijgers te verkopen aan het management. Met de verkoop realiseert de bouwer naar verwachting een bescheiden boekwinst op korte termijn. 

Wessanen was met een verlies van 0,9 procent de grootste daler in de AMX. Refresco, BE Semiconductor Industries en Sligro Food Group gaven circa een half procent prijs. 

Onder de kleinere fondsen viel ICT Group op met een winst van 6,7 procent. Het concern ondertekende een intentieverklaring voor de overname van de industriële automatiseerder Nozhub. Telegraaf Media Groep en BinckBank hadden de wind in de rug met winsten van respectievelijk 4,5 en 3,6 procent. 

Value8 gaf 0,2 procent prijs. Het investeringsvehikel van Peter Paul de Vries organiseert woensdag een buitengewone vergadering voor aandeelhouders. DPA Group was hekkensluiter met een min van 2,0 procent.

Het lokaal genoteerde HAL Trust profiteerde met een winst van 1,2 procent van een koersdoelverhoging van KBC Securities. De analisten verhoogden het koersdoel van 156,00 naar 161,00 euro en handhaafden het Houden advies.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse aandelenbeurs noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,7 procent hoger op 2.153,04 punten. De Dow Jones index dikte 0,6 procent aan en technologiebeurs Nasdaq steeg 0,7 procent. 

Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.