De Amsterdamse beurs is dinsdag lager gesloten, waarbij met name financiële waarden onder druk stonden. De AEX eindigde 1,4 procent in de min op 438,61 punten, de AMX leverde 1,2 procent in op 620,30 punten en de AScX daalde 1,3 procent op 776,57 punten. 

Bankaandelen waren vooral de gebeten hond. Daarnaast waren beleggers ook niet onder de indruk van het Japanse stimuleringspakket ter waarde van 28 biljoen yen, dat Tokio vandaag aankondigde. 

“De enorme omvang van het Japanse stimuleringspakket vormt geen juiste weergave van hoeveel er echt wordt geïnvesteerd om de economie aan te jagen”, zei analist Lee Jin-Yang van Aberdeen Asset Management. Hij wees erop dat van de aangekondigde 28 biljoen yen slechts 7 biljoen yen in de Japanse economie wordt gepompt. “Het sentiment in Japan zal er niet door verbeteren”, verwacht de marktvorser dan ook.

In het algemeen was er dinsdag een gebrek aan nieuws. Volgens marktanalist Ron van der Does van IG kijken handelaren eigenlijk vooral vooruit naar het Amerikaanse banenrapport van vrijdag.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de producentenprijzen in de eurozone in juni sterker zijn gestegen dan verwacht, met 0,7 procent, waar een toename van 0,5 procent was voorzien. Verder bleek vanmiddag dat de inkomens van Amerikanen in juni met 0,2 procent zijn toegenomen terwijl de uitgaven met 0,4 procent stegen. De PCE index, een belangrijke inflatie graadmeter voor de Federal Reserve, daalde van 0,2 procent in mei naar 0,1 procent in juni. 

Olie kende vanochtend een valse start en zakte weer onder de 40 dollar, maar daarna volgde een opleving. Rond het Europese slot was de weg omlaag echter alweer ingezet en noteerde de septemberfuture voor een vat ruwe olie aan de Nymex 1,0 procent lager op 39,68 dollar, en werd voor een vat Brent met levering oktober 0,7 procent minder betaald op 41,81 dollar.

De euro was rond de slotbel 1,1229 dollar waard. De greenback noteerde ten opzichte van zijn Japanse evenknie op 100,84 yen.

Stijgers & dalers

Vrijwel alle fondsen met een notering aan de AEX eindigden de dag lager. DSM was de uitzondering met een winst van 3,5 procent. Het chemieconcern uit Heerlen wist het positieve momentum uit het eerste kwartaal in de drie volgende maanden door te zetten, met een 18 procent hoger bedrijfsresultaat en een omzetstijging van 1 procent. Bovendien werd de outlook voor het bedrijfsresultaat opwaarts bijgesteld.

Analisten waren te spreken over de cijfers van DSM, die volgens Morgan Stanley beter waren dan verwacht, terwijl analist Declan Morrissey van Davy Research sprak van “verbeterende eindmarkten en interne kostenmaatregelen.” S&P Capital verhoogde na de kwartaalcijfers het koersdoel van 45,00 naar 52,00 euro. 

Financiële waarden waren dinsdag de gebeten hond in Europa en dat was in Amsterdam niet anders. Naast de winstwaarschuwing van Commerzbank in Duitsland, stonden Italiaanse banken opnieuw onder druk en dit was merkbaar in de koersvallen van 2,4, 3,3 en 4,6 procent voor respectievelijk ABN AMRO, Aegon en ING.

ING, dat woensdag voor de openingsbel de boeken over het afgelopen kwartaal opent, kreeg bovendien een koersdoelverlaging bij Citi Research, van 13,50 naar 11,70 euro, bij een gehandhaafd koopadvies, vanwege de verwachte hogere kosten in de toekomst als gevolg van onder meer strengere eisen van toezichthouders. Citi is in de verwachtingen voor de kwartaalcijfers wel iets optimistischer gestemd dan de gemiddelde analisten consensus.

ArcelorMittal droeg dinsdag de spreekwoordelijke rode lantaarn en verloor 5,3 procent. Barclays was evenwel positiever gestemd over ’s werelds grootste staalconcern en verhoogde het koersdoel van 4,50 naar 5,00 euro met een ongewijzigd Gelijkgewogen advies. De analisten wezen er in een rapport op dat ArcelorMittal in een tijdsbestek van een paar maanden sinds de aandelenuitgifte eerder dit jaar bijna zijn doelstelling voor 2020 heeft bereikt wat betreft de winstgevendheid (EBITDA) per ton staal. 

Heineken, dat maandag met halfjaarcijfers kwam, kreeg dinsdag een koersdoelverhoging van 88,00 naar 90,00 euro bij JPMorgan Cazenove met een handhaving van het Overwogen advies. Dit op basis van opwaarts bijgestelde taxaties van de analisten voor 2016 en 2017. Het aandeel verloor 0,9 procent.

Shell daalde 1,7 procent. Macquarie Capital verlaagde het koersdoel van de Brits-Nederlandse oliereus van 23,00 naar 22,00 Britse pond bij handhaving van het Outperform advies en verkoos Total boven Shell op zijn favorietenlijst.

RELX verloor ‘slechts’ 0,4 procent. Het koersdoel werd dinsdag door KBC Securities verhoogd van 16,00 naar 16,60 bij een ongewijzigd Houden advies. RELX heeft volgens analist Ruben Devos vorige week sterke halfjaarresultaten bekendgemaakt, waarbij drie van de vier divisies een hogere autonome omzetgroei rapporteerden dan KBC had ingeschat. 

Aan de Midkap viel PostNL in positieve zin op, met een koerswinst van een half procent. Goldman Sachs maakte bekend het aandeel van het postbedrijf weer te gaan volgen met een koopadvies en een koersdoel 4,50 euro. Volgens de analisten van de Amerikaanse zakenbank bevindt het reorganisatieprogramma van PostNL zich in het laatste stadium. Een koersherstel in het komende jaar mag volgens de marktvorsers dan ook verwacht worden. Een risico is volgens Goldman Sachs de lage rente, “maar we denken dat dit inmiddels is ingeprijsd”.

Vastned kwam met halfjaarcijfers waarbij het direct resultaat fractioneel lager uitkwam op jaarbasis op 23 miljoen euro, maar de outlook werd gehandhaafd. Volgens ABN AMRO waren de resultaten licht onder verwachting, waarbij de polarisatie van de retailmarkt bij Vastned duidelijk zichtbaar in de resultaten, redeneerde analist Ruud van Maanen. Analisten van Berenberg waren wel te spreken over het feit dat de outlook van het vastgoedconcern werd gehandhaafd en noemden de resultaten zelfs wat beter dan verwacht. Het aandeel daalde 1,0 procent.

ASMI verloor dinsdag 1,9 procent. NIBC verlaagde het koersdoel van 50,00 naar 40,00 euro met een gehandhaafd koopadvies voor de toeleverancier aan de halfgeleiderindustrie, vanwege de zwakke outlook voor de tweede helft van 2016. 

Fugro voerde in de Midkap de lijst met dalers aan met een koersval van 4,2 procent.

Onder de kleinere fondsen daalde Tie Kinetix met 2,3 procent, hoewel in juli voor 1,2 miljoen euro aan orders werd binnengehaald.

Ajax steeg 3,8 procent na de afronding van de transfer van spits Arek Milik naar het Italiaanse Napoli. De verkoop levert de Amsterdamse beursgenoteerde voetbalclub zeker 32 miljoen euro op. 

Tussenstand Wall Street 

Rond het slot van de Europese beurzen noteerden de indexen op Wall Street lager, met verliezen van rond de 0,7 procent voor de Dow Jones index en S&P 500 en een verlies van 1,1 procent voor de Nasdaq.

Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.