Het Damrak is dinsdag hoger gesloten, waarbij de AEX 1,0 procent steeg en de AMX 0,6 procent won.

“Wat er gisteren van afging kregen we er vandaag min of meer weer bij”, zei fondsmanager Cees Smit van Today’s Groep. “We begonnen wat voorzichtig vandaag in het licht van de lage olieprijzen, maar later op de dag keerde het enthousiasme terug”, stelde de fondsmanager, die aangaf dat de volumes aan de lage kant waren.

“Het is een beetje eraf en erbij in de aanloop naar Jackson Hole komende vrijdag. Pas als we boven de 456 uit zouden komen, gebeurt er echt wat, maar ik verwacht niet dat dit voor vrijdag het geval zal zijn”, zei Smit.

Het belangrijkste aandachtspunt is deze week de bijeenkomst van centrale bankiers in Jackson Hole. Beleggers hopen dat voorzitter Janet Yellen van de Federal Reserve vrijdag in een toespraak meer inzicht kan geven over wanneer en hoe vaak de Amerikaanse centrale bank dit jaar de rente wil gaan verhogen.

Op macro-economisch vlak waren het vooral inkoopmanagersindices die de aandacht trokken. De PMI’s uit de eurozone lieten over het algemeen een redelijk positief beeld zien van de regio. De samengestelde inkoopmanagersindex, die de industrie en dienstensector in de eurozone samen neemt, bereikte in augustus met een stand van 53,3 het hoogste niveau in zeven maanden.

De inkoopmanagersindex voor de Amerikaanse industrie daalde licht tot 52,1 maar bleef daarmee nog steeds op groei wijzen. Ook werd bekend dat het aantal verkochte nieuwe huizen in juli is gestegen.

De euro noteerde rond het slot van de handel in Amsterdam ten opzichte van de dollar op 1,1322.

Olieprijzen gingen omhoog, na eerder op de dag nog lager te hebben gestaan. De prijzen stegen vanwege een gerucht over steun van Iraanse kant voor een mogelijke bevriezing van de olieproductie door Opec. Eerder stonden de prijzen juist nog onder druk door een negatief rapport van Goldman Sachs.

Een oktober-future op een vat West Texas Intermediate steeg 1,0 procent naar 47,88 dollar en een oktober-future voor een vat Brent olie werd 1,1 procent duurder op 49,71 dollar. 

Stijgers en dalers

In de hoofdgraadmeter sloot alleen Heineken in het rood. De brouwer verloor 0,5 procent. Bryan Garnier verlaagde het koersdoel voor Heineken van 90,00 naar 88,00 euro, maar hield het koopadvies.

Randstad was de grootste stijger met een winst van 4,9 procent. Altice steeg 3,4 procent.

Galapagos is begonnen met een Fase 3 programma om de werkzaamheid en veiligheid van filgotinib te onderzoeken bij reumapatiënten. De studie omvat zowel patiënten in het beginstadium van reuma, als patiënten die al eerder biologische reumamedicijnen hebben gebruikt. Galapagos steeg 1,6 procent.

In de Midkap ging de aandacht uit naar IMCD dat voorbeurs resultaten bekendmaakte. Berenberg bestempelde de cijfers als conform verwachting, maar vond de vrije kasstroom beter dan voorzien. De distributeur van chemicaliën en voedingsstoffen boekte meer winst en omzet en handhaafde de outlook voor heel het jaar. Het aandeel sloot 1,7 procent lager.

Onder de lokale fondsen maakten zowel Batenburg als Esperite resultaten bekend over de laatste verslagperiode. Batenburg steeg 1,0 procent en Esperite verloor 0,9 procent. 

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot stegen de markten in New York. De S&P 500, de Dow Jones en de Nasdaq dikten ongeveer 0,4 procent aan. 

Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.