(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is dinsdag hoger gesloten, net onder het recordniveau. De AEX eindigde 0,8 procent in de plus op 455,82 punten en de AMX sloot 0,6 procent hoger op 648,87 punten.

Hiermee herstelde de graadmeter in Amsterdam van de verliezen een dag eerder.

Vermogensbeheerder Leo Montfrooij van TIE-INMAXXA zei dat de hogere koersen voor een deel ook een reactie waren op het hogere slot op Wall Street een dag eerder. Montfrooij spak over een dag met “weinig nieuws” en “bijzonder lage omzetten”. Omdat de vakantieperiode op zijn einde begint te lopen, verwacht hij dat de volumes vanaf volgende week zullen aantrekken.

De AEX kruipt volgens de vermogensbeheerder richting recordniveaus die eerder dit jaar werden bereikt, wat technisch gezien van belang is. Dit jaar werd op 21 april een hoogste intraday niveau bereikt van 458,02, terwijl enkele dagen daarvoor de AEX op het recorniveau van 456,46 sloot.

Net als een dag eerder wordt het sentiment nog steeds beheerst door de vraag hoe vaak en wanneer de Federal Reserve de rentetarieven gaat verhogen in Amerika. “De markt krijgt er steeds wat meer vertrouwen in. De kans op een renteverhoging voor het einde van het jaar wordt nu ingeschat op 61 procent”, zeiden analisten van Rabobank.

Deze week ligt de aandacht met name op het Amerikaanse banenrapport dat komende vrijdag verschijnt. “Hopelijk zal dat meer duidelijkheid geven”, zei Montfrooij.  

De Europese Commissie maakte ’s ochtends bekend dat het economisch sentiment in de eurozone in augustus is verslechterd.

In de middag maakte het Duitse statistiekbureau bekend dat uit een voorlopige raming bleek dat de inflatie in Duitsland in augustus stabiel is gebleven ten opzichte van de voorgaande maand. Rabobank wees erop dat de beweging van de Duitse inflatie “een belangrijke last-minute voorspeller van de beweging van de inflatie in de eurozone” is. Dat cijfer verschijnt woensdag.

The Conference Board zei dat Amerikaanse consumenten in augustus meer vertrouwen hebben gekregen. De index voor het consumentenvertrouwen steeg van 96,7 in juli naar 101,1 in augustus, nadat juli een minieme daling had laten zien. Eerder bleken de Amerikaanse huizenprijzen te zijn gestegen.

Olie werd goedkoper. De future voor een vat West Texas Intermediate olie noteerde rond het Europese slot 1,2 procent lager op 46,42 dollar. De Brent future werd 1,8 procent duurder op 48,40 dollar.

De euro noteerde tegenover de dollar op 1,1147. 

Stijgers en dalers

Gemalto was een sterke stijger in de AEX met een winst van 2,2 procent. Volgens analist Jean Beaubois van Berenberg is Gemalto de belangrijkste kandidaat om het Franse beveiligingsbedrijf Morpho van Safran in te lijven. Credit Suisse verhoogde bovendien het koersdoel voor Gemalto van 45,00 naar 47,00 euro.

Het Belgisch dagblad De Tijd schreef dat Heineken interesse zou hebben in een overname van de Belgische brouwer Bosteels. Heineken won 1,4 procent.

KPN zei van plan te zijn om een nieuwe obligatielening uit te geven. De opbrengst wil het telecombedrijf gebruiken om voor maximaal 750 miljoen euro aan bestaande obligaties terug te kopen. KPN sloot 0,2 procent lager.

ABN AMRO won 2,9 procent. Exane BNP Paribas heeft het advies voor ABN AMRO verhoogd van Neutraal naar Outperform en handhaafde het koersdoel op 17,50 euro.  Daarnaast meldde Barclays het aandeel ABN Amro te hebben toegevoegd aan zijn Europese aandelenportefeuille, ten koste van British American Tobacco. De Britse zakenbank is nu overwogen in financiële fondsen.

Midkapper Arcadis meldde twee opdrachten in Amerika te hebben verkregen. Het aandeel steeg 0,5 procent.

Beter Bed, Neways, DPA en Probiodrug waren de blikvangers in de Smallcap na bekendmaking van bedrijfsresultaten. Probiodrug heeft het verlies in de eerste zes maanden van het jaar licht zien afnemen. Omzet werd nog niet behaald. De koers van het Duitse biotechbedrijf daalde 2,0 procent.

DPA rapporteerde hogere resultaten over de eerste helft van het jaar. De detacheerder gaf geen concrete outlook voor heel 2016, maar wil zich wel verder versterken en investeren in nieuwe vakgebieden met aantrekkelijke groeikansen. Het aandeel DPA daalde 1,7 procent. Analist Johan van den Hooven van NIBC Markets concludeerde dat de omzetontwikkeling enigszins hapert bij DPA.

Neways heeft in de eerste zes maanden van 2016 ook hogere resultaten geboekt. Voor het volledige jaar rekent de onderneming uit Son op een hogere netto-omzet en bedrijfsresultaat  in vergelijking tot 2015. De koers steeg 0,9 procent. NIBC Markets vond de operationele winst boven verwachting.

Beter Bed daalde 4,2 procent nadat de beddenverkoper zoals verwacht meer winst op een hogere omzet in de eerste zes maanden heeft behaald. Topman Ton Anbeek zei tegen ABM Financial News dat de omzet snel groeit, vooral in de Benelux.

Sif sloot een half procent lager, ondanks dat ING de producent van funderingen voor offshore-windmolens begon te volgen met een koopaanbeveling.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.