(ABM FN-Dow Jones) Het Damrak is vrijdag hoger gesloten. De AEX won 0,2 procent tot 562,77 punten, terwijl de Midkap en de AScX beiden 0,1 procent stegen.

De AEX zette in de middag een daling in, maar herstelde daar weer van richting het slot. Geopolitieke zorgen blijven het sentiment beheersen. Nadat gisteren de situatie rondom Noord-Korea tot lagere koersen leidde, stak vandaag de politieke onzekerheid in de eurozone weer de kop op.

Naast Italië, waar twee eurosceptische partijen op het punt staan een coalitieregering te vormen, wordt nu ook gekeken naar Spanje. De Spaanse premier Mariano Rajoy ligt onder druk nadat twee partijen een motie van wantrouwen tegen hem en zijn partij indienden. De partij Ciudanos stelde Rajoy de keuze om vervroegde verkiezingen uit te roepen of anders zou de partij het vertrouwen in Rajoy opzeggen.

Rajoy liet vandaag weten geen vervroegde verkiezingen te willen uitroepen, waardoor de bal nu weer bij Ciudanos ligt. “Dit is niet noodzakelijk positief, omdat het de onzekerheid langer kan laten voortduren”, zei valutaspecialist Bart Hordijk van Monex Europe.

Hordijk wees ook de reactie op de obligatiemarkten, waar de yield op Spaanse staatsobligaties met meer dan 15 basispunten steeg. Eerder bereikte de Italiaanse yield al het hoogste niveau van de afgelopen drie jaar.

Er was ook aandacht voor de Duitse Ifo index, een conjunctuurindicator. De samengestelde index voor het Duitse ondernemersklimaat bleef in mei onveranderd op 102,2. Bij ING bestempelden economen de pas op de plaats van de Ifo index als een “enorme zucht van opluchting”.

Cijfers uit het Verenigd Koninkrijk bevestigden dat de Britse groei in het eerste kwartaal bijna tot stilstand kwam.

Uit Amerika kwam het nieuws dat de duurzame goederen in april daalden, na een stijging in maart. De daling kwam vooral vanwege minder orders voor vliegtuigen.

Het Amerikaanse consumentenvertrouwen, zoals dat wordt gemeten door de Universiteit van Michigan en Thomson Reuters, daalde in mei. Uit voorlopige cijfers kwam eerder deze maand nog een pas op de plaats naar voren.

De euro/dollar noteerde rond het slot van de aandelenmarkten in Europa op 1,1662. Donderdag bij het slot op Wall Street bedroeg de wisselkoers nog 1,1723.

Olieprijzen zakten verder weg, voor de vierde dag op rij. OPEC en Rusland zouden volgens mediaberichten overwegen om de olieproductie op te voeren met maximaal 1 miljoen vaten per dag. Het oliekartel en Rusland zouden dit willen doen om de gaten die in Iran en Venezuela vallen op te vangen.

Stijgers en dalers

In de hoofdgraadmeter sloten 17 van de 25 aandelen in het groen. Signify eindigde bovenaan met 3,1 procent. Heineken won 1,4 procent en Galapagos sloot 1,3 procent hoger.

Onderaan was Altice te vinden met een koersverlies van 2,8 procent.

ABN AMRO maakte bekend Tom de Swaan aan te willen stellen als voorzitter van de raad van commissarissen. Hij vervangt Steven ten Have, die tijdelijk deze rol overnam van Olga Zoutendijk. De voordracht van De Swaan moet nog worden goedgekeurd door zowel aandeelhouders als toezichthouders. Aandeelhouder NLFI, die de Nederlandse Staat vertegenwoordigt, steunt in ieder geval de benoeming. Het aandeel ABN AMRO verloor 1,3 procent.

In de AMX steeg Sligro 2,2 procent, won Air France-KLM 2,1 procent en kreeg BE Semiconductor er 1,1 procent bij.

PostNL verloor daarentegen 2,1 procent.

Onder de kleinere aandelen steeg Hunter Douglas 2,2 procent, maar Accell Group daalde met 2,0 procent.

Value8 steeg 2,5 procent. Het investeringsbedrijf van Peter Paul de Vries zag door de achterblijvende koersontwikkeling het rendement voor aandeelhouders achterblijven op de groei van de fundamentals. Met dit in het achterhoofd kondigde Value8 aan te streven “naar een intensivering van het investor relations beleid.” Wel benadrukte Value8 vrijdag dat de omzet tussen 2012 en 2017 ruim verzesvoudigde.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Europese aandelenhandel noteerde Wall Street overwegend in het rood. De S&P 500 verloor 0,2 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.