(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is dinsdag lager gesloten, nadat Wall Street in de namiddag in de rode cijfers dook.

De AEX sloot 0,6 procent lager op 559,44 punten. De Midcap-index eindigde 0,9 procent in het rood en de smallcaps gingen 0,2 procent lager.

“De beurs leek eerst redelijk enthousiast, maar er is toch een flinke kentering geweest”, zei beleggingsexpert André Brouwer van het Beleggingsinstituut.

Dit paste volgens hem in het beeld van de laatste weken, waarin de stemming overwegend positief was, maar beleggers soms het gevoel kregen dat ze in de botsautootjes zaten: gingen ze naar links dan kregen ze een klap van rechts, en als ze naar rechts gingen kwam de klap van de andere kant.

Europa heeft het duidelijk moeilijker dan de Verenigde Staten, merkte Brouwers daarbij op. Zijn indruk is dat beleggers min of meer noodgedwongen aandelen aan het kopen zijn, omdat de beurs omhoog gaat, en niet omdat het zo’n goede belegging is op dit moment. “We lijken wel in een fase te komen die in de richting van overdrijving gaat.”

Het begon toch met een probleem met een virus maar dat lijkt nu wel alleen maar als positief te worden gezien. Maar als de economie met 20 procent daalt, en daar lijkt het volgens Brouwers toch wel op, dan zou het logisch zijn dat de koersen ook 20 procent lager staan en dat is bepaald niet het geval. Het scheve beeld wordt volgens Brouwers vooral veroorzaakt door de hoge waarderingen voor de techbedrijven.  

De aanleiding voor de kentering in de AEX rond het middaguur zag Brouwers niet.
 
Eerder op de dag zei ook marktanalist Rony Nehme van Squared Financial op zijn hoede te zijn voor een terugval van de beurs.

Dinsdagavond volgt in Nederland een persconferentie over de coronacrisis. Het kabinet beslist welke extra maatregelen nodig zijn om het oplopende aantal besmettingen met het coronavirus terug te dringen. Het coronavirus steekt op steeds meer plaatsen in Europa de kop op en de tweede besmettingsgolf in Europa en Azië lijkt er aan te komen.

Op macro-economisch vlak was het dinsdag rustig. Een sterk cijfer voor het aantal in aanbouw genomen woningen in de Verenigde Staten in juli had weinig invloed op de koersen. Het aantal steeg in juli met 22,6 procent tot 1,496 miljoen. Vooraf was door economen gerekend op een stijging van minder dan 5 procent.

De olieprijs daalde licht. Een september-future West Texas Intermediate daalde 0,3 procent tot 42,73 dollar. Een future Brent-olie voor levering was stabiel op 45,36 dollar.  
 
De euro/dollar noteerde op 1,1923. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er 1,1869 op de borden.  
 
Stijgers en dalers

Vastgoedfonds Unibail-Rodamco-Westfield, eerder op de dag nog aan kop, was de sterkste daler in de hoofdindex met een verlies van 5 procent. Ook maandag was het aandeel hekkensluiter in de AEX met een verlies van bijna 5 procent.

Internetbedrijf Prosus, olieconcern Shell, bank en verzekeraar ING en Aegon, en medicijnenmaker Galapagos verloren rond de 1 tot bijna 3 procent. Jefferies haalde Prosus van de kooplijst.

KPN was een van de zeldzame stijgers, net al Just Eat Takeaway dat met een winst van 0,6 procent koploper was in de AEX.

IMCD gaf 0,3 procent prijs na kwartaalcijfers. De distributeur van speciale chemicaliën overtrof de verwachtingen ruim, maar dat had de Duitse sectorgenoot Brenntag ook al gedaan en was dus geen verrassing, volgens analisten van JPMorgan Cazenove. Degroof Petercam haalde het aandeel van de kooplijst vanwege de hoge waardering, terwijl  de bank voorziet dat de groei bij IMCD gaat afzwakken.

In de AMX noteerde Flow Traders bijna 9 procent lager vanwege een ex-dividend notering. De flitshandelaar keert een interim-dividend uit van 4,00 euro per aandeel.

Eurocommercial verloor dik 4 procent, in navolging van Unibail.

BAM gaat het nieuwe hoofdkantoor bouwen van een grote woningcorporatie in Engeland in het centrum van Newcastle. Het aandeel daalde 1,5 procent. Pharming voerde de Midcap aan en steeg 0,6 procent.

Onder de kleinere aandelen won ICT Group bijna 5 procent. Het bedrijf opent woensdagochtend de boeken.

Kendrion daalde 3 procent na cijfers, die wezen op goede kostenbeheersing, volgens ING. Kendrion wist een negatief operationeel resultaat te vermijden, ondanks de coronacrisis.

Van Lanschot Kempen deed een overname van Hof Hoorneman. Dit voegt 1,9 miljard toe aan klantvermogen toe. ING noemde de acquisitie positief. Het aandeel daalde 0,5 procent.

Tussenstanden Wall Street

De S&P500 stond dinsdag rond het sluiten van de Amsterdamse beurs licht hoger. De index behaalde intraday een nieuwe recordstand.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.