De Amsterdamse beurs heeft gedurende de dag de winsten uitgebreid, nadat het banenrapport uit Amerika voor een positieve verrassing zorgde. De AEX won 0,8 procent op 448,67 punten, terwijl de AMX zelfs 1,1 procent bijschreef. 

“Door het rapport nemen de zorgen over de economische groei af, maar het zal voor de Federal Reserve nog geen reden zijn om de rente dit jaar te verhogen”, aldus beleggingsadviseur Rein Schutte van Indexus. 

Afgelopen maand nam het aantal banen toe met 255.000 banen, na een groei van maar liefst 292.000 in juni. Vooraf werd er voor juli gerekend op een groei van 185.000 stuks. De werkloosheid bleef staan op 4,9 procent. 

De banengroei van 292.000 voor juni was een opwaartse bijstelling van de eerder gemelde 287.000. Het cijfer over mei werd verhoogd van 11.000 naar 24.000 banen.

“Het rapport was sterker dan verwacht”, zo meende ook econoom Aline Schuiling van ABN AMRO. De bank ziet in tegenstelling tot Schutte wel ruimte voor de Fed om nog dit jaar de rente eventueel een keer te verhogen. Als dit gebeurt dan zal dit naar verwachting van Schuiling eerder aan het einde van 2016 dan al binnenkort zijn, maar een scenario met een verhoging in september en dan vervolgens een pas op de plaats, is volgens de econoom ook niet uit te sluiten.

In Europa werd vrijdagochtend op macro-economisch vlak bekend dat de Duitse fabrieksorders in juni op maandbasis daalden met 0,4 procent. De binnenlandse orders lagen 0,7 procent hoger, maar de buitenlandse orders namen met 1,2 procent af.

Ook zag Schutte de olieprijzen wat wegzakken, nadat de dollar sterker werd ten opzichte van de euro na publicatie van het banenrapport. Het muntpaar euro/dollar werd 0,4 procent lager verhandeld op 1,1070. September-futures op een vat West Texas Intermediate daalden 1,4 procent op 41,23 dollar, terwijl futures op een vat Brent 1,3 procent goedkoper werden op 43,69 dollar.

Stijgers en dalers

In de AEX sloten bijna alle fondsen in het groen, met uitzondering van ING Groep en Gemalto die respectievelijk 0,3 en 3,0 procent aan beurswaarde verloren. ING ging bij opening ex-dividend, terwijl het koersdoel voor Gemalto door Credit Suisse werd verlaagd van 47,00 naar 45,00 euro met een ongewijzigd Underperform advies. De Zwitserse zakenbank besloot tot de koersdoelverlaging in aanloop naar de kwartaalcijfers van het Franse digitale beveiligingsbedrijf op 26 augustus. ASML maakte een pas op de plaats.

De grootste stijger onder de hoofdfondsen was Aegon met een plus van 4,6 procent,  terwijl Altice 2,3 procent bijschreef. Het Franse dagblad Les Echos meldde vrijdag dat SFR, de Franse divisie van Altice, 600 miljoen tot 800 miljoen euro reserveert om een reorganisatieplan door te kunnen voeren. SFR bereikte donderdag laat overeenstemming met de twee belangrijkste vakbonden om circa 5.000 van de meer dan 14.000 banen te schrappen. 

Galapagos won 3,0 procent. Marktenspecialist Tom Simonts van KBC Bolero wees er op dat de handel in de Belgische biotechsector, Galapagos heeft zowel een notering in Amsterdam als Brussel, de laatste tijd “zenuwachtig” is. “Geen concreet nieuws en een illiquide markt”, waardoor het minste of geringste wordt aangegrepen, met stevige koersbewegingen tot gevolg.

In de Midkap was het GrandVision dat op bijval van beleggers kon rekenen, na publicatie van de cijfers over het afgelopen halfjaar. De exploitant van optiekketens realiseerde dankzij autonome groei en acquisities in de eerste zes maanden van 2016 een hoger dan verwachte groei van omzet, bedrijfsresultaat en winst. In de afgelopen halfjaar steeg de omzet op jaarbasis met 3,7 procent naar 1.670 miljoen euro. Het aangepaste bedrijfsresultaat (EBITDA) voor eenmalige posten nam met 5,3 procent toe tot 272 miljoen euro. De aan aandeelhouders toewijsbare nettowinst steeg met 7,9 procent naar 117 miljoen euro. Analisten lieten zich positief uit over de cijfers. Het aandeel won dan ook 7,2 procent.

Verder schreef BAM Groep 3,1 procent bij, terwijl Intertrust 3,3 procent meer waard werd. 

De cijfers van WDP werden minder goed ontvangen, ondanks dat het vastgoedfonds in de afgelopen zes maanden hogere resultaten heeft gerealiseerd en daarop zowel de winstverwachting als het dividend verhoogde. WDP voorziet voor 2016 een netto courant resultaat van 5,30 euro per aandeel en het vastgoedfonds verhoogde tevens de dividendverwachting voor 2016 van 4,20 naar 4,25 euro per aandeel, een stijging van 6 procent ten opzichte van het voorgaande boekjaar. Analist Jaap Kuin van ING sprak van goede resultaten. Desondanks daalde het aandeel 2,7 procent. 

Verder gaven Arcadis en Sligro Food Group respectievelijk 0,3 en 0,2 procent prijs.

Onder de kleinere fondsen won Neways Electronics 2,0 procent, terwijl Fagron juist 1,5 procent daalde. De specialist van magistrale bereidingen zag de resultaten afgelopen halfjaar, conform verwachting, onder druk staan. Rekening houdend met wisselkoerseffecten daalde de omzet evenwel niet, maar steeg deze. De omzet kwam iets lager uit dan analisten hadden voorzien, maar het bedrijfsresultaat juist iets hoger. Fagron verwacht dit jaar een omzet te genereren van tenminste 415 miljoen euro en een aangepast bedrijfsresultaat van 85 miljoen tot 95 miljoen euro. In gesprek met ABM Financial News ontkende topman Hans Stols elke betrokkenheid bij een onderzoek door de Amerikaanse FBI naar de handel en wandel bij MedHealth en diens oprichter Jake Jackson, een oud-medewerker van Fagron.

Tussenstand Wall Street

Rond het sluiten van de Europese aandelenmarkten won de Dow Jones index 0,9 procent op 18.514,22 punten. De breder samengestelde S&P 500 index dikte 0,8 procent aan en techbeurs Nasdaq ging er zelfs 1,1 procent op vooruit.

Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.