De Amsterdamse beurs is dinsdag hoger gesloten, waarbij de markt zich opmaakte voor het Fed-rentebesluit en wordt uitgekeken naar de kwartaalcijfers van Apple dinsdag laat.

De AEX sloot 0,3 procent hoger op 454,06 punten, de AMX steeg 0,3 procent tot 630,16 punten en de AScX won 0,4 procent tot 782,09 punten.

Daarmee heeft het Damrak zich hersteld van eerdere verliezen. “Het Damrak ligt er redelijk bij en dat is met name het resultaat van de redelijke bedrijfscijfers uit de VS”, aldus beleggingsadviseur Paul Springorum van Indexus, eraan toevoegend dat de markt reikhalzend uitkijkt naar de kwartaalcijfers van Apple dinsdagavond na het slot van Wall Street.

Daarna zal het Fed-rentebesluit de aandacht opeisen, aldus Springorum, die van een duivels dilemma spreekt voor de Fed. “De sterke dollar breekt de centrale bank op, terwijl een mogelijke rente de dollar alleen maar verder zal doen aansterken”, aldus de adviseur. Zelf voorziet de beleggingsadviseur dat de centrale bank de rente dit jaar in december één keer verhoogt.

In Europa stonden dinsdag geen macro-publicaties geagendeerd. Gedurende de tweede helft van de handelsdag werd bekend dat de bedrijvigheid in de Amerikaanse dienstensector in juni minder hard is gestegen dan de maand ervoor, de verkoop van nieuwe woningen in de VS in juni op maandbasis is gestegen en het vertrouwen van Amerikaanse consumenten in de economie in juli licht is gedaald.

Naast een reeks bedrijfspublicaties ging de aandacht dinsdag voorbeurs met name uit naar de start van de tweedaagse beleidsvergadering van de Federal Open Market Committee (FOMC), resulterend in het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank woensdag. Marktvolgers gaan er van uit dat de centrale bank zijn monetair beleid ongewijzigd laat. In de toelichting volgend op het rentebesluit wordt met name gekeken naar eventueel inzicht in het tijdstip van een mogelijke renteverhoging en het aantal renteverhogingen dit jaar.

Olieprijzen gingen omlaag. De future voor een vat West Texast Intermediate daalde met 0,7 procent tot 42,85 dollar en de Brent-future noteerde 0,1 lager op 44,68 dollar.

De euro noteerde tegenover de dollar op 1,0985.

Stijgers & Dalers

Van AEX fondsen was staalgigant ArcelorMittal met een winst van 2,9 procent de sterkste stijger, gevolg door Galapagos met een winst van 1,9 procent en Vopak, dat 1,5 procent steeg.

Randstad was grootste daler met een verlies van 4,5 procent. Het bedrijf uit Diemen heeft de omzet in juni van dit jaar met 2 procent zien oplopen bij een autonome groei van 3,1 procent over het hele tweede kwartaal, bleek uit de resultaten van het concern. Analist Kean Marden van Jefferies weet de daling van Randstad aan commentaar van de uitzender over de balans. Randstad lieten weten door te blijven gaan met het doen van overnames, waardoor de schuldratio (nettoschuld/EBITDA) naar 2 zal stijgen, “zelfs als de economische groei verslechtert”, zo liet Marden weten. Daarmee blijft Randstad nog altijd ruim onder de convenant van 3,5, die zelfs tijdelijk mag worden opgerekt naar 4,25, maar toch werkt dit volgens de analist op de zenuwen van aandeelhouders.  

Philips won 0,4 procent. JPMorgan Cazenove heeft dinsdag het koersdoel verhoogd van 25,00 naar 30,00 euro met een ongewijzigd Overwogen advies. De onderneming wordt volgens JPMorgan gesteund door onder meer gunstigere wisselkoerseffecten, het op stoom komen van de fabriek in het Amerikaanse Cleveland en toenemende kostenbesparingen. “De doelstelling is ambitieus, maar niet onmogelijk”, aldus de zakenbank.

In de Midkap was TomTom de grootste stijger met een winst van 6,2 procent, gevolgd door Refresco, dat 3,9 procent hoger noteerde. UBS heeft het advies op TomTom dinsdag verhoogd van Neutraal naar Kopen bij een ongewijzigd koersdoel van 8,50 euro.

Refresco steeg dinsdagochtend nagenoeg 5 procent, na beleggers verrast te hebben met de grootste overname na de beursgang door uit te breiden naar de Verenigde Staten, en het aandeel van de productie van A-merken op te schroeven. Dit meldde CEO Hans Roelofs van de Europese producent en bottelaar van fris- en vruchtendranken dinsdag. De overname van het privaat gehouden Whitlock Packaging voor 117 miljoen euro, of 129 miljoen dollar, van Jerry Whitlock voegt 900 miljoen liter toe aan het volume van Refresco van 6 miljard liter. Het volume bij de co-packing activiteiten gaat hiermee een groter deel van het totaal uitmaken, en stijgt van 25 procent naar 34 procent van het totaal. NIBC Markets heeft dinsdag het advies op Refresco verhoogd van Neutraal naar Accumuleren.

GrandVision stond onder druk en verloor 1,6 procent. Analist Corné van Zeijl van Actiam wees op de winstwaarschuwing van de Italiaanse concurrent Luxoticca.

Voedingsbedrijf Wessanen zag zijn omzet in het afgelopen kwartaal op jaarbasis met 8,5 procent stijgen naar 142,7 miljoen euro. De nettowinst steeg van 3,5 miljoen naar 7,2 miljoen euro. Analisten hadden gemiddeld gerekend op een kwartaalomzet van 143,1 miljoen euro en een nettowinst van 5,2 miljoen euro. Het aandeel Wessanen verloor 0,1 procent.

Fugro verloor 0,1 procent. KBC Securities heeft dinsdag het koersdoel voor Fugro verlaagd van 20,00 naar 17,00 euro, maar handhaafde in aanloop naar de halfjaarcijfers het Houden advies op de bodemonderzoeker.

Onder de kleine fondsen was Van Lanschot de grootste stijger met een winst van 1,4 procent, terwijl Brill hekkensluiter was met een verlies van 2,6 procent.

NIBC heeft dinsdag het advies voor ICT Group verlaagd van Kopen naar Accumuleren, maar verhoogde wel het koersdoel van 9,00 naar 11,50 euro. ICT Group daalde 1,9 procent.

Volgens analist Johan van den Hooven profiteert ICT van betere marktomstandigheden en de overname van Nozhup. Deze acquisitie zal volgens de marktvorser 9,5 miljoen euro aan de omzet van ICT toevoegen tot 92 miljoen euro. De analist meent dat ook de marge van ICT “sterk verbetert”, en dat het einde hiervan nog niet in zicht is. Van de 9,9 procent marge in 2015 denkt Van den Hooven dat deze in 2018 kan oplopen richting 12,0 procent. 

Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.