(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse hoofdgraadmeter is donderdag met winst gesloten. De AEX index steeg 0,3 procent tot 456,06 punten, terwijl de AMX vlak sloot en voor de AScX een min resteerde van 1,1 procent.

De aandacht ging vooral uit naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank, maar dan met name naar de aansluitende persconferentie van voorzitter Mario Draghi. De Europese markten, met name de financiële waarden, reageerden positief op de persconferentie. Volgens marktkenners was dit omdat Draghi de zorgen wegnam dat de centrale bank na maart 2017 abrupt stopt met de huidige stimuleringen.

In Amsterdam behoorden ING Groep en Aegon tot de grootste stijgers, in Duitsland eindigde Deutsche Bank bovenaan en in Frankrijk steeg Credit Agricole. 

Volgens econoom Chris Hare van Investec is het begrijpelijk dat de ECB het opkoopprogramma van obligaties nog niet wil afbouwen. Hare wees erop dat de centrale bank heeft toegezegd vast te houden aan de kwantitatieve verruiming totdat de ECB ziet dat de inflatietrend zich richting de doelstelling begeeft van dichtbij, maar beneden de 2 procent. “Deze voorwaarde is nog lang niet behaald”, concludeerde Hare. “Draghi bevestigde dit, door te zeggen dat er nog geen sprake was van een opwaartse trend in de onderliggende inflatie.”

De euro/dollar schommelde behoorlijk tijdens de toespraak en noteerde rond het slot in Amsterdam op 1,0932. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0974 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,0958 op de borden.

Olie noteerde donderdag lager. Een november-future West Texas Intermediate daalde 2,1 procent naar 50,74 dollar, terwijl een december-future Brent ook 2,3 procent inleverde op 51,47 dollar. 

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 14 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door ING met een winst van 1,8 procent. Ook Aegon behoorde tot de stijgers en won 1,2 procent.

Credit Suisse kwam met een rapport over de telecomsector. De Zwitserse bank verlaagde het koersdoel voor KPN van 3,40 naar 3,20 euro met een ongewijzigd Neutraal advies. De verlaging van het koersdoel volgde nadat analist Paul Sidney zijn verwachtingen voor Telefonica Deutschland, waarin KPN een belang van 15,5 procent houdt, bijstelde. KPN steeg 0,8 procent.

De Zwitserse bank verhoogde daarentegen het koersdoel voor Altice, van 14,00 naar 17,00 euro. Het Neutraal advies bleef staan. Analist Jakob Bluestone paste op basis van de halfjaarcijfers van Altice zijn taxaties, die al boven consensus lagen, opwaarts aan. Altice steeg 1,5 procent.

ABN AMRO verlaagde het koersdoel voor AkzoNobel van 59,00 naar 58,00 euro met een ongewijzigd Houden advies. “We menen dat het huidige management van AkzoNobel een beter bedrijf heeft gemaakt, maar vinden een Houden advies redelijk gelet op het negatieve winstmomentum”, luidde het oordeel van de analisten. De koers van AkzoNobel verloor 1,3 procent.

Ook Morgan Stanley verlaagde het koersdoel voor een fonds dat woensdag met cijfers kwam. Voor ASML ging het koersdoel van 113,00 naar 109,00 euro, maar het Overwogen advies bleef van kracht, omdat het aandeel volgens de zakenbank ondergewaardeerd is. De koers sloot donderdag 0,6 procent in de min.

In de Midkap droeg Philips Lighting de rode lantaarn na een tegenvallende kwartaalupdate. De van Philips afgesplitste verlichtingstak realiseerde in het derde kwartaal een hoger aangepast bedrijfsresultaat, terwijl de omzet juist onder druk stond. De onderneming liet zich voorzichtiger uit over de eerder afgegeven verwachting van een positieve vergelijkbare omzetgroei in 2016. Philips Lighting ziet zich geconfronteerd met zwakkere marktomstandigheden in het Midden-Oosten en Turkije, maar ook in sommige Europese landen kampt het concern met tegenwind, waardoor een positieve vergelijkbare omzetgroei nu waarschijnlijk pas na de jaarwisseling wordt gerealiseerd. De koers verloor 5,0 procent.

Ook Sligro Food Group informeerde de markten over de afgelopen verslagperiode. Sligro boekte in het derde kwartaal van 2016 meer omzet, maar verwacht wel dat de winst dit jaar lager uitkomt dan in 2015. “Wij verwachten voor dit jaar dan ook duidelijk onder de recordwinst van vorig jaar uit te komen”, zei CEO Slippens donderdag. NIBC verlaagde het advies van Accumuleren naar Neutraal en stelde het koersdoel neerwaarts bij van 36,98 naar 35,68 euro. Theodoor Gilissen plaatste Sligro prompt na de winstwaarschuwing op de lijst voor Niet Aanbevolen aandelen. Het aandeel zakte 1,0 procent.

Air-France-KLM won daarentegen 5,3 procent, na een outlookverhoging door sectorgenoot Lufthansa.

Twee sportscholen van Basic-Fit in de regio Luik hebben dinsdag de politie over de vloer gehad in verband met een onderzoek naar een medewerker die anabolen zou hebben verhandeld. Dit bevestigde een woordvoerder van de fitnessketen tegenover ABM Financial News. Het aandeel eindigde 0,5 procent in de min.

Fugro won 0,8 procent. S&P Equity Research verhoogde donderdag het koersdoel voor Fugro van 10,00 naar 13,00 euro bij een afgezwakte verkoopaanbeveling. “In het licht van de goede vooruitgang die wordt geboekt in het terugdringen van de kosten in het derde kwartaal, stellen we ons advies op Fugro licht bij en verhogen we ons koersdoel”, aldus analist Jia Man Neoh. Ook NIBC verhoogde het koersdoel voor Fugro, van 18,00 naar 19,00 euro. Kempen was wellicht nog positiever en verhoogde het advies voor de bodemonderzoeker van Verkopen naar Kopen met een koersdoel van 19,00 euro.

Lokaal meldde Esperite dat het zich gaat richten op de ontwikkeling van therapieën voor de behandeling van de ziekte van Crohn. Het aandeel Esperite noteerde donderdag met een winst van 5,0 procent flink hoger en was daarmee de sterkste stijger onder de lokaal genoteerde fondsen.

Coca Cola European Partners kreeg een initieel koopadvies van Kepler Cheuvreux. Analist Richard Withagen kwam tot een koersdoel van 41,00 euro. De koers steeg 0,6 procent.

RoodMicrotec benoemde Arvid Ladega tot nieuwe financieel topman en opvolger van Erwin Vrielink. Het aandeel noteerde onveranderd. 

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,4 procent lager op 2.137,32 punten. De Dow Jones index daalde 0,2 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,4 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.

[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Reacties