(ABM FN-Dow Jones) Het Damrak is donderdag hoger gesloten. De AEX won 0,6 procent tot 566,49 punten, terwijl de AMX 0,8 procent steeg en de AScX 0,1 procent in het rood eindigde.  

De Dow Jones index slechtte woensdag voor het eerst de grens van 26.000 punten en deed het vervolgens vandaag na opening rustig aan met kleine verliezen, maar wist vooralsnog het niveau van 26.000 punten wel vast te houden. 

Uit Amerika kwam het nieuws dat het aantal eerste steunaanvragen in de afgelopen week stevig is gedaald, met 41.000 stuks. De industriële activiteit in de regio rondom Philadelphia is in januari minder hard gegroeid. De Philly Fed index daalde van 27,9 in december naar 22,2 in januari. Slecht nieuws kwam er over de huizenmarkt. In aanbouw genomen woningen daalden in december, evenals het aantal verstrekte bouwvergunningen.  

Vanochtend werd al bekend dat de Chinese economie in het vierde kwartaal van 2017 iets harder te zijn gegroeid dan verwacht. In de maanden oktober tot en met december groeide het bruto binnenlands product van China met 6,8 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2016. Economen rekenden vooraf op een toename van 6,7 procent. De groei in heel 2017 kwam daarmee uit op 6,9 procent, 0,2 procentpunt meer dan in 2016.  

De Chinese detailhandelsverkopen stegen in december juist minder hard dan verwacht. Verder steeg de productie van de Chinese industrie vorige maand met 6,2 procent op jaarbasis. 

Verder daalde volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek in Nederland het aantal werklozen in 2017 voor het derde jaar op rij scherp.  

Gedurende de handelsdag won de euro terrein ten opzichte van de dollar. Rond de opening noteerde het valutapaar op 1,2214. Rond de slotbel was dit 1,2246. 

Uit het wekelijkse olierapport bleek dat de olievoorraden verder zijn gedaald, waarop ook was gerekend. Hierop herstelden de olieprijzen die voor het rapport in het rood stonden. De februari future voor een vat West Texas Intemediate steeg rond het slot in Europa 0,1 procent tot 64,05 dollar. 

Stijgers en dalers

In de AEX eindigden van de 25 aandelen er 15 in het groen, waarvan Altice met 4,4 procent het meeste won. ASML steeg 3,3 procent en SBM Offshore 1,3 procent. 

Voor ASML betekende het de tweede dag op rij dat de koers flink aantrok. Een dag eerder won de Veldhovense toeleverancier aan de chipindustrie krap vijf procent na sterke kwartaalcijfers. Dit werd vandaag gevolgd door enkele positieve analistenrapporten. S&P Equity Research verhoogde het advies voor ASML van Houden naar Kopen en stelde daarbij het koersdoel opwaarts bij van 149,00 naar 167,00 euro. Analisten spraken na de kwartaalrapportage van “sterke resultaten voor 2017 en een conservatieve outlook voor 2018”. Credit Suisse en UBS, die elk al een koopadvies op ASML hadden, verhoogden hun koersdoel naar respectievelijk 194,00 en 180,00 euro.

SBM Offshore steeg nadat ING de oliedienstverlener aan zijn favorietenlijst toevoegde. Ook DSM kreeg een plekje en het chemieconcern won 0,7 procent. 

Onderaan eindigde Unibail-Rodamco met een verlies van 1,1 procent. 

Van de middelgrote fondsen deden chipbedrijven BE Semiconductor en ASM International het in het kielzog van ASML ook goed, met koerswinsten van 2,7 en 2,2 procent. NIBC wees tevens op positieve kwartaalcijfers van chipreus TSMC. Hoewel de analisten van NIBC de investeringsplannen van TSMC voor dit jaar nog niet hadden gezien, denken zij dat de voortdurende technologische verbeteringen goed zullen uitpakken voor de Nederlandse toeleveranciers van de halfgeleidersector. Philips Lighting steeg 3,1 procent. 

PostNL verloor daarentegen 1,1 procent, nadat het aandeel van de favorietenlijst van ING verdween. BAM is ook niet langer een favoriet van de bank. De koers van het bouwbedrijf zakte 0,3 procent.  

Fugro is begonnen aan een programma van geofysische en geotechnische verkenningen voor het aardgasveld Hail en Ghasha van Abu Dhabi in de Arabische Golf. De bodemonderzoeker gaf geen financiële details over de opdracht. De koers van Fugro steeg 1,0 procent. 

Onder de kleinere fondsen boekte Kendrion met 5,3 procent een flinke koerswinst, zonder direct aanwijsbare reden. Avantium daalde 4,4 procent na een koersdoelverlaging door NIBC. De analisten hadden hier al voor gewaarschuwd, nadat er vertraging bij de bouw van de polymeerfabriek in Antwerpen werd gemeld. ING paste het koersdoel voor Avantium neerwaarts aan van 14,22 naar 12,90 euro. 

AMG daalde 3,0 procent, net als Fagron. Fagron kent moeilijke dagen na een koersdoelverlaging door ING. 

ForFarmers steeg 1,7 procent. Het veevoerbedrijf gaat een in januari 2015 gesloten fabriek in Deventer verbouwen en weer heropenen. 

De koers van Groothandelsgebouwen kreeg er 9,0 procent bij. Een meerderheid van de aandeelhouders is akkoord om hun stukken te verkopen tegen 56,65 euro per aandeel.

Maalot, een dochter van kredietbeoordelaar Standard & Poor’s, denkt niet dat Kardan in staat zal zijn om in februari om aan zijn verplichtingen te kunnen voldoen als de uitgegeven obligaties aflopen in februari 2018. Daarom werd de kredietwaardigheid van de investeringsmaatschappij verlaagd. De koers reageerde nauwelijks en daalde 0,6 procent. 

Docdata, dat recentelijk fikse bewegingen laat zien, verloor 12,5 procent. 

Tussenstanden

Na de records op woensdag daalden de Amerikaanse aandelenmarkten, waarbij de S&P 500 0,3 procent in het rood noteerde. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.