(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn vrijdag met verlies gesloten. De AEX index daalde 0,3 procent tot 507,15 punten, terwijl de AMX een winst van 0,4 procent liet optekenen en de AScX 0,1 procent steeg.

De Amsterdamse hoofdgraadmeter verloor in juni bijna 3,5 procent.

Het was volgens beleggingsadviseur Rein Schutte van Indexus een redelijk rustige dag, waarin de omzetten lager waren dan op donderdag. “Uiteindelijk sluiten we lager. Tussentijds zagen we nog een poging tot herstel, maar daar zat weinig overtuiging in. Wat ook meespeelt is dat komende dinsdag in Amerika de beurzen dicht zijn vanwege Independence Day en er weinig aanleiding was om actie te ondernemen”, vatte Schutte de dag samen. Maandag sluiten de Amerikaanse markten al naar een halve handelsdag.

De financiële markten zijn volgens de marktvolger van Indexus vooral in afwachting van het cijferseizoen, dat over enkele weken weer begint. “De verwachtingen zijn positief”, stelde Schutte.

De macro-economische agenda was vrijdag goed gevuld. Een van de belangrijkere items was de publicatie over de Amerikaanse inkomens en bestedingen, die beiden toenamen in mei. In dit rapport stond ook de PCE kernprijsindex die door de Federal Reserve wordt gebruikt als een graadmeter voor de prijsontwikkeling. De kernprijsindex steeg op jaarbasis met 1,4 procent. De Fed mikt op een inflatie van 2,0 procent.

Tevens werd bekend dat het consumentenvertrouwen gemeten door de Universiteit van Michigan is gedaald, maar minder hard dan voorzien, terwijl de bedrijvigheid in de regio rondom Chicago flink is aangetrokken.

Europese inflatiecijfers wezen op een stijging van het prijspeil met 1,3 procent in juni. In mei bedroeg de inflatie 1,4 procent. Franse consumentenprijzen stegen met 0,7 procent bleek eerder op de dag.

Olie noteerde in het groen. Een augustus-future West Texas Intermediate steeg 1,0 procent tot 45,38 dollar, terwijl een september-future Brent 0,9 procent hoger bewoog op 48,09 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1410. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1426 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1439 op de borden. 

Stijgers en dalers 

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 12 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Randstad en Galapagos die allebei 1,1 procent hoger eindigden. ArcelorMittal steeg 1,0 procent.

Philips breidde de samenwerking met Profound Medical uit en neemt een minderheidsbelang in de Amerikaanse onderneming. De afspraak is gemaakt dat de High Intensity Focused Ultrasound (HIFU) activiteiten van Philips zullen worden overgedragen naar Profound. Philips krijgt 7,4 miljoen aandelen van Profound in handen wat neerkomt op een belang van circa 12 procent. Philips sloot 0,4 procent in het rood.

Het zorgtechnologiebedrijf heeft ook de verkoop van zijn belang in Lumileds aan Apollo Global Management afgerond. “Met de afronding van de Lumileds transactie en de recente verkleining van ons belang in Philips Lighting naderen we het einde van de transformatie van Philips in een gefocuste health tech onderneming”, zei CEO Frans van Houten in een toelichting, daarbij ook wijzend op onder meer de eerder deze week aangekondigde overname van Spectranetics.

De grootste daler was Vopak. Het verlies bedroeg 3,3 procent. ING verlaagde vrijdag het advies op Vopak van Kopen naar Houden en stelde tevens het koersdoel neerwaarts bij van 46,00 naar 42,00 euro, vanwege “een gebrek aan brandstof voor winstgroei in de komende twee jaar”. Analist Quirijn Mulder meldde te hebben gekeken naar de vooruitzichten voor het Nederlandse tankopslagbedrijf en zei meer risico’s te zien dan voorheen. Deze markt staat volgens Mulder de komende jaren onder druk vanwege onzekere marktomstandigheden door veranderende wetgeving. “Het effect is al zichtbaar”, aldus Mulder.

Jefferies verhoogde daarentegen het koersdoel voor Heineken van 78,00 naar 86,00 euro met een ongewijzigd Houden advies. De analisten van Jefferies denken dat de omzetverbetering van Heineken ook in het tweede kwartaal aanhield. Daarbij profiteert de brouwer volgens de zakenbank van een makkelijkere vergelijkingsbasis. Jefferies noemde de merkenportefeuille en geografische spreiding van Heineken erg aantrekkelijk. De koers van het aandeel heeft het recent echter erg goed gedaan, en de analisten adviseerden om een beter instapmoment af te wachten. Het aandeel Heineken steeg vrijdag 0,5 procent.

Wolters Kluwer rondde de verkoop af van onderdeel Transport Services aan Castik Capital. Wolters Kluwer ontving van Castik een bindend bod van 82 miljoen euro in contanten, werd in april bekend. Wolters Kluwer steeg 0,2 procent.

Air France-KLM steeg 2,7 procent en eindigde daarmee bovenaan in de Midkap. Wessanen won 2,3 procent en ASMI 1,8 procent.

Flow Traders verloor 1,7 procent, na een koersdoelverlaging van 38,00 naar 32,00 euro door Credit Suisse. De Zwitserse bank hield het advies op outperform.  Eerder deze week hield Flow Traders een analistendag.

De grootste daler van de middelgrote fondsen was Philips Lighting dat 2,0 procent toegaf.

BAM Groep is dichtbij een grote opdracht gekomen voor de bouw van een sluis in Terneuzen. De Vlaams-Nederlandse opdrachtgever Scheldecommissie wil de opdracht toekennen aan het consortium Sassevaart waar BAM deel vanuit maakt. De opdracht heeft een totale waarde van ruim 750 miljoen euro. Het aandeel BAM Groep noteerde vrijwel onveranderd.

PostNL moet rekening houden met meer concurrentie door Sandd. Dit schreef De Telegraaf vrijdag. Sandd wil met PostNL gaan concurreren op de particuliere postmarkt, zo meldde de krant. “Wij kunnen het goedkoper aanbieden”, aldus CEO Ronald van de Laar van Sandd. De koers van het aandeel PostNL sloot vrijwel onveranderd.

Van de kleinere fondsen was Lucas Bols een stijger met 3,2 procent, terwijl Kiadis Pharma 1,0 procent in het rood sloot.

Lokaal meldde HeadFirst Source Group de goedkeuring van de aandeelhouders aan de herbenoeming van Frank Lagerveld als commissaris. EO Gert-Jan Schellingerhout meldde tijdens de jaarvergadering van HeadFirst Source dat de positieve gang van zaken in het eerste kwartaal zich in de maanden april en mei heeft voortgezet. Het concern meldde op schema te liggen de financiële doelstellingen te realiseren, waarbij een omzet wordt voorzien van 460 miljoen euro, een bedrijfsresultaat (EBITDA) van 7 miljoen euro en een winst per aandeel van 0,40 euro. Het aandeel steeg 13,2 procent.

Docdata heeft de transactie met The Internet Of Cars afgerond. De koers steeg vrijdag 7,4 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,2 procent hoger. De Dow Jones index won 0,3 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,1 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.