(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is woensdag lager gesloten, waarbij de markt eerdere winsten moest inleveren, onder andere vanwege de lagere olieprijs.

De AEX verloor 0,4 procent op 441,03 punten, de AMX daalde 0,3 procent tot 633,91 punten en de AScX sloot 0,2 procent in de min op 812,37 punten.

Beleggingsspecialist Youri Sleutel van Lynx spreekt na de drie voorgaande vrij volatiele handelsdagen van een vrij tamme en rustige handelsdag, waarbij de Amerikaanse beurzen zich optrokken aan de hogere koers van het aandeel Apple dat bijna 4 procent hoger noteerde, en Europa kleine minnetjes liet zien, vanwege de dalende olieprijs.

Met name de lagere olieprijs trok gedurende de tweede helft van de handelsdag de indexen naar beneden. Hoewel de Amerikaanse voorraden ruwe olie vorige week zijn gedaald, viel met name de stijging van de benzinevoorraden met 0,6 miljoen vaten tegen. “Met name dat cijfer zorgt tegenwoordig voor volatiele bewegingen”, aldus Sleutel.

Olie noteerde rond het slot in Europa in het rood. Een oktober-future West Texas Intermediate daalde 1,7 procent op 44,12 dollar, terwijl een november-future Brent 1,6 procent lager bewoog op 46,35 dollar.

De komende twee handelsdag kijkt de beleggingsspecialist onder andere uit naar de Philly-Fed-index, de Amerikaanse steunaanvragen en Europese inflatiecijfers, “aangezien die data van invloed kunnen zijn op het beleid van de Europese Centrale Bank”, aldus Sleutel. Vrijdag kijkt hij met name uit naar Amerikaanse inflatiecijfers en het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten.

Uit Azië kwam woensdag voorbeurs het nieuws dat de industriële productie in Japan in juli is gedaald met 0,4 procent op maandbasis. Op jaarbasis was sprake van een daling van 4,2 procent.

De consumentenprijzen in Frankrijk zijn in augustus conform verwachting op maandbasis gestegen met 0,3 procent. Op jaarbasis steeg het prijspeil met 0,2 procent. Ook in Italië stegen de consumentenprijzen in augustus conform de verwachting en wel met 0,2 procent op maandbasis. Op jaarbasis daalden de consumentenprijzen met 0,1 procent.

De industriële productie in de eurozone is in juli gedaald met 1,1 procent ten opzichte van een maand eerder. Ten opzichte van een jaar eerder zakte de industriële productie in juli met 0,5 procent.

Tevens werd bekend dat de Britse werkloosheid de afgelopen maanden verder is gedaald. In de periode van mei tot en met juli 2016 lag het werkloosheidspercentage op 4,9 procent, vergeleken met 5,5 procent in dezelfde periode vorig jaar.  

Gedurende de tweede helft van de handelsdag werd bekend dat de Amerikaanse importprijzen in augustus op maandbasis met 0,1 procent zijn gedaald.

De euro/dollar noteerde rond het slot in Europa op 1,1266. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1226 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,1217 op de borden.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen bleek Galapagos koploper met een winst van 3,6 procent, gevolgd door Philips dat het met een meer bescheiden winst van 0,8 procent moest doen.

Ahold Delhaize won 0,4 procent. KBC Securities schreef dat Belgische leveranciers van Ahold Delhaize zich in een brief aan brancheorganisatie Belgian Association of Brand Manufacturers hebben beklaagd over onderhandelingen door het recent gefuseerde concern over prijskortingen. Na de voltooiing van de fusie tussen Ahold en Delhaize begon het Nederlands-Belgische concern direct met heronderhandelingen over prijzen met zijn 100 grootste leveranciers, waaronder Unilever, Lotus en Alpro. Het concern wil daarbij prijskortingen bedingen, vanwege de dankzij de fusie verkregen schaalvergroting.

Gemalto heeft een overeenkomst gesloten met de Taiwanese bank Cathay United Bank voor de beveiliging van zijn online bankdiensten. Het aandeel won/verloor xx procent. Daarnaast zal het concern vrijdag een van de partijen zijn die een bod uitbrengt op beveiligingstak Morpho, zo meldde de Franse krant Le Monde. Gemalto sloot 0,1 procent hoger.

Deutsche Bank heeft woensdag het koersdoel voor NN Group verhoogd van 28,00 naar 29,00 euro met een ongewijzigd Houden advies. Het aandeel verloor 0,6 procent. De analisten lieten hun ramingen voor de resultaten intact na bekendmaking van de halfjaarresultaten, maar stelden het koersdoel opwaarts bij gelet op de beter dan verwachte solvabiliteit van de verzekeraar.

Boskalis heeft een gepland overleg met vakbondsbestuurders opgeschort, vanwege een verschil van inzicht over de doelstelling van het overleg. FNV Waterbouw besloot in reactie op de opschorting om actie te voeren om hervatting van een overleg af te dwingen en om zoals eerder bedoeld het aangekondigde banenverlies bij de baggeraar tegen te gaan. Het aandeel steeg 0,1 procent.

RELX leverde 0,1 procent in. Berenberg verhoogde het koersdoel voor de uitgever van 17,50 naar 19,00 euro met een ongewijzigd koopadvies. De analisten wezen op de groeiversnelling van RELX in de eerste zes maanden van dit jaar, wat het gat met de concurrentie vergrootte. Bovendien bracht de uitgever zijn portfolio volgens de marktvorsers verder op orde.

In de AEX droeg Altice de rode lantaarn met een verlies van 2,4 procent. De Franse dochteronderneming SFR van Altice dreigt in Frankrijk een boete te krijgen die in theorie kan oplopen tot een half miljard euro, zo schreef Les Echos dinsdagavond. Er zou niet gewacht zijn met samenwerken door Numericable en SFR totdat Numericable in oktober 2014 toestemming kreeg van de toezichthouders om een controlerend belang in SFR te nemen. In maart dat jaar bracht Numericable, een dochter van Altice, reeds een bod uit op zijn Franse sectorgenoot.

Van de Midkap-fondsen kon PostNL rekenen op de aandacht van beleggers, na het bericht dat het bedrijf heeft besloten om voor ruim 380 miljoen euro aan obligaties terug te kopen. Het aandeel steeg 0,6 procent.

Flow Traders sloot 0,3 procent lager. De flitshandelaar kwam dinsdag nabeurs met positief nieuws uit de Verenigde Staten. Het Amsterdamse bedrijf heeft toestemming gekregen van de Amerikaanse toezichthouder FINRA om een tweede broker-dealer in de Verenigde Staten op te zetten.

Air France-KLM bleek de gebeten hond met een verlies van 4,1 procent. Barclays verlaagde het koersdoel voor de Frans-Nederlandse luchtvaartgroep van 9,10 naar 5,00 euro met een ongewijzigd Gelijkgewogen advies. De analisten vrezen voor een verdere daling van de winst volgend jaar, aangezien de voordelen van lagere brandstofprijzen wegebben en stelden daarom het koersdoel neerwaarts bij, ondanks dat het aandeel momenteel nabij het laagste niveau in vier jaar tijd noteert.

Onder de kleinere fondsen was Ordina net als dinsdag een opvallende stijger met een winst van 5,2 procent, terwijl Beter Bed 3,1 procent daalde en Probiodrug 2 procent moest inleveren.

Deutsche Bank heeft het koersdoel voor ASR Nederland verhoogd van 20,00 naar 20,50 euro, maar hield vast aan het Houden advies. Het aandeel daalde 0,7 procent.

Tussenstand Wall Street

Rond het slot in Europa noteerden de Amerikaanse beurzen hoger. De S&P 500 steeg 0,3 procent, de Dow Jones index won 0,2 procent en de Nasdaq steeg dankzij Apple 0,7 procent. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.