(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is donderdag in het groen gesloten, na het rentebesluit van de Federal Reserve woensdagavond en een reeks sterke macrocijfers vandaag. De AEX sloot 0,9 procent hoger op 476,52 punten, terwijl de AMX 0,4 procent won en de AScX 0,6 procent steeg. 

De markt verteerde donderdag onder meer de scherpe toonzetting van de Federal Reserve over 2017 die bij het rentebesluit verscheen, waarin de centrale bank nu een drietal renteverhogingen voorziet tegen eerder twee. De Fed verhoogde woensdag conform verwachting de bandbreedte van zijn belangrijkste rentestand met 25 basispunten van 0,25 tot 0,50 procent naar 0,50 tot 0,75 procent. 

Evenwel merkte vermogensbeheerder Jan Willem Nijkamp van Fintessa Vermogensbeheer op dat beleggers vooral positief reageerden op een reeks sterke macrocijfers over de Europese industrie. In Duitsland groeide de bedrijvigheid in zowel de industrie als in de dienstensector in een lager tempo in december, terwijl de Franse industrie flink in de lift zat. Vooral de cijfers uit Frankrijk waren een positieve verrassing, aldus Nijkamp. 

De inkoopmanagersindex voor de industrie in de eurozone steeg van 53,7 in november naar 54,9 in december, wat het hoogste niveau in 68 maanden markeerde.

Later op de dag kwam er vanuit Amerika nog een reeks macrocijfers, met als belangrijkste indicator de inflatie over november. De consumentenprijzen stegen conform verwachting met 0,2 procent op maandbasis. De kerninflatie kwam eveneens uit op 0,2 procent en ook dat was voorzien.

Naast inflatiecijfers verschenen nog voor de openingsbel ook de wekelijkse aanvragen voor een werkloosheidsuitkering en de economische activiteitsindexen in de regio’s rondom New York en Philadelphia. De steunaanvragen daalden licht, de Philly Fed index verbeterde flink en ook de omstandigheden binnen de regio New York verbeterden. 

Olie noteerde donderdag hoger. Een januari-future West Texas Intermediate daalde 1,4 procent op 50,37 dollar, terwijl een februari-future Brent 0,7 procent goedkoper werd op 53,51 dollar. 

De euro kreeg een flinke opdoffer na het rentebesluit van de Fed. De euro/dollar noteerde rond het sluiten van de Europese beurzen op 1,0381. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0486 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,0524 op de borden.

Stijgers en dalers

In de AEX sloten 20 van de 25 fondsen in het groen, onder leiding van Galapagos dat krap vijf procent bijschreef. Het Britse wetenschappelijke medische tijdschrift The Lancet publiceerde de studieresultaten van filgotinib, het middel van Galapagos tegen diverse ontstekingsziekten. De biofarmaceut voert momenteel in samenwerking met het Amerikaanse Gilead Sciences een tweetal derde fase onderzoeksstudies uit met filgotinib, als middel tegen reuma en als behandeling tegen de ziekte van Crohn. 

Verder sloten ASML en ABN AMRO respectievelijk 3,1 en 2,9 procent hoger. 

SBM Offshore schreef 0,4 procent bij. De Hoge Raad van het Braziliaanse federale parket handhaaft de afwijzing van de schikking tussen SBM Offshore en Petrobras. Op 15 juli van dit jaar sloot SBM Offshore een deal met de Braziliaanse autoriteiten en het Braziliaanse olieconcern Petrobras over een grote smeergeldaffaire, waarmee strafvervolging werd voorkomen.

Heineken gaf 0,7 procent prijs. De Amsterdamse brouwer neemt via een overname door Patron Capital circa 1.900 pubs in het Verenigd Koninkrijk over van Punch Taverns, nadat hier al eerder geruchten over verschenen. Heineken betaalt voor de overname 305 miljoen Britse pond, of omgerekend 363,3 miljoen euro voor het belang in Punch A en neemt ook de schulden en derivaten ter hoogte van 962,3 miljoen pond van Punch A over.

ArcelorMittal bleek onder de hoofdfondsen de gebeten hond met een verlies van 1,6 procent. Ook Unibail-Rodamco kon met een verlies van 0,8 procent niet in het groen komen. 

In de Midkap was het TomTom dat op bijval van beleggers kon rekenen. Het aandeel steeg 5,4 procent, nadat de navigatiespecialist een overeenstemming bereikte met Microsoft om data toe te voegen aan het Azure platform van de Amerikaanse onderneming. Financiële details werden niet vermeld. Volgens analisten van ABN AMRO en ING biedt de samenwerking potentie voor TomTom. Analist Marc Hesselink van ABN AMRO merkte evenwel op dat de vandaag aangekondigde samenwerking niet betekent dat Microsoft voor zijn eigen producten nu overstapt van Here naar TomTom.

Air France-KLM schreef in de AMX 2,2 procent aan beurswaarde bij, terwijl ASM International zelfs 2,5 procent won. 

Het volatiele OCI gaf juist 1,6 procent prijs, terwijl Eurocommercial Properties 1,2 procent daalde. Ook sectorgenoot Vastned had het moeilijk en werd 1,6 procent minder waard. 

Onder de kleinere fondsen steeg Advanced Metallurgical Group 4,6 procent, terwijl bouwer Heijmans 4,1 procent daalde. Amsterdam Commodities schreef 3,1 procent bij, nadat ING het aandeel op de kooplijst zette. Acomo genereert volgens ING veel cash en betaalt meer dan 70 procent van zijn winst uit in de vorm van dividend. Indien Acomo geen overnames doet, voorziet de analist dat dit dividendbeleid houdbaar is.

Het lokaal genoteerde Eurocastle Investment Limited steeg krap dertien procent. Het bedrijf heeft samen met andere dochterbedrijven van Fortress Investment Group “een aanzienlijke portie” van de portefeuille met 17,7 miljard euro aan probleemleningen overgenomen van de Italiaanse bank UniCredit.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,6 procent hoger op 2.267,69 punten. De Dow Jones index steeg 0,7 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde eveneens 0,7 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.