De Amsterdamse beurs is dinsdag hoger gesloten, waarbij het naderend referendum over het Britse lidmaatschap van de Europese Unie het sentiment volledig domineerde.

De hoofdgraadmeter sloot 0,9 procent hoger op 440,39 punten, de AMX steeg 0,1 procent tot 635,45 punten en de AScX eindigde 0,3 procent hoger op 763,05.

Beleggingsadviseur Paul Springorum van Indexus stelt dat de handelsdag in het teken van de Brexit stond.

“Uit de laatste opiniepeilingen blijkt dat het een nek-aan-nek-race wordt. De bookmakers voorspellen daarentegen dat het Verenigd Koninkrijk in de Europese Unie blijft”, aldus Springorum, eraan toevoegend dat hij zelf overigens ook verwacht dat de Britten in de EU blijven. “Ik denk dat het electoraat uiteindelijk voor zekerheid kiest”, aldus de beleggingsadviseur.

Ook woensdag zal de focus volgens Springorum volledig liggen op het referendum en de laatste opiniepeilingen. In het geval de Britten voor het EU-lidmaatschap kiezen voorziet de beleggingsadviseur voor de AEX een stijging richting de 450 punten. “Als de Britten uit de EU stappen zoekt de AEX mogelijk het 414-, 415-niveau op”, aldus Springorum.

Op macro-economisch vlak werd dinsdag bekend dat de Duitse ZEW index voor het economisch sentiment in juni onverwacht fors is gestegen. De index die het vertrouwen in de Duitse economie in de komende zes maanden weergeeft, steeg van een stand van 6,4 in mei naar 19,2 deze maand. Verwacht was juist een daling naar 4,8.

Tevens werd bekend dat het Duitse federale constitutionele hof vindt dat een onbeperkte inkoop van obligaties door de Europese Centrale Bank middels de Outright Monetary Transactions niet in strijd is met de Duitse wet.

De investeringen in Nederland zijn in april in een hoger tempo gestegen dan in de voorgaande maand. In april lag het volume van de investeringen in materiële vaste activa 8,4 procent hoger dan in april 2015. De stijging was aanzienlijk hoger dan de 3,4 procent in de voorafgaande maand, hetgeen volgens het CBS vooral kwam doordat in april de investeringen in woningen opnieuw aanzienlijk groeiden.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag verschoof de focus richting Fed-voorzitter Janet Yellen, die een verklaring over het monetair beleid van de Fed aflegde voor de bankencommissie van de Senaat. “Een eventueel vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie is een significant risico voor de Amerikaanse economie en de stabiliteit van de mondiale financiële markt”, zei de centrale bankier tijdens de speech.

Springorum was niet onder de indruk. “De woorden van Yellen zijn een herhaling van haar eerdere commentaar”, aldus de beleggingsadviseur.

Een vat Brent olie noteerde rond het slot van de handel in Amsterdam 1,2 procent lager op 50,70 dollar en West Texas Intermediate daalde 1,0 procent tot 51,22 dollar.

De euro noteerde ten opzichte van de dollar op 1,1259.

Stijgers en dalers

Altice steeg 0,7 procent. De Franse kabelaar meldde maandagavond een reorganisatie van het management met het oog op de afronding van de overname van het Amerikaanse Cablevision. De wijzigingen waren volgens diverse analisten geen verrassing.

Philips won 1,8 procent, nadat het concern dinsdagochtend bekendmaakte de medische softwareproducent PathXL in Noord-Ierland over te nemen. Het fonds kreeg van UBS echter ook een koersdoelverlaging van 25,00 naar 23,50 euro om de oren vanwege de neerwaarts bijgestelde waardering van Philips Lighting.

Philips Lighting zelf, kort na de beursgang nog een lokaal fonds, kreeg van UBS een initieel Neutraal advies met een koersdoel van 22,50 euro. Het aandeel sloot 0,6 procent lager.

Een opvallende daler in de AEX was KPN met een verlies van 2,5 procent. Handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten wees op een adviesverlaging voor het telecombedrijf door Raymond James. KPN ging van Outperform naar Market Perform. Volgens Raymond James heeft KPN omzetgroei nodig om de winst aan te jagen, terwijl de marktontwikkelingen juist moeilijk zijn.

ArcelorMittal was met een verlies van 4,2 procent de sterkste daler onder de hoofdfondsen.

Op de Midkap waren Intertrust en IMCD met een plus van 2,2 en 1,4 procent de sterkste stijgers, terwijl Aperam 1,9 procent daalde.

Onder de AScX-fondsen waren DPA Group, KasBank en Fagron de grootste stijgers met respectievelijk een winst van 4,7, 3,4 en 1,9 procent. Het koersdoel voor DPA werd door SNS Securities verhoogd na een sterk eerste kwartaal en de verwachting dat de onderneming ook in het tweede kwartaal wel eens positief weet te verrassen.

Bij de lokale fondsen trok Hunter Douglas de aandacht met de bekendmaking een meerderheidsbelang in Blinds 2go te hebben genomen.Financiële details werden niet vrijgegeven. Het bedrijf, zelf in meerderheid in handen van oprichtersfamilie Sonnenberg en eigen management en medewerkers, noteerde onveranderd op 43,00 euro.

Eurocastle noteerde 0,2 procent hoger, nadat het vastgoedbedrijf meldde zijn aandeleninkoopprogramma te hebben afgerond.

Wall Street

Wall Street noteerde rond het slot van de handel in Amsterdam vlak, waarbij de Dow Jones Industrial Average 0,1 procent steeg.

Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.