(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn vrijdag met verlies gesloten, in aanloop naar het referendum in Italië komend weekeinde. De AEX index daalde 0,9 procent op 450,11 punten, terwijl de AMX een verlies van 1,2 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 0,7 procent.

“Er hing wat nervositeit in de markt vanwege het referendum in Italië dit weekeinde, maar het is nog maar de vraag of dit echt tot een zogenaamd ‘event’ zal leiden. Uiteindelijk vallen de verliezen reuze mee”, aldus fondsmanager Cees Smit van Today’s Groep.

“Daarnaast speelt de olieprijs nog een rol, waarbij verliezen eerder op de dag grotendeels werden gecompenseerd, overigens nog steeds vanwege het OPEC-akkoord”, voegde Smit toe.

Het Amerikaans banenrapport was volgens de fondsmanager grotendeel in lijn met de verwachtingen en zorgde daarmee niet voor een sterke beweging. “De Federal Reserve zal zijn beleid op basis van het rapport niet wijzigen”, verwacht Smit, die daarmee refereert naar de overtuiging in de markt dat de Amerikaanse centrale bank de rente later in de maand zal verhogen.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de producentenprijzen in de eurozone in oktober zijn gedaald op jaarbasis met 0,4 procent. Op maandbasis namen de producentenprijzen in oktober evenwel met 0,8 procent toe.

Uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van Arbeid bleek vrijdag dat de werkgelegenheid in de Verenigde Staten in november conform verwachting is gestegen. Er kwamen afgelopen maand 178.000 banen bij, waar economen geraadpleegd door Dow Jones Newswires rekenden op een groei van 180.000.

Tevens werd bekend dat het bedrijfsklimaat in de Amerikaanse stad New York in november verbeterde. De index voor de huidige mate van bedrijvigheid steeg van 49,2 naar 52,5. De deelindex voor de vooruitzichten voor de komende zes maanden verbeterde van 56,9 in oktober tot 60,8 in november.

Olie noteerde vrijdag in het groen. Een januari-future West Texas Intermediate steeg 0,5 procent op 51,27 dollar, terwijl een februari-future Brent 0,3 procent hoger bewoog op 54,07 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0667. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0628 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,0651 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 3 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Unibail-Rodamco met een winst van 0,9 procent. Analisten van Barclays verhoogden het advies van Onderwogen naar Gelijkgewogen, met een onveranderd koersdoel van 230,00 euro. De analisten van de Britse bank waren al enige tijd positief over de onderneming, die in hun ogen de “gouden standaard” onder de Europese vastgoedfondsen is. De afgelopen tijd moest er evenwel te veel worden betaald voor het aandeel, maar na een koersdaling komt ook dit aspect beter in balans volgens de analisten.

De grootste daler was Altice, met een verlies van 3,1 procent, gevolgd door ING Groep, dat 2,7 procent goedkoper werd.

Onder de Midkapfondsen was er slechts één stijger. Sligro werd 0,1 procent duurder, terwijl Air France-KLM een duikvlucht van 2,8 procent maakte.

Bij de kleinere fondsen meldde Lucas Bols dat het de transactie met Passoã heeft afgerond door middel van de oprichting van een joint venture met het Franse Rémy Cointreau. KBC Securities verhoogde vrijdag het koersdoel voor de Amsterdamse destillateur van 17,50 naar 18,00 euro bij handhaving van het Houden advies. Het aandeel Lucas Bols sloot vrijdag 0,3 procent lager.

Kepler Cheuvreux startte het volgen van Wessanen met een koopadvies en een koersdoel van 13,00 euro. Analist Karel Zoete merkte op te verwachten dat Wessanen als marktleider met autonome groei met sterke merken en met acquisities beter dan het marktgemiddelde van 6 tot 8 procent per jaar zal presteren in de snel groeiende markt voor organische voedingsproducten. Het aandeel Wessanen sloot vrijdag 0,5 procent hoger en was daarmee één van de zeven aandelen met winst.

Kiadis Pharma deed het bij de AScX het beste met een plus van 1,6 procent. De grootste schade zat bij ICT dat 2,5 procent van zijn koers kwijtraakte.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Europese aandelenhandel maakte de Dow Jones een pas op de plaats, terwijl de S&P 500 en Nasdaq index enkele tienden van een procent stegen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.