De Amsterdamse beurs is maandag overwegend lager gesloten, vanwege zwakke macro-economische  data, de lagere olieprijs, de stresstest voor Europese banken en de aanhoudende onzekerheid over een renteverhoging door de Federal Reserve.

De AEX sloot 1,1 procent lager op 444,97 punten, de AMX verloor 0,5 procent tot 627,60 punten en de AScX steeg 0,2 procent tot 786,57.

Vermogensbeheerder Koen Bender van Mercurius Vermogensbeheer sprak van een cocktail van ingrediënten die het Damrak maandag in overwegend negatief territorium trokken. “In Europa waren er vandaag de tegenvallende Europese inkoopmanagersindexen, de lagere olieprijs en de publicatie van de stresstest voor Europese banken van vrijdag en vanuit de Verenigde Staten drukten matige macro-economische data en de aanhoudende onzekerheid over een renteverhoging door de Federal Reserve op het sentiment”, aldus Bender.

De focus zal deze handelsweek volgens de vermogensbeheerder liggen op kwartaalpublicaties. “Dinsdag komt DSM, gevolgd door ING op woensdag en donderdag staat onder andere Fugro geagendeerd. Deze bedrijfscijfers zullen in belangrijke mate de week bepalen”, aldus Bender.

Op macro-economisch vlak startte de week met de inkoopmanagersindexen voor de industrie. Vanochtend werd bekend dat de Nederlandse industrie in juli harder is gegroeid op maandbasis, terwijl de Spaanse, Italiaanse en Duitse industrie juist minder hard groeide. De bedrijvigheid in de industrie in de eurozone groeide in een lager tempo, waarbij de inkoopmanagersindex daalde van 52,8 in juni naar 52,0 in juli. De Franse industrie bleef krimpen, evenwel in een minder hard tempo dan in de vorige maand. Ook de Britse industrie kromp in juli.

Ook in Azië stonden er diverse macro-economische publicaties op de rol vanochtend. Daaruit bleek dat de Japanse industrie in juli opnieuw is gekrompen, maar wel in een minder sterk tempo. De economische activiteit binnen de industrie in China liet een gemengd beeld zien voor juli. Uit de cijfers van China’s National Bureau of Statistics bleek dat de inkoopmanagersindex is gedaald van 50,0 in juni naar 49,9 in juli, hetgeen duidt op een krimp van de industrie. De Caixin index liet juist weer groei zien. De inkoopmanagersindex voor de industrie steeg van 48,6 in juni, naar 50,6 in juli. Daarmee wees de index voor het eerst sinds februari 2015 weer op groei. De Chinese dienstensector groeide in juli in een iets hoger tempo.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit Amerika verdeelde data. Uit cijfers van Markit Economics bleek dat de bedrijvigheid in de Amerikaanse industrie in juli verder is aangetrokken. De inkoopmanagersindex steeg van 51,3 naar 52,9.

Uit cijfers van het Institute for Supply Management bleek dat echter dat de activiteit in de Amerikaanse industrie weliswaar is gegroeid, maar minder hard dan een maand eerder. De index daalde van 53,2 naar 52,9.

Bouwuitgaven in de Verenigde Staten zijn in juni onverwacht gedaald. Vorige maand namen de bouwuitgaven met 0,6 procent af ten opzichte van mei. Er was een stijging van 0,5 procent voorzien.

De euro noteerde vlak ten opzichte van de dollar op 1,1176.

Olie werd goedkoper. September-futures op een vat West Texas Intermediate daalden 2,2 procent op 40,70 dollar, terwijl futures op een vat Brent 2,1 procent goedkoper werden op 42,61 dollar.

Stijgers en dalers 

In de AEX sloten 5 van de 25 fondsen in de plus, waarbij Altice met een winst van 1,7 procent het voortouw nam, gevolgd door KPN en DSM met winsten van achtereenvolgens 1,6 en 0,9 procent.

Staalgigant ArcelorMittal steeg 0,1 procent. Jefferies verhoogde maandag het koersdoel van 6,25 naar 7,00 euro met een ongewijzigd koopadvies. De “robuuste” resultaten van ArcelorMittal in het tweede kwartaal lieten volgens de analisten zien in welke mate de staalfabrikant kan profiteren van stijgende staalprijzen en aantrekkende volumes. De marges op het bedrijfsresultaat (EBITDA) waren volgens Jefferies afgelopen kwartaal verrassend sterk.

De bankenaandelen stonden maandag onder druk, na de stresstest voor Europese banken door de European Banking Authority. De Nederlandse banken deden het in de stresstest relatief goed. Het aandeel ING daalde met 1,4 procent en ABN AMRO gaf 2,7 procent prijs.

Heineken noteerde 3,7 procent lager, na publicatie van de halfjaarcijfers. De winst en omzet van de bierbrouwer bleken conform verwachting gestegen. Heineken voorziet daarbij nog steeds een margegroei van circa 40 basispunten. Kepler Cheuvreux noemde de resultaten conform verwachting goed en Bryan Garnier verhoogde zelfs het koersdoel van de brouwer van 83,00 naar 90,00 euro bij een handhaving van een koopadvies.

Indexzwaargewicht Royal Dutch Shell verloor in het licht van de dalende olieprijzen 3,2 procent. ABN AMRO verlaagde het koersdoel voor Shell van 28,00 naar 26,00 euro, met een ongewijzigde koopaanbeveling. Wel werd de oliereus door de bank van de favorietenlijst gehaald.

Galapagos daalde 1,7 procent, nadat Jefferies het koersdoel verlaagde van 69,00 naar 67,00 euro, maar het koopadvies handhaafde.

Vopak verloor 1,1 procent. NIBC-analist Martijn den Drijver schreef maandag in een rapport dat het concern profiteert van de aanhoudende opbouw van de olievoorraden, wat het bedrijf een goede onderhandelingspositie biedt bij het vernieuwen van contracten. Den Drijver hanteert een koopadvies en koersdoel van 51,00 euro.

In de Midkap was het Vastned dat op bijval van beleggers kon rekenen. Het aandeel steeg 1,3 procent in aanloop naar de halfjaarcijfers dinsdag voorbeurs.

ASM International bleek de gebeten hond met een verlies van 4,3 procent. Ook Delta Lloyd kon met een daling van 2,4 procent niet in het groen komen.

TomTom steeg 4,0 procent, na het nieuws dat Verizon definitieve overeenstemming bereikte over de overname van TomTom-concurrent Fleetmatics. ING-analist Marc Zwartsenburg meldde eerder op de dag dat het nieuws dat Uber Technologies wil investeren in een eigen kaartendatabasis voor TomTom kan leiden tot meer concurrentie en een verlies van klanten op de lange termijn.

Na TomTom waren onder de AMX fondsen ook IMCD en Intertrust sterke stijgen met winsten van achtereenvolgens 2,3 en 1,9 procent.

Onder de kleinere fondsen stonden DPA en Van Lanschot er goed voor, met respectievelijke koerswinsten van 2,5 en 2,3 procent. Fagron en Heijmans stonden onder druk en leverden respectievelijk 2,6 en 3,8 procent in.

Tussenstand Wall Street

Rond het sluiten van de Europese aandelenmarkten won de Dow Jones index 0,1 procent op 18.455,39 punten. De breder samengestelde S&P 500 index dikte 0,2 procent aan en techbeurs Nasdaq ging er zelfs 0,7 procent op vooruit.

Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.