(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn maandag hoger gesloten. De AEX index steeg 0,1 procent op 464,13 punten, terwijl de AMX een winst van 0,4 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 0,6 procent.

Beleggingsspecialist Youri Sleutel van online broker Lynx sprak van een weinig spectaculaire handelsdag, wat grotendeels te wijten was aan het feit dat Wall Street de deuren gesloten hield vanwege de viering van Labor Day. “Het was een rustige dag, waarbij de volumes laag waren. Dat is meestal het geval als Wall Street gesloten is”, aldus Sleutel.

De aandacht zal deze week volgens Sleutel met name uitgaan naar het ECB-rentebesluit komende donderdag, vanwege berichten eerder op de dag van persbureau Bloomberg dat de markt de kans op een verlenging van het QE programma na maart 2017, de huidige deadline, op 40 procent inschat. Daarnaast kijkt de markt uit naar de publicatie van het Beige Book van de Federal Reserve komende woensdag.

Op macro-economisch vlak regende het vandaag inkoopmanagersdata, afkomstig van alle windstreken. Maandagmorgen vroeg kwam er uit China een bemoedigende inkoopmanagersindex voor de dienstensector over augustus naar buiten. Japan deed het met een daling van zijn index naar 49,6 een stuk minder goed.

Vervolgens stonden achtereenvolgens de data van Italië, Frankrijk, Duitsland, de eurozone en het Verenigd Koninkrijk geagendeerd, gevolgd door cijfers over de detailhandelsverkopen in de eurozone.

De Italiaanse index steeg en viel beter uit dan verwacht. In Frankrijk gold hetzelfde, maar de Duitse inkoopmanagersindex voor de dienstensector zakte beduidend weg van 54,4 naar 51,7. Daarmee kwam de index van de eurozone als geheel ook iets lager uit dan een maand eerder, flink onder de verwachtingen. De Britse index bleek flink te zijn hersteld in augustus. De index steeg van 47,4 in juli naar 52,9, waarop het Britse pond een verdere stijging ten opzichte van de euro liet zien.

De detailhandelsverkopen kwamen met een plus van 1,1 procent op maandbasis beter uit dan verwacht. Er was een stijging op maandbasis voorzien van 0,5 procent. Op jaarbasis kwamen de verkopen 2,9 procent hoger uit, tegen een plus van 1,7 procent over juni.

Olie was maandag duurder. Nadat de olieprijzen vrijdag al konden profiteren van opmerkingen van de Russische president Vladimir Poetin, die grote olieproducenten opriep om hun productie te beperken, kregen de olie-futures maandag een impuls vanwege de aankondiging van Saoedi-Arabië en Rusland dat ze een werkgroep willen oprichten die de oliemarkt in de gaten moet houden.

Energie econoom Hans van Cleef van ABN AMRO sprak van een verbale interventie van Rusland en Saoedi-Arabië en concludeerde dat vanwege de focus op het overaanbod en de hoop op een productieplafond de volatiliteit voorlopig zal aanhouden. Youri Sleutel van Lynx gaf aan sceptisch te zijn over de invoering van een productieplafond.

Een oktober-future West Texas Intermediate steeg 1,4 procent op 45,08 dollar, terwijl een november-future Brent 1,1 procent hoger bewoog op 47,35 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1148. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1175 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1158 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 10 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door SBM Offshore met een winst van 3,8 procent. “De recente koersval van SBM Offshore is een goed instapmoment”, schreven analisten van Société Générale maandag. “Veel drukte om niets”, voegden de analisten toe. Zij herhaalden hun koopadvies met een ongewijzigd koersdoel van 14,00 euro.

Onder de hoofdfondsen was ArcelorMittal met een winst van 2,7 procent een zeer opmerkelijke stijger. Analisten van Jefferies schatten in een rapport in dat de Chinezen bereid zijn in het vierde kwartaal meer vaart te maken met het terugdringen van de capaciteit van zijn staalindustrie.

Met een winst van 1,3 procent voor Royal Dutch Shell op basis van een hogere olieprijs zijn de belangrijkste stijgers van maandag genoemd.

KPN gaat zes datacenters onder brengen in een nieuwe dochteronderneming met een eigen identiteit. Op deze manier wil KPN beter kunnen reageren op groeikansen in de markt voor colocatie, wat inhoudt dat een bedrijf zijn eigen apparatuur in een serverruimte van een provider, in dit geval KPN, plaatst. Het aandeel won 0,4 procent.

Altice is van plan om een bod uit te brengen op zijn resterende belang in het Franse dochterbedrijf SFR. De onderneming biedt 8 aandelen Altice A aan voor iedere 5 aandelen van SFR. Zowel het bestuur van Altice als van SFR hebben ingestemd met deze transactie. Het aandeel Altice sloot vlak.

Vopak en Exmar zijn in gesprek over een mogelijke overname van de drijvende LNG opslag- en hervergassingsactiviteiten van Exmar. Dit maakte het Nederlandse Vopak vrijdag nabeurs bekend en werd vervolgens door de Antwerpse scheepvaartgroep bevestigd. Vopak sloot 0,1 procent lager.

Van de Midkap-fondsen kondigde PostNL de inkoop van eigen obligaties aan. Het gaat om obligaties met een looptijd tot 2017 en 2018 en een coupon van respectievelijk 5,375 procent en 7,50 procent. PostNL heeft 400 miljoen euro gereserveerd voor dit obligatie-terugkoopplan. De terugkoop wordt gefinancierd uit de opbrengst van de verkoop van het belang in TNT Express, na de overname door FedEx, dat PostNL 643 miljoen euro opbracht. Het bod is maandag gestart en loopt af op 13 september 2016. Het aandeel noteerde een winst van 2,1 procent.

Air France-KLM is van plan om zijn ombuigingsplannen te wijzigen. Dit schreef persbureau Bloomberg op basis van een bron. De in juli als CEO in dienst getreden Jean-Marc Janaillac zou in november met een nieuw voorstel naar buiten treden waarin de kosten flink omlaag moeten. Met het nieuwe plan, waar Bloomberg verder geen details over meldde, komt het oude Perform-programma te vervallen. Dat was het geesteskind van voormalig topman Alexandre de Juniac. Het aandeel steeg 0,6 procent.

TomTom won 1,7 procent. NIBC Markets verhoogde het koersdoel van 9,00 naar 10,00 euro met een ongewijzigd koopadvies.

Onder de Midkap-fondsen liet Eurocommercial met een min van 1,1 procent het grootste verlies zien, gevolgd door WDP en Intertrust met verliezen van achtereenvolgens 1,1 en 1,0 procent.

Bij de AScX-index won DPA Group 3,9 procent en Fagron volgde met 3,5 procent. KAS Bank zakte 2,6 procent en Kiadis Pharma verloor 1,6 procent.

Kepler Cheuvreux verlaagde het koersdoel voor Heijmans van 18,00 naar 15,00 euro, maar handhaafde het koopadvies. Ook met dit nieuwe koersdoel is er nog altijd ruimte voor bijna een koersverdubbeling vanaf de huidige niveaus, aldus analist André Mulder. Wel voorziet de analist dat het de nodige tijd zal kosten alvorens de potentie in Heijmans er uit zal komen. Het aandeel won 0,6 procent.

Lokaal viel Sif Holding op met een koerswinst van 0,8 procent en Accsys Technologies, dat 2,4 procent bijschreef. Onder de fondsen met een afgetekende min bevond zich ForFarmers met een verlies van 0,4 procent.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen hielden maandag de deuren gesloten vanwege de viering van Labor Day.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.