(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is donderdag na een eindsprint hoger gesloten. De AEX eindigde 0,5 procent in het groen op 443,20 punten, de AMX won eveneens 0,5 procent op 636,96 punten en de AScX steeg 0,6 procent naar 817,42 punten.
Beleggers hadden vooral aandacht voor de macro-economische publicaties die verspreid over de handelssessie verschenen. Het merendeel van die cijfers kwam uit Amerika en die leken dan ook de grootste impact op het sentiment te hebben in het kader van het rentebesluit van de Federal Reserve volgende week.
De wekelijkse steunaanvragen stegen, de producentenprijzen bleven stabiel en de detailhandelsverkopen daalden. Verder lieten de activiteitsindexen voor de industrie rond Philadelphia en New York een verdeeld beeld zien, daalde de Amerikaanse industriële productie en bleven de bedrijfsvoorraden stabiel.
Marktanalist Philip Marey van Rabobank sprak van gemengde data, waarbij de zwakke Amerikaanse detailhandelscijfers het zwaarst wogen. “Hoewel de afgelopen twee kwartalen [qua groei] zwak waren bleken de detailhandelsverkopen in de VS de pilaar waarop de economie kon steunen”, aldus Marey. “Nu deze data tegenvallen ziet de markt bevestigd dat augustus echt een zwakke maand is”, voegde hij toe. Daarmee is de deur naar een renteverhoging door de Fed volgende week definitief dicht volgens Marey.
Marktanalist Naeem Aslam van Think Markets wees op het ‘slecht nieuws is goed nieuws’-effect, waarbij de tegenvallende Amerikaanse macropublicaties de kans op een renteverhoging door de Fed een stuk kleiner hebben gemaakt.
De Bank of England handhaafde donderdag conform de verwachting en na het forse stimuleringspakket in augustus, de rente op het historisch lage niveau van 0,25 procent en de obligatie opkoop op 435 miljard Britse pond. In de notulen lieten de leden van het negenkoppige beleidscomité de deur wel open naar een nieuwe renteverlaging.
“De notulen van de beleidsvergadering laten zien dat de Bank of England nu nog afwacht of verdere monetaire verruiming noodzakelijk is mocht de eerder verwachte recessie zich niet aandienen. Het is evenwel goed mogelijk dat het huidige monetaire beleid een scherpe draai zal moeten maken om verdere stijging van de inflatie te voorkomen”, stelde marktstrateeg Michael Metcalfe van State Street Global Markets.
De Zwitserse centrale bank handhaafde donderdag zijn benchmarkrente op 0,75 procent negatief.
Op macro-economisch vlak kreeg de markt verder zwakke inflatiecijfers uit de eurozone voor de kiezen. De consumentenprijzen stegen in augustus met 0,1 procent op maandbasis en met 0,2 procent ten opzichte van een jaar eerder, dus ruim onder de doelstelling van de Europese Centrale Bank.
De detailhandelsverkopen in het Verenigd Koninkrijk waren evenwel een opsteker, want op jaarbasis was sprake van een stijging van 6,2 procent. Ten opzichte van een maand eerder daalden de verkopen wel met 0,2 procent, maar ook dat was een meevaller, aangezien er een afname van 0,5 procent was voorzien.
Olie wist enigszins te herstellen na de verkoopgolf van woensdag. Een oktober-future West Texas Intermediate steeg 0,8 procent op 43,91 dollar, terwijl een vat Brent met levering in november 1,7 procent duurder werd op 46,61 procent.
De euro/dollar noteerde rond het slot in Europa op 1,1251. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1243 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,1252 op de borden.
Stijgers en dalers
Van de 25 fondsen binnen de AEX sloten er uiteindelijk 21 in het groen. Galapagos was de grootste stijger met een winst van 4,4 procent terwijl Philips en ASML op gepaste afstand volgden, beide met een plus van 1,7 procent.
DSM droeg de spreekwoordelijke rode lantaarn met een verlies van 2,1 procent. De koers kwam onder druk te staan door de zorgen in de markt over de vooruitzichten voor vitamineprijzen volgens handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten die daarbij wees op een analistenrapport van Kepler Cheuvreux waarin werd gesproken over de recente daling van de prijzen na de piek in augustus.
Randstad leverde 0,1 procent in nadat woensdagavond uit een aantal meldingen van de US Securities and Exchange Commission bleek dat er in Amerika al twee rechtszaken zijn aangespannen vanwege de voorgenomen overname van Monster door de Nederlandse uitzender. Unibail-Rodamco verloor 0,8 procent.
Andere fondsen binnen de hoofdgraadmeter die opvielen waren KPN, dat 0,6 procent won en ArcelorMittal, dat 0,8 procent steeg.
NIBC Markets gaf KPN een koopaanbeveling na een eerder Accumuleren advies en verlaagde het koersdoel van 3,85 naar 3,55 euro. Analist Martijn den Drijver concludeerde dat het aandeel de afgelopen drie maanden “onterecht” met 15 procent is gedaald, aangezien het concurrentielandschap voor KPN niet is veranderd. Hij voorziet voor de tweede helft van het jaar en 2017 tevens een verbetering van de EBITDA-marges en de vrije kasstroom. Goldman Sachs verlaagde donderdag het koersdoel voor KPN van 4,00 naar 3,80 euro, juist vanwege een wat lagere verwachte vrije kasstroom. Het koopadvies van de Amerikaanse zakenbank bleef evenwel gehandhaafd.
ArcelorMittal kreeg een koersdoelverlaging van 6,00 naar 5,40 euro van JPMorgan Cazenove met een ongewijzigd Neutraal advies, nadat de analisten de taxaties voor de staalreus aanpasten als gevolg van gewijzigde prijsramingen voor ijzererts, steenkool en staal.
Altice kreeg een koersdoelverhoging van Barclays van 15,00 naar 17,00 euro met een Gelijkgewogen advies. De analisten stelden dat de markt de Franse kabelaar correct waardeert, al zouden eventuele overnames tot een hogere waarde van het aandeel kunnen leiden. Altice sloot 0,1 procent hoger.
Royal Dutch Shell steeg 0,1 procent. Donderdag werd bekend dat de Brits-Nederlandse oliereus zijn onderdeel Dansk Shell voor circa 80 miljoen dollar verkoopt aan Dansk Olieselskab.
Onder de Midkapfondsen mocht Delta Lloyd zich de grootste stijger noemen met een winst van 2,1 procent, terwijl OCI de sterkste daler was, met een min van 1,7 procent. Verder bleven de verliezen binnen de AMX beperkt tot minder dan een half procent.
TomTom maakte de lancering van zijn real time verkeersdienst in India en Bulgarije bekend zonder financiële details te melden. Het aandeel won 1,4 procent.
Ordina was onder de kleinere fondsen één van de blikvangers na de bekendmaking dat CEO Stépan Breedbeld per 1 april 2017 vertrekt. Hij wordt opgevolgd door Jo Maes, die volgens NIBC Markets in staat zou moeten zijn het bedrijf te laten groeien. Het aandeel verloor desalniettemin 2,9 procent.
R&S Retail Group maakte bekend dat de aankoop van de schoenen- en kledingwinkelketen Brantano Groep, na goedkeuring van aandeelhouders, financiële instellingen en mededingingsautoriteiten, is afgerond. Het aandeel sloot vlak.
Coca Cola European Partners kreeg van Credit Suisse een initieel Neutraal advies en een koersdoel van 37,00 euro. Het aandeel won een half procent.
Opvallende verliezen waren er onder de kleinere fondsen voor New Sources Energy dat ruim 9 procent in moest leveren en Groothandelsgebouwen, dat bijna 5 procent verloor.
Tussenstand Wall Street
Bij het slot in Europa noteerde de S&P 500 0,8 procent hoger, net als de Dow Jones index, terwijl de Nasdaq 1,1 procent steeg.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.