De Amsterdamse beurs is dinsdag lager gesloten, na een rustige dag waarin een paar Amerikaanse macrocijfers aan de verwachtingen voldeden terwijl een Fed-beleidsmaker voor beweging op de obligatiemarkten zorgde door het vuurtje van een mogelijke nieuwe renteverhoging in september weer wat aan te wakkeren. 

De AEX verloor 0,7 procent tot 451,40 punten. De Midkap-index leverde 0,4 procent in. 

Enkele belangrijke macro-economische cijfers uit de Verenigde Staten in de middag leverden geen verrassingen op, zei beleggingsspecialist Tycho Schaaf van Lynx. De inflatiecijfers voor juni waren een tikkeltje lager dan verwacht terwijl de in aanbouw genomen woningen een tikkeltje beter dan verwacht waren.

Het meest opvallende was New York Fed voorzitter William Dudley, die stelde dat de volgende renteverhoging steeds dichterbij komt en dat de verwachtingen voor een mogelijke renteverhoging in september niet veranderd zijn. 

Dit zorgde voor enige verkoopdruk op de obligatiemarkt, zei Schaaf, die het begin van een kentering vermoedde hoewel de bewegingen vooralsnog minimaal zijn. “Overigens moet ik nog zien of er een renteverhoging in september komt, maar dit is blijkbaar hoe de Fed communiceert met de markten”, zei hij. 

De oplopende rendementen op de obligatiemarkten zorgden voor koersdruk in andere markten, terwijl eerdere dollarzwakte afnam, zei Schaaf.  “Ik zie wel wat meer onzekerheid in de markt komen en zie de volatiliteit wat oplopen.” Schaaf verwees daarbij ook naar kritiek op het lage rentebeleid van de ECB en hoe dat doorwerkt op de lage dekkingsgraad van pensioenfonden. 

Wall Street noteerde rond het sluiten van de Amsterdamse markt licht lager, na de records die maandag waren neergezet bij het sluiten van de markten.

Op het Damrak waren grondstoffenfondsen de grote winnaars na koerswinsten van mijnbouwers en olieconcerns in het Verenigd Koninkrijk. BHP Billiton, ’s werelds grootste mijnbouwer naar marktwaarde, sloot 0,6 procent hoger na een wisselvallige dag. De mijnbouwer daalde aanvankelijk nog op de kwartaalresultaten, die het zwaarste verlies in de bedrijfsgeschiedenis toonden. Ook verlaagde de mijnbouwer het dividend. De onderliggende winst overtrof echter de verwachting, merkten analisten van Liberum op. Daarnaast won Antofagasta 9 procent, eveneens na het openen van de boeken.

Eerder op de dag leefde de beurs tijdelijk na de publicatie van de Duitse ZEW index, die steeg van 6,8 negatief in juli naar 0,5 punten positief in augustus. 

De olieprijs, die al enkele dagen in de lift zit op de verwachting van mogelijke kartelafspraken om de mondiale productie te beperken, klom verder en liep rond het sluiten van de markt verder op. De september-future op de New York Mercantile Index noteerde 1,4 procent hoger op 46,38 dollar per vat. Brent-olie won 1,1 procent op 48,89 dollar per vat.

De euro werd rond het Europese slot 0,8 procent hoger verhandeld ten opzichte van de dollar op 1,1278 dollar.

Stijgers en dalers

In de hoofdindex gingen grondstoffenfondsen aan de leiding, aangevoerd door ArcelorMittal als koploper met een koerswinst van 3,2 procent. Moody’s liet zich positiever uit over ’s werelds grootste staalproducent.

De oliegerelateerde fondsen SBM Offshore en Royal Dutch Shell boekten winsten van respectievelijk 1,3 en 0,2 procent.

Daarnaast eindigde alleen KPN met een bescheiden winst van 0,3 procent, terwijl  softwarebeveiliger Gemalto na eerdere winst een fractie lager sloot.

De financiële waarden daalden in lijn met Europese sectorgenoten, wat volgens Schaaf niet per se logisch was in het licht van een mogelijke hogere rente. 

ABN AMRO zag het verlies oplopen tot 2,1 procent, in aanloop naar de kwartaalcijfers woensdagochtend.

Aegon verloor 1,7 procent, ING 1,0 procent en NN Groep 0,5 procent. KBC verlaagde het koersdoel voor NN met 3 euro tot 35,00 euro, in aanloop naar de kwartaalcijfers donderdag.  

Verzekeraar Delta Lloyd won juist terrein in de Midkap-index, voorafgaand aan de cijferpublicatie woensdag. Het aandeel won 0,9 procent.

Verder werd bekend dat Unilever de Zweedse luchtreinigingsproducent Blueair overneemt. Dit maakte het Brits-Nederlandse levensmiddelenconcern dinsdag bekend, zonder financiële details te verschaffen. Unilever sloot 1,2 procent lager. 

Philips won een rechtszaak tegen het Duitse supermarktconcern Lidl rond de verkooprechten van een bepaald type scheerapparaat. Het techbedrijf koerste desondanks 0,4 procent lager.

In de Midkap eindigden 8 bedrijven in positief terrein, met OCI, Fugro en Flow Traders op kop. Flow raakte de afgelopen handelsdagen, na het openen van de boeken, flink wat beurswaarde kwijt en kreeg er nu weer 1,3 procent bij. De grootste daler was WDP met een verlies van 1,9 procent.

Bij de middelgrote fondsen kregen de cijfers van TKH Group aanvankelijk een negatief onthaal maar het aandeel sloot toch 0,1 procent hoger. Het technologiebedrijf uit Haaksbergen rapporteerde een omzetdaling en ook het bedrijfsresultaat stond onder druk. 

Analisten wezen vooral op de achterblijvende orderinstroom voor bandenbouwmachines, maar TKH beloofde op dit vlak beterschap in de komende kwartalen. Het raamcontract dat TKH tekende met een grote bandenfabrikant noemde ING evenwel het nieuws waar de markt al lang op wachtte.

Holland Colours sloot vlak bij de kleine fondsen. Het verfconcern kwam net na de slotbel met een trading update. De omzet steeg in de eerste drie maanden van het gebroken boekjaar 2016/17 met 7 procent.

Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.