(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is vrijdag gedurende de dag in het rood gedoken. De AEX sloot 0,8 procent lager op 522,22 punten, terwijl de AMX 1,9 procent prijsgaf en de AScX 2,0 procent verloor. 

“Slappe hap”, zo omschreef handelaar Tycho Schaaf van onlinebroker Lynx de handelsdag. Volgens Schaaf willen beleggers wat risico’s afbouwen. De handelaar zag de euro sterker worden, de olieprijzen onder druk staan en de volatiliteit oplopen. Verder was het vandaag optie-expiratie. “Beleggers worden even minder enthousiast en vooral de gestegen euro is geen goed verhaal voor exporterende landen”, aldus Schaaf. 

Vooralsnog noemde de handelaar van Lynx de tik naar beneden niet zorgwekkend en Schaaf verwacht geen langdurige periode van zwakte. “Zeker niet als de Amerikaanse beurzen sterk blijven liggen.”

Voor volgende week verwacht de handelaar van Lynx een kalme week, waarbij de ogen zijn gericht op het rentebesluit van de Federal Reserve. 

Bij het rentebesluit van de Europese Centrale Bank afgelopen week, hield voorzitter Mario Draghi een flinke slag om de arm als het ging om een eventueel tijdstip waarop de centrale bank een afbouw van het opkoopprogramma zal aankondigen. Wel zei de centraal bankier dat de ECB in het najaar de discussie in het bestuur gaat opstarten over de toekomst van het verruimingsbeleid.

De macro-economische agenda was vrijdag vrijwel leeg. Volgende week krijgen beleggers inzicht in de samengestelde inkoopmanagersindex uit diverse Europese landen en staan er ook inflatiecijfers op de rol. 

Rond het sluiten van de Europese beurzen noteerde het muntpaar euro/dollar op 1,1656. Aan het begin van de handelsdag bedroeg de wisselkoers 1,1665 en bij het slot in Amerika op donderdag was dit 1,1628. 

Olie noteerde in het rood. Een september-future West Texas Intermediate daalde 1,5 procent tot 46,20 dollar, terwijl een september-future Brent 1,4 procent lager bewoog op 48,63 dollar. 

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten slechts drie van de 25 fondsen in het groen, onder leiding van Galapagos dat 3,7 procent bijschreef. Daarmee realiseerde het aandeel op weekbasis toch nog een winst van 4,4 procent. Woensdag ging het aandeel nog fors onderuit, nadat concurrent Vertex Pharmaceuticals met positieve onderzoeksresultaten kwam in de ontwikkeling van een aantal potentiële behandelingen tegen taaislijmziekte. Analisten reageerden evenwel genuanceerd op deze berichtgeving en behielden hun koopaanbevelingen. 

Verder bleven KPN en NN Group in het groen met winsten tot 0,8 procent.

AkzoNobel was een sterke daler en sloot 2,2 procent in het rood. De nieuwe topman van AkzoNobel Thierry Vanlancker mag nog geen grote strategische beslissingen nemen, zolang hij niet door de aandeelhouders is benoemd tot lid van de raad van bestuur. Dat schreef Het Financieele Dagblad vrijdag. Vanlancker werd woensdag aangewezen als opvolger van Ton Büchner, die plotseling opstapte bij het verf- en chemieconcern. CEO Michael McGarry van de Amerikaanse sectorgenoot PPG Industries zei donderdag in een toelichting op de kwartaalcijfers van het concern dat zijn onderneming afziet van een nieuwe poging om AkzoNobel over te nemen. “We hebben Akzo in de achteruitkijkspiegel gezet en we kijken vooruit naar nieuwe mogelijkheden om te groeien”, zei de bestuursvoorzitter. ArcelorMittal daalde zelfs 2,3 procent.

Deutsche Bank gaat het aandeel Altice weer volgen na de recente beursgang van Altice USA, met een Houden advies en een koersdoel van 22,50 euro. Altice verloor evenwel 1,2 procent. De analisten adviseerden in hun rapport om te wachten op een goedkoper moment om in te stappen in het aandeel.

Bryan Garnier verhoogde vrijdag het koersdoel voor Unilever van 47,00 naar 48,00 euro, een dag na de kwartaalresultaten, terwijl het advies Neutraal bleef. De marktvorsers stelden dat Unilever nog steeds een van de beste keuzes in de sector is, wanneer kijkend naar rendement en margepotentieel, maar dit is evenwel ook al in de koers verwerkt. S&P Equity Research verhoogde het koersdoel van Unilever vrijdag naar 52,00 euro. Het aandeel sloot 0,5 procent lager.

In de Midkap voerde ASR Nederland de stijgers aan met een koerswinst van 0,4 procent. WDP won 0,2 procent.

De grootste daler was Philips Lighting met 8,2 procent. Philips Lighting realiseerde in het tweede kwartaal van 2017 op jaarbasis iets minder omzet, maar een hogere nettowinst, en handhaafde de outlook voor dit jaar. Analist David Vagman van KBC Securities vond de resultaten tegenvallen. De marktvorser vindt uiteindelijk de kwartaalresultaten en de guidance van Philips Lighting wel positief voor de verwachtingen voor het tweede halfjaar. Analisten van Morgan Stanley vonden de resultaten louter optisch goed, de details waren weerbarstiger, aldus de zakenbank.

UBS verhoogde vrijdag het koersdoel voor TomTom van 9,70 naar 11,00 euro met een ongewijzigde koopaanbeveling en de winsttaxaties van de Zwitserse bank gingen ook omhoog. TomTom daalde 1,9 procent. 

De beleidsdekkingsgraad en actuele dekkingsgraad van het Pensioenfonds PostNL zijn in de laatste drie maanden gestegen. Verder werd bekend dat de Autoriteit Consument en Markt een inval heeft gedaan bij het postconcern in verband met mogelijk misbruik van de mededingingswet, schreef De Telegraaf verder. Het aandeel PostNL daalde 2,5 procent. 

Onder de kleinere fondsen waren Accell Group en Acomo de blikvangers. Fietsenverkoper Accell bracht kwartaalresultaten naar buiten die teleurstelden en het aandeel maakte een koersval van 8,9 procent. Accell heeft in de eerste zes maanden van 2017 fractioneel meer omzet geboekt, maar zag de winst wel duidelijk lager uitkomen, onder meer door een afboeking op een belastingvordering. De resultaten waren flink slechter dan voorzien, constateerde analist John David Roeg van NIBC.

Ook Amsterdam Commodities kon beleggers niet bekoren met de kwartaalupdate, die donderdag nabeurs bekend werd gemaakt. De resultaten stegen, terwijl het bedrijf kampte met “zeer volatiele” prijzen. Analisten van ING vonden vooral de omzetontwikkeling tegenvallen. Acomo gaf 5,5 procent aan beurswaarde prijs. 

Pharming Group heeft een recent ontvangen overbruggingsfinanciering van 100 miljoen dollar vervangen door een permanente leningsovereenkomst. Volgens Pharming zijn de voorwaarden van de permanente lening gelijk aan die van de overbruggingsfinanciering, die op hun beurt weer beter waren dan de lening die Pharming eerder ontving. Pharming steeg 0,2 procent.

Tussenstand Wall Street

Rond het sluiten van de beurzen in Europa noteerden de indexen op Wall Street lager. De S&P 500 stond 0,2 procent lager op 2.469,42 punten, Dow Jones index leverde 0,3 procent in en de Nasdaq koerste 0,2 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.