De Amsterdamse beurs is vrijdag lager gesloten, waarbij de markt na de recente winsten een pas op de plaats maakte en de terroristische aanslagen in Frankrijk beter dan verwachte macro-economische data uit China overschaduwden.

De AEX-index sloot vrijdag 0,2 procent lager op 447,51 punten, de AMX daalde 0,8 procent tot 617,09 punten en de AScX sloot vlak op 763,73 punten.

Volgens fondsmanager Cees Smit van For Tomorrow kwam het sentiment vrijdag allereerst onder druk te staan door de terroristische aanslag in Frankrijk donderdag laat. Zeker 84 personen kwamen om en tientallen personen liggen in kritieke toestand in het ziekenhuis, nadat een terrorist na een vuurwerkshow met een vrachtwagen op de toegestroomde mensenmassa inreed.

Daarnaast wees Smit op de beter dan verwachte macro-economische data uit China, die met het oog op een mogelijke verdere verruiming van het monetair beleid, of juist in dit geval het uitblijven daarvan, het sentiment juist drukten.

Volgens Chinese overheidscijfers stegen de detailhandelsverkopen in juni op jaarbasis met 10,6 procent, na een stijging van 10 procent in mei, terwijl de industriële productie een aantrekkende groei liet zien. De cijfers resulteerden onder meer in een stabiele groei van de Chinese economie in het tweede kwartaal met 6,7 procent, gelijk aan de groei in het eerste kwartaal.

Specifieke fondsen sprongen er vrijdag, op wat kleine fondsen na, niet uit volgens Smit. “Komende handelsweek komt ook in Amsterdam het cijferseizoen goed op gang, dus met name daar zal de aandacht naar uitgaan”, zei de fondsmanager.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek bleek dat de Nederlandse detailhandel in mei minder heeft omgezet als in dezelfde periode een jaar eerder. In mei was sprake van een daling met 0,4 procent op jaarbasis.

De consumentenprijzen in de eurozone zijn in juni gestegen met 0,1 procent op jaarbasis, na een soortgelijke daling van de prijzen een maand eerder. Op maandbasis was sprake van een stijging van 0,2 procent.

Het overschot op de handelsbalans van de eurozone is in mei van dit jaar gestegen. Het overschot kwam uit op 24,6 miljard euro. In mei 2015 bedroeg het overschot 18,3 miljard euro.In mei steeg de export van de eurozone met 2 procent op jaarbasis, terwijl de import juist met 2 procent daalde.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de Verenigde Staten het nieuws dat de consumentenprijzen in juni zijn gestegen met 0,2 procent op maandbasis, de detailhandelsverkopen in juni zijn toegenomen met 0,6 procent versus de voorgaande maand en dat de industriële productie vorige maand steeg met 0,6 procent. Het Amerikaanse consumentenvertrouwen, zoals gemeten door Thomson Reuters en de Universiteit van Michigan, daalde van 93,5 in juni naar 89,5 halverwege deze maand.

Het muntpaar euro/dollar werd rond het slot 0,5 procent lager verhandeld op 1,1066.

Olie werd goedkoper. Augustus-futures op een vat West Texas Intermediate daalden 0,1 procent op 45,66 dollar, terwijl futures op een vat Brent 0,2 procent verloren op 48,95 dollar.

Stijgers en dalers

In de AEX koersten 6 van de 25 fondsen in het groen. Unilever en ABN AMRO namen met een winst van 0,7 procent het voortouw, gevolgd door DSM en Aalberts met een winst van 0,3 procent.

ING sloot 0,1 procent lager. Volgens Het Financieele Dagblad wil ING zijn handelsactiviteiten die nu in Londen, Amsterdam en Brussel plaatsvinden mogelijk op één locatie concentreren. Een samenvoeging van de vestigingen kan daarbij een flinke kostenbesparing opleveren.

Onder de hoofdfondsen verloor Galapagos 1,5 procent. Zakenbank Bryan Garnier herhaalde vrijdag evenwel het koopadvies voor de biotechonderneming met een ongewijzigd koersdoel van 64,00 euro. Mogelijke aanjagers voor de aandelenkoers omvatten de halfjaarresultaten van Galapagos op 21 juli, het fase 2 programma voor filgotinib in het derde kwartaal en in het lopende half jaar het programma voor de behandeling van taaislijmziekte, aldus analist Hugo Solvet van de zakenbank.

Ahold en SBM Offshore waren de sterkste dalers met verliezen van 1,7 procent.

In de Midkap was het Arcadis dat op bijval van beleggers kon rekenen. Het aandeel steeg 2,7 procent en was daarmee koploper.

Verder schreef Aperam 1,8 procent bij, nadat Berenberg een initieel koopadvies op de fabrikant van roestvast staal zette. Het opwaartse potentieel van Aperam ligt volgens analisten van Berenberg met name bij de Braziliaanse activiteiten. Het herstel van de Braziliaanse economie kan de fabrikant daarbij volgens Berenberg in de kaart spelen.

Corbion verloor 3,5 procent, na een adviesverlaging door KBC Securities. Analist Wim Hoste verlaagde het advies voor Corbion van Accumuleren naar Houden en stelde daarnaast het koersdoel neerwaarts bij van 24,00 naar 23,00 euro. Hoste stelde dat het winstmomentum van Corbion na het behalen van de meeste kostenbesparingen iets onder druk kan komen vanwege stijgende suikerprijzen. De analist noemde het daarom verstandig iets voorzichtiger te worden en het advies naar Houden te verlagen.

PostNL was van de AMX-fondsen de sterkste daler met een verlies van 5,2 procent. ING haalde het aandeel van de favorietenlijst voor de Benelux, vanwege de aanhoudende onzekerheden met betrekking tot het pensioentekort van het postbedrijf en toezichthoudende gerelateerde zaken.

Onder de kleinere fondsen won Beter Bed Holding 2,4 procent, na publicatie van de cijfers over het afgelopen kwartaal. De beddenverkoper uit Uden zag in het tweede kwartaal de omzet en het resultaat in bijna alle Europese landen groeien. Hoste van KBC sprak van solide kwartaalcijfers, waarbij de omzetgroei van 7 procent licht hoger dan verwacht was en de brutomarge “sterk” toenam.

Tussenstand Wall Street

Wall Street noteerde rond het slot van de handel in Amsterdam vlak, waarbij de Dow Jones Industrial Average vlak noteerde, de S&P 500 0,2 procent verloor en de Nasdaq 0,1 procent daalde.

Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.