(ABM FN-Dow Jones) De beurs in Amsterdam is woensdag, net als omringende aandelenmarkten, lager gesloten, waarbij beleggers het rustig aan deden in aanloop naar Jackson Hole. De AEX index verloor 0,5 procent tot 519,36 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,6 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 0,1 procent.

“De financiële markten zijn in afwachting van het Jackson Hole Symposium later deze week, dat een mogelijkheid voor centrale banken biedt om beleidswijzigingen aan te kondigen. Financiële zwaargewichten zoals Mario Draghi en Janet Yellen staan in de schijnwerpers, waarbij markten hun toespraken nauwkeurig zullen bestuderen om te kijken of ze nieuwe inzichten bevatten over het monetair beleid en renteverhogingen”, zei analist Lukman Ottunuga van FXTM. 

Draghi hield woensdag in Duitsland al een speech, maar daar kwam weinig nieuws uit naar voren. Marktanalist Elwin de Groot van Rabobank zei tegen ABM Financial News dat er feitelijk niets in de speech stond dat enige relevantie voor de markten heeft, althans op korte termijn. Samengevat zei Draghi volgens De Groot dat de wereld onzeker en veranderlijk is, maar dat de centrale bank blijft leren. 

Jens Weidmann, voorzitter van de Duitse Bundesbank, zei woensdag tegen Börsen-Zeitung dat hij in de inflatievooruitzichten geen reden ziet om het huidige opkoopprogramma van de ECB te verlengen tot na december 2017.

Zowel de Franse als de Duitse industrie groeit deze maand in een hoger tempo. Dit geldt ook voor de Duitse dienstensector, maar de Franse dienstensector moest een versnelling terugschakelen. 

“De Duitse locomotief versnelt al weer”, concludeerde senior financial economist Tom Simonts van KBC.

De samengestelde inkoopmanagersindex voor de muntunie kwam op het hoogste niveau in twee maanden uit, op 55,8, waar dit in juli nog 55,7 was. Economen rekenden op een cijfer van 55,4 voor augustus.

De samengestelde inkoopmanagersindex voor Amerika steeg ook, waarbij de dienstensector harder groeide, maar de industrie juist wat langzamer.

Woensdag werd ook bekend dat er in Amerika in juli minder nieuwe woningen zijn verkocht. De daling van 9,4 procent was sterker dan verwacht. 

Uit voorlopige cijfers van de Europese Commissie bleek dat het consumentenvertrouwen in de eurozone in augustus licht is verbeterd, al bleef de indicator nog wel in negatief terrein staan. 

De euro/dollar noteerde op 1,1812. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1753 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,1761 op de borden. 

Olie noteerde woensdag in het groen, nadat uit het Amerikaanse olierapport een daling van de voorraden bleek. Dit was ook verwacht. Een oktober-future West Texas Intermediate steeg 1,0 procent tot 48,30 dollar, terwijl een oktober-future Brent 1,0 procent hoger bewoog op 52,41 dollar.  

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 5 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Gemalto met een winst van 2,0 procent. AkzoNobel won 0,8 procent, net als DSM. 

Royal Dutch Shell is begonnen met de tweede fase van het Gbaran-Ubie project in Nigeria. Voor het project werden achttien putten geboord en werd er een nieuwe pijplijn aangelegd tussen Kolo Creek en Soku, die een verbinding legt tussen de bestaande centrale verwerkingsfaciliteit Gbaran-Ubie en Soku. Het aandeel daalde 0,2 procent. 

Credit Suisse verhoogde het koersdoel voor Philips van 34,00 naar 36,00 euro met een ongewijzigd Outperform advies. De marktvorsers van de Zwitserse bank stelden dat de Personal Health divisie ondergewaardeerd wordt door de markt. Nadat Philips de tak hervormde, versnelde de groei van de divisie, aldus de analisten, waardoor er een opwaarts potentieel in de marges is ontstaan. Verder merkten de analisten op dat Oral-B op het gebied van elektrische tandenborstels aan marktaandeel verliest ten faveure van Philips, ondanks dat het Eindhovense bedrijf hogere prijzen rekent. De koers van Philips zakte 0,2 procent. 

Boskalis was de sterkste daler en gaf 2,1 procent toe. Ook Altice en Ahold Delhaize leverden in, respectievelijk 1,6 en 1,5 procent. 

In de Midkap eindigde Arcadis bovenaan met een dagwinst van 4,1 procent. Het advies- en ingenieursbureau kreeg van de gemeente Norfolk in de Amerikaanse staat Virginia een opdracht ter waarde van 11,6 miljoen dollar om maatregelen te ontwerpen tegen overstromingen. ING verhoogde daarnaast het koersdoel voor Arcadis met een euro naar 21,00 euro. Volgens analist Quirijn Mulder van ING zorgden de halfjaarcijfers van Arcadis voor een opluchting onder beleggers, vooral omdat de risico’s voor de onderneming kleiner lijken te zijn dan eerder gedacht. 

ASR steeg 0,2 procent, maar de overige middelgrote fondsen eindigden in de min waarbij Air France-KLM met 1,7 procent het meeste verloor. ASR zal, net als Air France-KLM, medio september worden opgenomen in de STOXX Europe 600 index.

Onder de kleinere fondsen was Hunter Douglas de grootste stijger met 1,9 procent, gevolgd door Heijmans met een winst van 1,8 procent en Ordina dat 1,5 procent erbij kreeg. 

Sif Holding, dat donderdag resultaten rapporteert, verloor 2,4 procent. 

Kardan steeg krap 25 procent. Het bedrijf meldde dat dochter Tahal Group samen met een partner drie contracten heeft getekend voor grootschalige landbouwprojecten in Angola. De totale waarde van de contracten bedraagt 291 miljoen dollar. 

Tijdens de buitengewone aandeelhoudersvergadering van de Verenigde Nederlandse Compagnie zijn alle agendapunten goedgekeurd, waaronder de aankoop van drie nieuwe bedrijven. Op de komende aandeelhoudersvergadering zal het voorstel worden gedaan om over te stappen op een zogenoemde one tier board. De koers van VNC verloor 3,0 procent. 

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,2 procent lager op 2.447,12 punten. De Dow Jones index daalde 0,3 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,2 procent in het rood. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.