(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is donderdag met winst gesloten, meeliftend op positief sentiment op Wall Street na opnieuw sterke economische rapporten uit de VS.

De AEX index steeg 0,8 procent tot 547,45 punten, terwijl de AMX een winst van 0,5 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 1,8 procent.

Financiële fondsen waren in trek en twee fondsen die eerder in de week hard onderuit ging, TomTom en Pharming, herstelden zich donderdag in elk geval voor een deel.

Beleggingsadviseur Rein Schutte van Boer & Olij merkte op dat de sectoren die Europa-breed recent wat minder presteerden nu opveren, waaronder de financials, hoewel hij geen directe aanleiding ziet voor het herstel. “Waar Azië afgelopen week al nauwelijks meer reageerde op de handelsontwikkelingen tussen de Verenigde Staten en China, bleef Europa wat achter”, aldus Schutte. “Vandaag volgde ook Europa, terwijl ook de Amerikaanse aandelenmarkten verbazingwekkend goed blijven presteren”, aldus de beleggingsadviseur.

Investmentmanager Simon Wiersma van ING beaamde dat de escalatie van de handelsoorlog tussen de VS en China inmiddels weinig indruk meer lijkt te maken. “Veel slecht nieuws is al in de koersen verwerkt en de invloed van de importheffingen op de economie is tot nu toe zeer beperkt”, zo constateerde Wiersma. “De VS draaien als een tierelier en ook in China is de groei nog steeds sterk en wordt deze met stimulering op peil gehouden.”

Vanochtend werd op macro-economisch vlak bekend dat de Nederlandse werkloosheid in augustus stabiel is gebleven op 3,9 procent, alweer voor de zes maand op rij. De consumptie steeg daarnaast in juli met 2,6 procent op jaarbasis, gelijk aan de stijging in juni. In mei groeide de consumptie nog met 1,9 procent op jaarbasis.

Het aantal afgegeven bouwvergunningen in Duitsland is dit jaar in de eerste zeven maanden gestegen met 1,9 procent tot 203.300 vergunningen.

Donderdag werd bekend dat de Zwitserse centrale bank de rente op het huidige tarief handhaaft, terwijl de Noorse centrale bank juist, voor het eerst in zeven jaar, de rente verhoogde. Economen van ING zien vooralsnog weinig ruimte zijn om het tempo voor nieuwe renteverhogingen in Noorwegen op te voeren.

De detailhandelsverkopen in het Verenigd Koninkrijk zijn in augustus van dit jaar gestegen. Deze verkopen namen, gemeten in volumes, afgelopen maand toe met 0,3 procent ten opzichte van de maand ervoor. Op jaarbasis was er sprake van een stijging van 3,3 procent.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de Verenigde Staten het nieuws dat het aantal eerste steunaanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten in de week eindigend op 15 september zijn gedaald met 3.000 naar 201.000.

De verkoop van bestaande woningen bedroeg in augustus net als in juli 5,34 miljoen huizen. De mediane verkoopprijs steeg met 4,6 procent op jaarbasis naar 264.800 dollar.

De index van leidende indicatoren voor de Amerikaanse economie is in augustus op maandbasis gestegen met 0,4 procent tot 11,2.

De euro/dollar werd donderdag aan het einde van de beursdag verhandeld op 1,1752.

Amerikaanse olie noteerde rond het slot van de handel in Europa vlak. De Amerikaanse president Donald Trump eiste donderdag via Twitter lagere olieprijzen. “Wij beschermen de landen in het Midden-Oosten, zij zouden zonder ons al heel lang niet veilig zijn, en toch blijven zij de olieprijs hoger en hoger sturen”, aldus Trump.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 20 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Altice Europe met een winst van 5,2 procent, gevolgd door RELX en ING met winsten van 2,6 procent.

Galapagos daalde 1,6 procent. Ahold Delhaize verloor 1,8 procent en was daarmee de sterkste daler van de sterindex.

In de AMX won Intertrust 0,3 procent. Het trustkantoor verwacht de komende jaren een flink hogere onderliggende groei te realiseren. In de periode 2019 tot 2021 rekent het kantoor nu op een groei van 3 tot 5 procent. De aangepaste EBITA-marge zal naar verwachting in 2021 meer dan 38 procent bedragen, tegen tenminste 36 procent in 2019.

Ook GrandVision gaf verwachtingen af. Het concern wil in de komende jaren meer overnames gaan doen en bevestigde de middellangetermijndoelstellingen. De optiekketen houdt daarnaast vast aan de eerder afgegeven middellangetermijndoelstellingen. “GrandVision heeft in het derde kwartaal van dit jaar iets beter gepresteerd dan verwacht, maar bracht met de verwachtingen voor de middellange termijn wel een gemengde boodschap”, concludeerde KBC Securities. Opmerkelijk noemde KBC dat GrandVision verwacht dat het aangepaste bedrijfsresultaat (EBITDA) in lijn met de totale omzetgroei zal stijgen, waarbij autonome margegroei onverminderd negatief zal worden beïnvloed door segmentmix en een aanvankelijk verwaterde impact van overnames. Het aandeel steeg met 6,9 procent.

TomTom won 4,1 procent. Google zette dinsdag een grote stap in de auto-industrie door samenwerking met de autofabrikanten Renault, Nissan en Mitsubishi. Sindsdien stond de koers van de navigatiespecialist onder druk.

Onder de kleinere aandelen won Pharming 19,1 procent, na de snoekduik eerder deze week. BeterBed won daarnaast 1,2 procent.

HeadFirst Source noteerde vlak. De omzet van HeadFirst Source Group steeg met ruim 12 procent van 243,6 miljoen euro naar 273,1 miljoen euro ten opzichte van dezelfde periode in 2017. De operationele EBITDA nam licht toe van 3 miljoen euro naar 3,2 miljoen euro.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,7 procent hoger op 2.928,57 punten. De Dow Jones index steeg 0,9 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,9 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.