(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn woensdag hoger gesloten. De AEX index won 0,5 procent tot 450,27 punten, terwijl de AMX een winst van 0,8 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 0,1 procent.

Beleggingsspecialist Youri Sleutel van online broker Lynx noemde de winsten op het Damrak niet overtuigend en zag de markten aan het eind van de dag toch nog wat terugzakken. Sleutel verklaarde de groene borden aan de sterke rebound van de financials tegen het einde van de handelsdag op dinsdag, waardoor de risicobereidheid onder beleggers vandaag wat sterker was.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat zowel het Duitse als het Italiaanse consumentenvertrouwen is gedaald, terwijl het vertrouwen onder Franse consumenten in september onveranderd bleef. Eerder bleek dat het consumentenvertrouwen in China in september is gestegen.

Vanuit Amerika kwam gedurende de tweede helft van de handelsdag het nieuws dat de orders voor duurzame goederen op maandbasis ongewijzigd zijn gebleven, na een toename van 3,6 procent in juli.

Toespraken van voorzitter Janet Yellen van de Federal Reserve en president Mario Draghi van de Europese Centrale bank werden grotendeels door de markt genegeerd.

De markt keek vooral reikhalzend uit naar nieuws over de informele bijeenkomst van oliekartel OPEC aan de zijlijn van het Internationaal Energie Forum in de Algerijnse hoofdstad Algiers. Iran en Saoedi-Arabië temperden de verwachtingen dinsdag met het commentaar dat de bijeenkomst een adviserende functie heeft. De OPEC-lidstaten en andere grote producenten spreken tijdens de bijeenkomst over een mogelijke bevriezing of reductie van de productie.

Uit cijfers van de Amerikaanse Energy Information Administration bleek vanmiddag dat de voorraden ruwe olie in de week eindigend op 23 september met circa 1,9 miljoen vaten zijn gedaald tot 502,7 miljoen vaten.

Olie noteerde woensdag rond het slot fractioneel hoger. Een november-future West Texas Intermediate steeg 0,1 procent op 44,77 dollar, terwijl een december-future Brent 0,3 procent duurder werd op 46,62 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1198. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1210 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,1221 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter noteerden 5 van de in totaal 25 aandelen in het rood, waarbij Galapagos het voortouw nam met een verlies van 4,4 procent, gevolgd door Unibail-Rodamco met een verlies van 0,2 procent.

Galapagos meldde dinsdag laat goedkeuring ontvangen te hebben van Amerikaanse en Europese autoriteiten voor twee onderzoeken.

Bryan Garnier haalde Ahold Delhaize van de favorietenlijst, maar hield vast aan de koopaanbeveling met een koersdoel van 25,80 euro. Het aandeel daalde 0,1 procent.

ING gaat een deel van het belang in het Indiase Kotak Mahindra Bank verkopen. Dit liet een woordvoerder van de Nederlandse bank tegenover ABM Financial News weten. Het aandeel steeg 0,6 procent.

In de Midkap was PostNL een sterke stijger met een winst van 1,5 procent. Sectorgenoot Deutsche Post maakte bekend het Britse UK Mail Group over te nemen voor dik 240 miljoen Britse pond. Met de overname verkrijgt Deutsche Post DHL een sterke positie in e-commerce in het Verenigd Koninkrijk, als toevoeging op de reeds sterke aanwezigheid in Duitsland en Frankrijk. Dit leidde volgens Schutte van Indexus tot consolidatie speculatie. “De premie die werd geboden [43,1 procent] biedt perspectief”, zei Schutte.

TomTom maakte bekend dat TomTom BRIDGE wordt voorzien van nieuwe kaarten, waarmee de zakelijke tablet het eerste apparaat wordt van het navigatiebedrijf dat gebruik zal maken van het Navigation Data Standard-kaartensysteem. Daarnaast meldde het concern te gaan samenwerken met NVIDIA op het gebied van kunstmatige intelligentie om cloudkaarten voor zelfrijdende auto’s te ontwikkelen. Het aandeel won 5,0 procent en was daarmee de sterkste stijger onder de Midkapfondsen.

Air France-KLM was de op één na sterkste stijger met een winst van 2,2 procent, samen met Delta Lloyd, dat tevens 2,2 procent steeg.

Intertrust en Aperam waren met een min van 0,4 procent de grootste dalers.

Onder de lokale fondsen steeg ForFarmers 0,3 procent. NIBC verhoogde het koersdoel van 7,50 naar 8,30 euro met een ongewijzigd koopadvies.

De openingskoers van Takeaway.com, dat komende vrijdag naar de beurs gaat, komt volgens beursanalist Corné van Zeijl van Actiam waarschijnlijk te liggen tussen 21,50 en 23,00 euro. Eerder werd de bandbreedte nog ingeschat op 20,50 tot 26,50 euro.

Tussenstand Wall Street 

Wall Street noteerde rond het slot van de handel in Amsterdam lager, waarbij de Dow Jones Industrial Average 0,1 procent lager noteerde, de S&P 500 0,2 procent daalde en de Nasdaq 0,3 procent verloor.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Reacties