(ABM FN-Dow Jones) Het Damrak is maandag met verlies aan de nieuwe handelsweek begonnen. De AEX eindigde 0,7 procent in de min op 526,10 punten. De stemming was aanvankelijk positief, maar na een lagere opening van Wall Street zakte het Damrak steeds verder weg. De AEX werd nog enigszins op de been gehouden door een koersstijging van zwaargewicht Royal Dutch Shell.

“Het zag er vanmorgen goed uit, maar dat veranderde in de loop van de middag”, stelde vermogensbeheerder André van Eerden van Aberfeld Asset Management. “Dat had te maken met Wall Street, waar een toeleverancier van Apple de de winstverwachtingen significant naar beneden bijstelde. Hierdoor ligt de techsector in de VS en in Europa er slecht bij. De vraag naar chips neemt af en iPhones gaan vaak lang mee. In reactie gaat Apple niet meer het aantal verkochte iPhones rapporteren, maar de omzet. De prijs van de telefoons wordt verhoogd. Ze gaan zo spelen met de prijselasticiteit van de iPhones. De chipmarkt is heel cyclisch. Het is nu negatief, maar na verloop van tijd kan de markt weer groei laten zien”, meent Van Eerden.

Ook Italië was vandaag weer in het nieuws. De Italiaanse premier Matteo Salvini dreigt de begroting voor de EU te blokkeren zolang er geen oplossing komt voor het vluchtelingenprobleem. Ook lijkt de Italiaanse regering niet van plan om de begroting aan te passen, nadat het plan met een onvoldoende was teruggestuurd door de Europese Commissie, zei valuta-analist Stefan Koopman van Rabobank.

De euro/dollar noteerde maandag op 1,1249. Bij het begin van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1331, en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1364 op de borden.

De olieprijzen stegen tot 1,4 procent. De Omaanse olieminister Mohammed bin Hamad al-Rumhi zei zondag dat oliekartel OPEC volgende maand in Wenen vermoedelijk akkoord zal gaan met een verlaging van de olieproductie.

“Of deze uitspraken ook blijvend effect hebben, of dat de OPEC daadwerkelijk de productie zal moeten terugschroeven om de olieprijs te stabiliseren, zal de komende week moeten blijken. De hogere olieprijs van vandaag lijkt namelijk nog niet echt veel te doen om het negatieve sentiment te doorbreken”, aldus marktanalisten van online broker Lynx.

Er waren maandag geen richtinggevende macro-economische cijfers.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen won indexzwaargewicht Royal Dutch Shell 0,4 procent, naar aanleiding van het opveren van de olieprijs.

Galapagos moest daarentegen 4,4 procent inleveren, terwijl Altice Europe 4,2 procent verloor. “Dit zijn twee heel volatiele fondsen, waarin speculanten actief zijn”, stelde vermogensbeheerder Van Eerden.

Als gevolg van het slechte sentiment rond de techfondsen verloor ASML 2,2 procent en ASMI, genoteerd in de Midkap, zelfs 4,3 procent. Sectorgenoot Besi werd 3,7 procent goedkoper.

In de AMX steeg TomTom 1,4 procent. In ieder geval CVC Capital Partners, Cinven en Silver Lake hebben een bod uitgebracht op heel TomTom. Dit schreef TMT Finance vrijdagmiddag op basis van bronnen. Het aandeel klom toen al 2,5 procent, vlak voor het slot. Momenteel onderzoekt TomTom samen met Barclays een eventuele verkoop van de divisie Telematics, wat volgens verschillende analisten wel eens meer dan een miljard euro kan opleveren.

BAM was in de Midkap koploper met een winst van 2,2 procent, terwijl bij de kleinere fondsen Heijmans 1,5 procent verloor. Een consortium van BAM, Heijmans en TBI heeft zich teruggetrokken uit de aanbesteding voor de verlenging van de A15 bij Nijmegen, bekend onder de naam ViA15.

Accell Group leverde 2,9 procent in. De Vereniging van Effectenbezitters heeft afgelopen vrijdag om opheldering gevraagd bij de fietsenproducent over de verschillende versies van jaarrekeningen die het bedrijf in omloop heeft gebracht

Het lokaal genoteerde Euronext verloor 0,6 procent. De omzet steeg het afgelopen kwartaal op jaarbasis met 17 procent, van 129 miljoen tot 151 miljoen euro, door de consolidatie van Euronext Dublin en valutaplatform FastMatch en een hogere marge op transacties. De invoering van een nieuwe boekhoudstandaard IFRS 15 droeg ruim 4 miljoen euro bij. De nettowinst steeg met krap 32 procent tot 50,5 miljoen euro.

De omzet van Euronext in het derde kwartaal was wel iets lager dan verwacht, afgezien van de nieuwe verslagregels IFRS 15, maar dit werd goedgemaakt door de sterke kostenbesparingen. Dat stelde ING in een reactie op de resultaten.

Het aandeel Value8 steeg 7,1 procent. Aandeelhouders van Value8 kunnen een speciaal dividend van 1,05 euro per aandeel tegemoet zien. De doelstelling van de investeringsmaatschappij is daarnaast om in de komende 18 maanden één of twee overnames van bedrijven in het ’10 miljoen euro plus segment’ te realiseren.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen stonden bij het slot van het Damrak in het rood. De toonaangevende S&P index noteerde 1,5 procent lager.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.