De beurs in Amsterdam is maandag hoger gesloten, na een rustige handelsdag met weinig richtinggevend nieuws.

De AEX steeg 0,2 procent tot 449,07 punten en de AMX won 1,3 procent.

“Er leek iets meer in te zitten, omdat de olieprijs meewerkte en Azië goed bleef liggen. Maar de VS viel wat tegen en daarom was er geen aanleiding om hoger te gaan”, vatte vermogensbeheerder Leo Montfrooij van TIE-INMAXXA de dag samen.

Montfrooij wees ook op de handelsvolumes die erg laag waren.

De vermogensbeheerder denkt dat het zwaartepunt deze week aan het einde zal komen te liggen wanneer er economische groeicijfers komen uit Duitsland en Nederland.

De olieprijzen gingen flink omhoog. De future voor een vat West Texas Intermediate steeg rond het slot van de beurzen in Europa 2,8 procent tot 42,96 dollar. Een vat Brent olie werd 2,5 procent duurder op 45,38.

Op macro-economisch vlak waren er publicaties uit China en Duitsland. De Chinese export bleek in juli met 2,9 procent op jaarbasis te zijn gestegen, wanneer gerekend in yuans. In dollars daalde de export daarentegen met 4,4 procent.

De Duitse industrie wist in juni op maandbasis 0,8 procent meer te produceren. Daarbij werd de productiekrimp voor mei bijgesteld van een daling van 1,3 procent naar een afname van 0,9 procent.

De euro noteerde tegenover de dollar op 1,1074. 

Stijgers & dalers

Aegon was de sterkste stijger in de AEX met een koerswinst van 2,6 procent. Later in de week maakt de verzekeraar kwartaalresultaten bekend.

NN eindigde 2,1 procent hoger.

Staalgigant ArcelorMittal steeg 1,8 procent. Analisten van Berenberg wezen op de definitieve invoer van maatregelen in Amerika om de invoer van staal te beperken. ArcelorMittal is volgens de marktvorsers één van de bedrijven die hiervan zal profiteren.

Galapagos eindigde 2,8 procent in het rood en was daarmee de hekkensluiter in de hoofdgraadmeter. Uitgevers Wolters Kluwer en RELX verloren 0,8 en 0,9 procent.

Van de midkappers kon PostNL op aandacht rekenen vanwege bedrijfscijfers die goed werden ontvangen door beleggers. Conform verwachting stonden de resultaten onder druk in het tweede kwartaal. PostNL handhaafde de eerder afgegeven winstverwachting. Analist David Kerstens van Jefferies was te spreken over de verwachting van PostNL om in 2017 weer dividend uit te zullen keren, aangezien de markt volgens Kerstens juist vreesde voor vertraging. De koers steeg 8,2 procent.

Delta Lloyd won 4,2 procent en OCI 4,7 procent. Onder de dalers bevond zich Intertrust met een verlies van 2,0 procent.

TKH zou meer kans op een nieuwe opdracht kunnen krijgen vanwege een geplande uitbreiding van een Chinese afnemer in Amerika. Sentury Tire, onderdeel van het Chinese Sentaida Group, overweegt om in het Amerikaanse Georgia of Memphis een 500 miljoen dollar kostende bandenfabriek neer te zetten. Het aandeel TKH sloot 0,1 procent hoger.

Analisten van ABN AMRO verlaagde het koersdoel voor Fugro van 13,00 naar 11,50. Het advies bleef Kopen. Fugro sloot 0,3 procent in het groen.

Beter Bed sprong eruit in de Smallcap met een winst van 7,3 procent. Een overname van het Amerikaanse Mattress Firm door het Zuid-Afrikaanse Steinhoff International werd als positief opgevat voor Beter Bed. Volgens NIBC wordt hiermee de wereld voor slaapkamer retailers flink wakker geschud. 

Tussenstand Wall Street

Rond het slot in Europa noteerden de Amerikaanse aandelenmarkten lager. De Dow Jones index en de S&P 500 verloren 0,1 procent en de Nasdaq ging 0,2 procent naar beneden.

Door: ABM Financial News.

Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.