De Amsterdamse beurs is vrijdag licht hoger het Pinksterweekend ingegaan, na wederom een volatiele dag met schommelende olieprijzen en een volle macro-agenda.

De AEX sloot uiteindelijk 0,6 procent hoger op 433,52 punten, terwijl de AMX 0,3 procent won.

Rond het slot in Amsterdam noteerde de prijs voor een vat ruwe olie aan de Nymex 1,1 procent lager op 46,15 dollar en daalde de prijs voor een vat Brent 0,8 procent op 47,70 dollar.

“We sloten met een plus, maar het was niet heel erg overtuigend. De olieprijs schommelde een beetje en er waren ook uitspraken over de gevolgen van een Brexit waar de beurs licht op bewoog”, vatte vermogensbeheerder Cees Smit van For Tommorow in het kort de dag samen.

De Amsterdamse graadmeter verkeerde het grootste deel van de handelsdag in het rood maar herstelde vanaf half drie. Volgens Smit werd dit veroorzaakt door positieve berichten over de Amerikaanse economie.

Zo bleken de detailhandelsverkopen in de Verenigde Staten in april boven verwachting te zijn gestegen. De omzet uit retail nam afgelopen maand met 1,3 procent toe ten opzichte van maart. Op jaarbasis stegen de verkopen binnen de Amerikaanse detailhandel in april met 3,0 procent.

Later werd ook bekend dat het Amerikaanse consumentenvertrouwen in mei is toegenomen. De vertrouwensindex van Thomson Reuters en de Universiteit van Michigan steeg van 89,0 in april naar 95,8 halverwege deze maand.  

De bewegingen op het Damrak waren in lijn met overige aandelenmarkten in Europa. “Europese aandelen openden lager, maar klommen omhoog gedurende handelssessie, geholpen door sterke Amerikaanse data”, zeiden analisten van KBC. De martkvorsers van de Belgische bank vonden dat het consumentenvertrouwen een “opmerkelijk herstel” liet zien in mei.

Op macro-economisch gebied werd ook bekend dat de economie van de eurozone in het eerste kwartaal iets minder sterk is gegroeid dan uit een eerdere raming bleek. Het bruto binnenlands product van de muntunie groeide met een half procent op kwartaalbasis. Op jaarbasis lag de groei op anderhalf procent.

Uit Duitsland kwamen gemengde data. Enerzijds werd bekend dat de Duitse economie in het eerste kwartaal harder is gegroeid dan verwacht, anderzijds daalden de consumentenprijzen in april.

Tevens werd bekend dat de consumentenprijzen in Spanje in april op jaarbasis opnieuw zijn gedaald en dat de Italiaanse economie in het eerste kwartaal op kwartaal- en jaarbasis met respectievelijk 0,3 procent en 1,0 procent is gegroeid.

De euro/dollar noteerde rond het Amsterdamse slot op 1,1288.

Stijgers en dalers

Gemalto was de grootste stijger in de AEX met een plus van 3,9 procent. Ahold en ABN AMRO stegen allebei 1,8 procent.

Het verlies van Gemalto volgde op een daling van 7,3 procent een dag eerder, nadat het Amerikaanse CPI Card Group bij de publicatie van de resultaten over het eerste kwartaal de outlook verlaagde. Analisten van Morgan Stanley stelden dat deze afstraffing overtrokken was. De marktvorsers wezen er op dat CPI louter actief is op de Amerikaanse markt voor betaalkaarten, hetgeen ook voor de divisie Payments van Gemalto de snelst groeiende markt was.

Kepler Cheuvreux verlaagde het koersdoel voor ABN AMRO van 23,00 naar 22,00 euro, maar handhaafde wel de koopaanbeveling op het fonds. De geschoonde winst voor provisie van ABN AMRO in het eerste kwartaal was volgens marktvorser Benoit Petrarque “teleurstellend”. De analist voorziet bovendien een “moeilijke” zomer voor de bank vanwege het conflict dat de bank heeft met ondernemers in het midden- en kleinbedrijf die het renteswaps verkocht.

In de Midkap was BAM wederom een negatieve uitschieter met een verlies van 3,1 procent. Een dag eerder moest de bouwer ook al terrein prijsgeven, nadat het handelsbericht over de eerste drie maanden liet zien dat de start dit jaar lastig is geweest. Het bedrijf uit Bunnik bleef last houden van oude, zwakke projecten.

Delta Lloyd verloor 2,8 procent en Fugro 1,8 procent.

De grootste stijger in de Midkap was Intertrust met een koerswinst van 4 procent.

Galapagos won 2,7 procent. CEO Onno van der Stolpe zei donderdag op de radio dat het biotechbedrijf zijn omvangrijke kaspositie wil gebruiken voor overnames.

Onder de kleinere fondsen was Wessanen de winnaar met een hoger slot van 4,8 procent.

Beter Bed maakte voorbeurs resultaten bekend. De beddenverkoper heeft in het eerste kwartaal van 2016 een hogere omzet en een beter operationeel resultaat geboekt. Het aandeel verloor 0,1 procent.

Door: ABM Financial News.

Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.