(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn vrijdag met winst gesloten. De AEX index steeg 0,3 procent op 477,70 punten, terwijl de AMX een winst van 0,9 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 0,4 procent.

“Het was vandaag een rustige dag. Vanwege optie-expiratie liepen we nog iets op, maar voor de rest gebeurde er weinig spannends”, zei beleggingsadviseur Paul Springorum van Indexus. “We hebben de Fed [met het laatste rentebesluit van 2016] achter de rug en vanaf volgende week wordt het waarschijnlijker nog een stuk rustiger, tenzij er iets bijzonders gebeurt”, keek de marktvorser alvast vooruit.

De olieprijzen gingen omhoog. Een januari-future West Texas Intermediate steeg 1,9 procent op 51,91 dollar, terwijl een februari-future Brent 2,1 procent steeg naar 55,16 dollar.

De euro/dollar noteerde rond het slot op 1,0443. Bij de opening vrijdagochtend noteerde het muntpaar op 1,0429 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag bewoog het muntpaar nog op 1,0414.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de inflatie in de eurozone in november uitkwam op 0,6 procent op jaarbasis. Dit was conform verwachting. Uit Amerika kwam het nieuws dat de in aanbouw genomen woningen in november met 18,7 procent zijn gedaald op maandbasis. 

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 16 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Altice met een winst van 1,9 procent.

Unilever kondigde de overname van Living Proof aan voor een onbekend bedrag. Living Proof maakt haarverzorgingsproducten die onderdeel worden van de Prestige portefeuille van Unilever. De overname zal naar verwachting in het eerste kwartaal van 2017 afgerond worden en is onderhevig aan de gebruikelijke goedkeuring van toezichthouders. Unilever sloot 0,3 procent in het groen. 

Randstad wil het Nederlandse BMC overnemen, voor 65 miljoen euro in contanten. BMC versterkt Randstad in de bemiddeling van professionals in de publieke sector. Met deze acquisitie wordt Randstad nummer één in de publieke sector. Randstad sloot 0,5 procent in het rood.

Onderaan bivakkeerde ABN AMRO met een verlies van 1,8 procent. Ook Philips kon niet in het groen komen en sloot 1,8 procent lager.

In de Midkap was OCI de grootste stijger met 8,7 procent na een initieel koopadvies van Kepler Cheuvreux met een koersdoel van 26,00 euro. De analisten vinden het aandeel OCI laag gewaardeerd, met een korting van meer dan 50 procent ten opzichte van sectorgenoten.

Ook Air France- was in trek onder beleggers met een winst van 5,9 procent. Philips Lighting sloot 3,2 procent in het groen.

KLM kwam tot een oplossing voor het conflict over pensioenen met piloten, volgens de vakbond Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers. Beide partijen stoppen per direct de lopende rechtszaken.

BAM Groep meldde een opdracht te hebben gekregen om een school te bouwen in het westen van Londen. Hiervoor ontvang het bouwbedrijf 25 miljoen Britse pond. Het aandeel BAM Groep daalde 0,7 procent.

Delta Lloyd heeft van De Nederlandsche Bank een vergunning gekregen voor het uitvoeren van een algemeen pensioenfonds. Delta Lloyd APF gaat direct van start en biedt pensioenfondsen de mogelijkheid om de administratie en vermogensbeheer van de pensioenen daar onder te brengen. Het aandeel Delta Lloyd sloot vrijdag 0,7 procent lager.

Bij de kleinere fondsen kreeg Nedap van NIBC een koersdoelverhoging van 34,00 naar 36,00 euro met een ongewijzigd Accumuleren advies. Volgens analist Johan van den Hooven van NIBC zit Nedap dicht bij een herstel van de omzet en marge. Het aandeel Nedap schreef 2,4 procent bij.

Van Lanschot droeg Lex van Overmeire voor als lid van de raad van toezicht van de bank. De voordracht van Overmeire zal op 30 januari 2017 worden voorgelegd ter goedkeuring op een buitengewone aandeelhoudersvergadering. De Nederlandsche Bank is al akkoord gegaan. Het aandeel Van Lanschot sloot onveranderd.

Van de lokale fondsen ontving MDxHealth voor zijn laboratorium in Nijmegen een certificaat voor de ontwikkeling, productie en distributie van diagnostische producten en dienstverlening bij opsporing van oncologische verschijnselen. Het aandeel sloot 3,3 procent hoger.

Credit Suisse verlaagde het koersdoel voor Coca-Cola European Partners van 35,00 naar 33,50 euro, maar hield het advies ongewijzigd op Neutraal. Het aandeel verloor 0,1 procent. 

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,7 procent lager op 2.260,21 punten. De Dow Jones index steeg 0,1 procent en technologiebeurs Nasdaq verloor 0,3 procent.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.