(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is maandag lager gesloten, ondanks dat de olieprijzen gedurende de dag een herstel lieten zien. De AEX sloot 1,2 procent lager op 454,17 punten, terwijl de AMX 0,5 procent prijsgaf en de AScX 1,0 procent verloor.
Vermogensbeheerder André van Eerden van Aberfeld Asset Management sprak van een “saaie dag” met weinig richtinggevend nieuws. “De beurs maakte vrijwel direct na opening een duik naar beneden en bungelde vervolgens als een elastiekje licht heen en weer”, aldus Van Eerden.
Volgens de vermogensbeheerder zijn beleggers afwachtend in aanloop naar zowel de OPEC-bijeenkomst in Wenen op woensdag als het Italiaanse referendum komende zondag. Een mogelijke nee-stem bij het referendum kan het faillissement van acht banken betekenen, zo schreef The Financial Times afgelopen weekend. “Ondanks dat een bank als ING weinig blootstelling heeft aan Italië, zullen ook de koersen van Nederlandse banken onder druk komen te staan”, verwacht de vermogensbeheerder.
Op macro-economisch vlak werd vanochtend bekend dat het consumentenvertrouwen in Italië in november grofweg stabiel is gebleven, terwijl het ondernemersvertrouwen afnam. Verder bleek dat de geldhoeveelheid in de eurozone in oktober minder hard is gestegen dan een maand eerder. In oktober steeg de maatschappelijke geldhoeveelheid met 4,4 procent, versus 5,1 procent een maand eerder.
De Europese Centrale Bank kocht afgelopen week voor 14,3 miljard euro aan staatsobligaties, flink minder dan de 17,8 miljard euro aan aankopen een week eerder. Door de aankopen van de centrale bank in de week eindigend op 25 november steeg de teller naar 1.197,2 miljard euro.
In aanloop naar de OPEC-bijeenkomst koerste olie maandag hoger, nadat de prijzen eerder op de dag nog onder druk stonden. Een januari-future West Texas Intermediate noteerde 2,0 procent hoger op 46,38 dollar, terwijl een februari-future Brent 2,1 procent hoger noteerde op 47,56 dollar. Energieminister Khalid al-Falih van Saoedi-Arabië stelde maandag tegenover persbureau Reuters dat de oliemarkt in 2017 zal stabiliseren, zelfs als de grote olieproducenten geen overeenkomst bereiken over het terugbrengen van de productie.
In tegenstelling tot de olieprijzen, konden de oliefondsen niet de weg omhoog vinden. “De prijzen zijn de afgelopen week zo fors gedaald, dat het herstel vandaag maar marginaal is”, aldus Van Eerden.
De euro/dollar noteerde op 1,0589. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0659 en bij het vervroegd sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag in verband met Black Friday stond er een stand van 1,0601 op de borden.
Stijgers en dalers
Onder de hoofdfondsen kon enkel Gemalto in het groen komen met een winst van 2,0 procent. Een specifieke reden voor de koersstijging kon vermogensbeheerder Van Eerden niet noemen. “Het aandeel is in de afgelopen maand wat gedaald, dus wellicht vindt er nu wat bodemvissen plaats.” De Franse digitale beveiliger tekende maandag wel een intentieverklaring met Huawei om hun krachten te bundelen op het vlak van Internet of Things (IoT) technologie. Financiële details bleven achterwege.
KPN en Unibail-Rodamco hielden met een min tot 0,2 procent de verliezen beperkt. Aegon gaf 1,2 procent prijs. De raad van commissarissen van de verzekeraar droeg Matthew Rider voor als nieuwe financieel directeur.
Indexzwaargewicht Unilever verloor 1,1 procent, na een koersdoelverlaging van Jefferies. Analist Martin Deboo verlaagde het koersdoel van 41,20 naar 40,00 euro op basis van het marginaal negatieve resultaat in het derde kwartaal en wees tevens op de pr-blunder van het bedrijf, waarbij het voedingsmiddelenconcern aankondigde de prijzen te willen verhogen en afnemer Tesco daar tegenin ging. Het Houden advies op Unilever werd gehandhaafd.
Ahold Delhaize gaf in de hoofdgraadmeter het meest aan beurswaarde prijs. De Tsjechische premier Bohuslav Sobotka riep de grootgrutter op Twitter op om de lonen bij winkels in zijn land te verhogen. Een woordvoerder van Ahold Delhaize liet aan ABM Financial News weten geen commentaar te willen geven, maar dat hierover wel onderhandelingen lopen. Volgens Van Eerden maken beleggers zich vooral zorgen over de winstgevendheid van Ahold Delhaize, omdat de omzetten in de Verenigde Staten laag blijven.
Het aandeel van de grootgrutter daalde 2,3 procent, terwijl ABN AMRO 2,6 procent moest inleveren. Oliedienstverlener SBM Offshore werd 1,7 procent minder waard en Royal Dutch Shell daalde 1,1 procent.
In de Midkap was het onder meer Vastned dat op bijval van beleggers kon rekenen. Het aandeel steeg 1,5 procent. PostNL won zelfs 1,6 procent. Er zou momenteel een onderzoek plaatsvinden door de Nederlandse overheid naar de mogelijkheden voor de postmarkt, inclusief een eventuele overname van Sandd door PostNL. Indien PostNL zijn belangrijke concurrent Sandd overneemt kan dat de koers van PostNL goed doen, zo stelde Jefferies maandag. Analist David Kerstens verwacht tientallen miljoenen euro’s aan kostenbesparingen en een koerssprong van 20 procent bij een overname.
Fugro droeg in de AMX de rode lantaarn met een verlies van 4,1 procent. Ook TomTom kon met een min van 2,2 procent niet in het groen komen. GrandVision verloor 2,1 procent.
Onder de kleinere fondsen won Telegraaf Media Groep 2,3 procent, terwijl AMG Advanced Metallurgical Group een koersval van maar liefst 5,6 procent maakte. Bouwer Heijmans verloor 5,5 procent.
Lokaal kwam RoodMicrotec met een omzetwaarschuwing, maar de onderneming zei ook te verwachten de omzetgroei van de onderliggende wereldwijde halfgeleidermarkt gedurende de komende vier jaar te overtreffen. NIBC was niet verrast over de omzetwaarschuwing die RoodMicrotec uitstuurde. De analisten toonden zich positief over de verdere invulling van de pijplijn voor de langere termijn, die RoodMicotec maandag bekend maakte. Het aandeel sloot maandag 5,8 procent lager.
Tussenstand Wall Street
Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,4 procent lager op 2.205,30 punten. De Dow Jones index en technologiebeurs Nasdaq daalden eveneens 0,3 procent.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.