De Amsterdamse beurs is woensdag hoger gesloten, waarmee de index de opwaartse trend van dinsdag wist vast te houden, na de forse verkoopgolf in reactie op het besluit van de Britten uit de EU te stappen.

De AEX sloot 3,0 procent hoger op 430,08 punten, de AMX-index steeg 2,2 procent tot 602,76 punten en de AScX sloot 1,5 procent hoger op 731,43.

Vermogensbeheerder Koen Bender van Mercurius Vermogensbeheer meldde enigszins verbaasd te zijn over het herstel. “Het is echter niet zo dat de Brexit nu exit is. Voor nu is slechts sprake van relax it”, aldus de vermogensbeheerder.

“Het is prettig dat de situatie zo snel lijkt te herstellen”, voegde Bender toe, “zo zit Shell bijvoorbeeld stevig in de lift, maar ik zou liever hebben dat financials als ING,  Aegon en ABN AMRO een dergelijk herstel zouden laten zien. De financiële sector heeft de afgelopen dagen toch aanzienlijke verliezen moeten incasseren”, aldus Bender. “Er is absoluut sprake van sectorrotatie bij deze rally.”

Daarnaast wijst de vermogensbeheerder erop dat alle ogen zich nu richten op de Federal Reserve en diens voorzitter. “Het is afwachten wat de Federal Reserve nu gaat doen en tevens van belang om te weten wat de Fed van de situatie vindt”, aldus Bender.

Op macro-economisch vlak werd woensdag bekend dat het Nederlands producentenvertrouwen in juni is gestegen van 4,4 in mei naar 5,4 in juni.

Het economisch sentiment in de eurozone is in juni licht verslechterd. De samengestelde index voor het vertrouwen onder consumenten en bij ondernemers in de industrie, bouw, dienstensector en detailhandel daalde van 104,6 in mei naar 104,4 in juni. Het consumentenvertrouwen daalde van min 7,0 in mei naar min 7,3 in juni.

In Duitsland, de grootste economie van de eurozone, steeg daarentegen het consumentenvertrouwen in juli. De index steeg van 9,8 in juni, naar 10,1 in juli.

De consumentenprijzen in Spanje zijn in juni minder hard gedaald dan een maand eerder. Op jaarbasis daalde het prijspeil in juni met 0,9 procent, versus een deflatie van 1,2 procent in mei.

Duitse consumentenprijzen zich in juni met 0,1 procent ten opzichte van mei licht gestegen. Op jaarbasis stegen de consumentenprijzen met 0,3 procent.

Uit de VS kwam het nieuws dat de persoonlijk inkomens en persoonlijke uitgaven in mei zijn gestegen en dat de aanstaande huizenverkopen in de VS in mei zijn gedaald.

Uit cijfers van de Amerikaanse Energy Information Administration bleek dat de voorraden ruwe olie in de week eindigend op 24 juni in de VS zijn gedaald met circa 4,1 miljoen vaten tot circa 526,6 miljoen vaten. De daling was sterker dan verwacht.

Olie werd woensdag duurder. De prijs voor een vat ruwe olie steeg aan de Nymex 2,7 procent tot 49,16 dollar, terwijl een vat Brent olie 2,7 procent duurder werd op 50,57 dollar.

Rond het slot van de handel in Amsterdam noteerde het Britse pond 1,4 procent hoger op 1,3519 dollar. De euro steeg ten opzichte van de greenback met 0,4 procent tot 1,1115 dollar.

Stijgers en dalers

Van de hoofdfondsen stonden alleen ABN AMRO en Aegon in de min met verliezen van respectievelijk 1,4 en 0,8 procent. Barclays verlaagde het advies voor Aegon van Gelijkgewogen naar Onderwogen. AFS sprak over een adviesverlaging van Bank of America voor ABN AMRO.

Analistennetwerk ESN heeft het aandeel ING van de favorietenlijst gehaald na de sterke koersdaling sinds het Brexit-referendum van vorige week. Analist Marcell Houben van SNS Securities, dat deel uitmaakt van het netwerk, handhaafde het aandeel ING echter op zijn ‘Top Picks’-lijst. ESN past de status van een aandeel automatisch aan, als het meer dan 10 procent daalt, volgens Houben. Het aandeel sloot 2,6 procent hoger.

HSBC heeft het advies voor Heineken verlaagd van Kopen naar Houden, bij een ongewijzigd koersdoel van 88,00 euro. Het aandeel steeg desondanks 1,9 procent.

Kepler Cheuvreux heeft woensdag het advies voor Boskalis verhoogd van Reduceren naar Houden, met een ongewijzigd koersdoel van 30,00 euro. Het aandeel won 2,6 procent.

Liberum heeft het koersdoel op Royal Dutch Shell verhoogd van 1.910 pence naar 2.071 pence, terwijl het koopadvies werd gehandhaafd. Het aandeel steeg 4,5 procent.

Van de Midkap-fondsen sloot Air France-KLM 1,2 procent hoger, ondanks druk op de reissector vanwege de aanslagen in Turkije.

Barclays heeft het koersdoel voor Delta Lloyd meer dan gehalveerd van 8,00 euro tot 3,00 euro, op basis van lagere verwachtingen voor de winst en het dividend in de komende jaren. Het onderwogen advies werd gehandhaafd. Het aandeel verloor 3,1 procent.

OCI, Arcadis en Intertrust waren de sterkste stijgers met winsten van respectievelijk 5,4, 5,0 en 4,8 procent.

Van de kleinere fondsen kon Brunel rekenen op de aandacht van beleggers. Brunel verwacht tussen 12 en 18 maanden vanaf nu een herstel in nieuwe olie- en gasprojecten. Dit zei CEO Jan Arie van Barneveld tegen ABM Financial News. “Voorlopig draait het in de mondiale energiewereld nog steeds om olie en gas. Er is nu sprake van een daling van de reserves onder de grond, het wachten is nu op een goede olieprijs, waarop grote partijen zeggen: en nu investeren we. En dan zal je een herstel zien in nieuwe projecten waarin gezocht en geboord wordt naar olie en gasvoorraden”, aldus Van Barneveld. Het aandeel won 0,7 procent.

Tussenstand Wall Street

Wall Street noteerde rond het slot van de handel in Amsterdam hoger, waarbij de Dow Jones Industrial 1,3 procent steeg, de S&P 500 1,4 procent won en de Nasdaq 1,5 procent hoger noteerde.

Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.