(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn vrijdag met winst gesloten. De AEX index steeg 0,3 procent op 516,24 punten, terwijl de AMX een winst van 0,1 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 0,9 procent.

Na het rentebesluit van de Federal Reserve afgelopen woensdag is de aandacht verschoven naar de G20-bijeenkomst. De Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin zei in een toespraak dat de Trump-regering geen handelsoorlogen wil beginnen. Ook een geplande bijeenkomst tussen Trump en de Duitse bondskanselier Angela Merkel stond in de belangstelling.

Het zwaartepunt qua economische publicaties lag vrijdag in de middag toen enkele Amerikaanse macrocijfers werden gepubliceerd. Onderzoeksbureau The Conference Board zei dat de leidende indicatoren, een graadmeter voor de toekomstige prestaties van de Amerikaanse economie, met 0,6 procent is gestegen in februari. Daarmee werd het hoogste niveau bereikt in meer dan een decennium.

Tevens bleek dat Amerikaanse consumenten optimistischer zijn geworden over de vooruitzichten van de economie. De index voor het consumentenvertrouwen gemeten door University of Michigan steeg van 96,3 eind februari naar 97,6 halverwege deze maand. Twee maanden geleden bereikte deze index nog het hoogste niveau sinds 2004, vooral omdat Republikeinen meer vertrouwen kregen. Bij Democraten is dit nog steeds iets minder.  

Tot slot was er vrijdag sprake van “quadruple witching”, wat betekent dat een aantal opties en futures expireren en dat kan voor volatiliteit. Dit evenement vindt ieder kwartaal plaats.

Olie noteerde rond het slot in Europa vlak. Een april-future West Texas Intermediate noteerde op 48,76 dollar, terwijl een mei-future Brent op 51,74 dollar stond.

De euro/dollar noteerde op 1,0744. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0755 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,0768 op de borden. 

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 16 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Gemalto met een winst van 3,0 procent, gevolgd door Ahold Delhaize met een plus van 1,6 procent en Heineken dat 1,3 procent hoger sloot.

AkzoNobel is zelf op zoek naar een overnamekandidaat, schreef Het Financieel Dagblad vrijdag. Naar verluidt heeft AkzoNobel interesse in het Amerikaanse Axalta Coating Systems, een Amerikaanse specialist op het gebied van hoogwaardige verf voor industriële toepassingen. UBS verhoogde het koersdoel van 61,00 naar 78,00 euro met handhaving van het advies op Neutraal. ING verhoogde het koersdoel van 65,00 naar 80,00 euro met handhaving van het advies op Houden. Analist Stijn Demeester ziet een toenemende positieve dynamiek rondom de transformatie van het bedrijf, na het ongevraagde en afgewezen overnamebod van PPG Industries. Het aandeel AkzoNobel won vrijdag 0,2 procent.

Van de middelgrote fondsen was Air France-KLM de grootste stijger met 2,5 procent, gevolgd door ASR Nederland dat 1,3 procent steeg en WDP met een winst van 1,1 procent.

Barclays verhoogde het koersdoel voor het aandeel Air France-KLM van 4,50 naar 6,80 met handhaving van het advies op Onderwogen. Volgens Barclays kan Air France-KLM profiteren van de huidige lage marges, die zullen verbeteren met hogere prijzen. Bovendien trekt het sentiment aan voor de lange afstandsvluchten.

Vrijdag werd ook bekend dat de luchtvaartmaatschappij, samen met andere andere ondernemingen zoals British Airways, een miljoenenboete uit Brussel heeft gekregen vanwege het niet respecteren van de mededingingsregels in het verleden. De Franse tak van Air France-KLM kreeg een boete van 182,9 miljoen euro opgelegd en KLM moet 127,2 miljoen euro betalen. De Frans-Nederlandse luchtvaartgroep heeft in de periode van november 2010 tot en met 31 december 2016 voor 340 miljoen euro aan provisies genomen voor de verwachte boete, die uiteindelijk lager uitpakte dan verwacht.

Credit Suisse startte met het volgen van GrandVision met een Underperform advies en een koersdoel van 19,00 euro. De analisten van de Zwitserse bank constateerden dat er een belangrijke verandering gaande is op de markt waar GrandVision in opereert, met de voorgenomen megafusie van Essilor en Luxottica. Het aandeel GrandVision zakte 0,4 procent.

In de AScX was er aandacht voor Beter Bed dat met resultaten kwam. De bed- en matrasverkoper zag over 2016 als gevolg van hogere kosten de nettowinst dalen en stelde een lager totaaldividend van 0,74 euro per aandeel voor. De nettowinst over 2016 kwam 15,7 procent lager uit op 19,0 miljoen euro. Dit bedrag lag iets onder verwachting van analisten, die gemiddeld een winst van 19,9 miljoen euro hadden voorzien. Beter Bed Holding stelt met het dividendvoorstel van 0,74 euro per aandeel tegen 0,87 euro een jaar geleden behoorlijk teleur, zo stelde analist Robert Jan Vos van ABN AMRO. Het aandeel Beter Bed won 0,2 procent.

Fagron was de grootste stijger met 11,8 procent.

Van de lokale fondsen kwam Koninklijke Brill met cijfers. Brill realiseerde over 2016 een autonome omzetgroei die boven de verwachting van het concern is uitgekomen. Dit bleek donderdag nabeurs uit de jaarcijfers van de Leidse uitgever. Brill gaf geen specifieke outlook voor het huidige boekjaar. Het concern wil via overnames en productontwikkeling blijven groeien en houdt verder vast aan een beoogde verbetering van de marge van 15 tot 20 procent. Het voorgestelde dividend werd verhoogd met 0,08 euro, of 6 procent, naar 1,32 euro per aandeel. NIBC hield vooraf rekening met een autonome omzetgroei van 5,5 procent over 2016, terwijl de onderliggende winst overeenkwam met zijn verwachting. Het aandeel noteerde 0,6 procent hoger.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de Amerikaanse aandelenmarkten in New York vrijwel onveranderd ten opzichte van het slot een dag eerder. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.