De Amsterdamse beurs is donderdag met winst gesloten, nadat de Britse centrale bank de rente verlaagde om zo de strijd aan te gaan met de negatieve gevolgen van de Brexit.
De AEX won 0,9 procent op 444,47 punten en de Midkap steeg 0,8 procent.
Voor het eerst in zeven jaar bracht de Bank of England de rente terug. Het belangrijkste tarief werd met 25 basispunten verlaagd tot 0,25 procent waarmee een historisch laag niveau werd bereikt.
Bovendien werd het obligatieaankoopprogramma ter waarde van 375 miljard Britse pond uitgebreid naar 435 miljard pond en werden er bedrijfsobligaties opgenomen in het opkoopprogramma. De centrale bank heeft daarmee “alle instrumenten ingezet waar marktdeelnemers naar hebben gekeken”, aldus portefeuillebeheerder Mike Amey van Pimco. Amey wees daarnaast op de dalende yields op Britse staatsobligaties en het pond dat terrein verloor in reactie op het besluit.
Anderen vroegen zich af of de maatregelen voldoende zijn om de Britse economie op peil te houden. “Ondanks de acties van vandaag, valt het nog te bezien of dit genoeg is om het sentiment te keren van bedrijven en consumenten in het Verenigd Koninkrijk, gezien de aanhoudende onzekerheid over de relatie van het Verenigd Koninkrijk met de EU”, zei Anthony Doyle van de Britse vermogensbeheerder M&G.
De aandacht van de financiële markten is nu verschoven naar het Amerikaanse banenrapport dat vrijdagmiddag verschijnt en van belang is voor een eventuele renteverhoging door de Amerikaanse centrale bank.
Woensdag werd over de Amerikaanse arbeidsmarkt reeds bekend dat het aantal banen in de niet-agrarische private sector zijn toegenomen met 179.000 stuks. Verwacht was een groei van 178.000 banen. Donderdagmiddag meldde het Amerikaanse ministerie van Arbeid dat het aantal eerste steunaanvragen in de afgelopen week harder dan verwacht is gestegen.
Olie werd duurder. De september future voor West Texas Intermediate noteerde circa 1 procent hoger, na woensdag 3,3 procent hoger te zijn gesloten. Europese Brent olie werd een half procent duurder.
Rond het slot in Amsterdam noteerde de euro op 1,1135. Vanwege het Britse rentebesluit stond het pond 1,4 procent lager tegenover de dollar op 1,3136.
Stijgers & dalers
ArcelorMittal was één van de sterkste stijgers met een winst van 3,0 procent. De Europese Unie heeft definitief besloten om antidumping van staal door China en Rusland aan banden te leggen. De EU legt nu invoerheffingen op van 19,7 tot 22,1 procent op de invoer van koudgewalst staal uit China, om zo de Europese staalsector te beschermen. Galapagos steeg 4,0 procent.
ING kreeg te maken met een koersdoelverhoging van Deutsche Bank van 11,70 naar 12,00 euro. De koopaanbeveling van de Duitse bank bleef gehandhaafd. ING sloot 1,5 procent in de plus.
De Franse digitale beveiliger Gemalto eindigde 1,1 procent hoger, na bekendmaking van een opdracht in Brazilië voor de levering van polsbandjes waarmee betaald kan worden.
DSM was de grootste daler van de AEX met een verlies van 1,5 procent.
In de Midkap ging de aandacht uit naar Fugro dat halfjaarcijfers rapporteerde. Conform verwachting daalden de winst en omzet sterk. Fugro meldde dat de timing van het herstel van de olie-dienstenmarkt onzeker blijft. Het concern gaf aan te verwachten dat het evenwicht tussen vraag en aanbod in de loop van volgend jaar zal herstellen. Het bedrijf heeft ook zijn subsea activiteiten in de regio Azië/Pacific verkocht aan Shelf Subsea voor circa 14 miljoen euro. Het aandeel was ruimschoots de grootste daler in de Midkap met een verlies van krap 14 procent.
Delta Lloyd en Aperam deden het beter met winsten van respectievelijk 4,9 procent en 2,6 procent. RBC Capital zei in een rapport dat Aperam mogelijkheden heeft om te groeien via overnames.
Kepler Cheuvreux verhoogde het koersdoel op BE Semiconductor Industries met één euro naar 29,00 euro. Analist Peter Olofsen bleef van mening dat het aandeel koopwaardig is. Besi steeg 3,0 procent.
Smallcap fonds Advanced Metallurgical Group maakte eveneens resultaten bekend. Ondanks een dalende omzet wist de metaalspecialist de winstgevendheid te verhogen. Volgens CEO Heinz Schimmelbusch dankt AMG de gestegen winst aan de focus van het bedrijf op efficiëntie, kosten en prijzen. De koers steeg 5,3 procent.
Ook Snowworld informeerde beleggers over zijn resultaten. Het bedrijf boekte in het afgelopen kwartaal een lager resultaat, waar volgens analist Johan van den Hooven van NIBC een lichte verbetering was verwacht. Snowworld sloot 0,5 procent lager.
Van Lanschot bleek een sterke stijger met 3,9 procent. Kepler Cheuvreux is donderdag weer begonnen met het volgen van Van Lanschot met een koopadvies en een koersdoel van 25,00 euro. Analist Benoit Pétrarque ziet verschillende redenen waarom het aandeel Van Lanschot de korting ten opzichte van sectorgenoten zal inlopen.
Van de lokale fondsen was er nieuws van Kardan. Maalot, de Israëlische dochter van kredietbeoordelaar Standard and Poor’s, heeft de kredietwaardigheid van Kardan bevestigd. Het aandeel sloot 2,6 procent in de plus.
Tussenstand Wall Street
Rond het slot van de aandelenmarkten in Europa noteerde de Amerikaanse markten vrijwel onveranderd ten opzichte van het slot een dag eerder.
Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.