(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn vrijdag met verlies gesloten. De AEX index daalde 0,9 procent op 439,07 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,2 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 0,5 procent.

“We gingen net als in heel Europa naar beneden en de omzetten waren niet zo hoog”, zei handelaar Hans de Jonge van Bank Degroof Petercam. De Jonge wees tevens op de optie-expiratie op de derde vrijdag van de maand “wat ook een beetje zal hebben meegespeeld”.

Het belangrijkste macro-economische cijfer van vandaag betrof de inflatie in Amerika. De consumentenprijzen stegen in augustus op maandbasis met 0,2 procent ten opzichte van een ongewijzigd prijsniveau een maand eerder. De ontwikkeling van het Amerikaanse prijspeil is van invloed op het rentebesluit van de Federal Reserve. De Fed komt medio volgende week bijeen.

De Amerikaanse inflatie was hoger dan verwacht, maar de markten lijken hieruit niet de conclusie te trekken dat de kans op een renteverhoging volgende week is toegenomen. “Dat zou me hogelijk verbazen”, zei De Jonge. “De Fed kijkt naar meer dan één cijfertje, al lijkt de markt dat soms niet te doen.” Over het algemeen wordt nog steeds gerekend op een verhoging in december.

De ondertoon blijft volgens de handelaar positief, onder meer vanwege de lage rente. “Mensen gaan op zoek naar rendement en aandelenmarkten zijn nog steeds de beste mogelijkheid daarvoor.”

De University of Michigan maakte vrijdagmiddag bekend dat het Amerikaanse consumentenvertrouwen halverwege de maand op hetzelfde niveau is gebleven als eind augustus het geval was. De index bleef staan op 89,8.

Eerder op de dag kwam uit de eurozone het nieuws dat de arbeidskosten in het tweede kwartaal van 2016 met 1,0 procent zijn gestegen op jaarbasis.

Olie noteerde in het rood. Een oktober future West Texas Intermediate daalde 1,6 procent op 43,23 dollar. Een november-future Brent daalde 1,1 procent tot 46,10 dollar.

De euro/dollar werd verhandeld op 1,1162. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1231 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1241 op de borden. 

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 22 van de 25 aandelen in het rood, aangevoerd door Aegon met een verlies van 2,5 procent.

De financials ING en ABN AMRO gingen tevens omlaag, met respectievelijk 2,0 en 0,8 procent. Ook elders in Europa lagen de financiële waarden er slecht bij. Uit vrees dat Deutsche Bank mogelijk een boete van 14 miljard dollar moet aftikken in Amerika daalde het aandeel 8,5 procent. De Duitse bank bevestigde in gesprek te zijn met de Amerikaanse autoriteiten, maar zei ook te rekenen op een flink lagere boete.

Heineken maakte bekend zijn belang in United Breweries te hebben verhoogd. Heineken kocht een belang van 0,7 procent voor iets meer dan 20 miljoen euro en heeft nu een belang van 43,7 procent in de Indiase brouwer. Het aandeel sloot 0,7 procent lager.

ASML sloot met een verlies van 0,8 procent, ondanks dat de Amerikaanse sectorgenoot Intel zei in het derde kwartaal een hogere brutomarge en omzet te behalen dan eerder was voorzien. Nadat dit nieuws bekend werd was er slechts sprake van een lichte opleving voor de koers van ASML.

Galapagos was opnieuw de grootste stijger met een koerswinst van 3,6 procent.

Ahold Delhaize verloor 0,4 procent. Het fonds wordt komende maandag toegevoegd aan de Euro Stoxx 50 index.

Unilever daalde 1,0 procent na geruchten over een mogelijke overname door het Brits-Nederlandse concern van het Amerikaanse Honest. Aanwijzingen over een mogelijke overname van het Amerikaanse Honest door Unilever zijn niet echt verrassend, zei analist Joost van Beek van Theodoor Gilissen Bankiers vrijdag desgevraagd tegen ABM Financial News. De analist wees daarbij op het sterke profiel van Honest in het marktsegment voor producten voor persoonlijke verzorging, gericht op duurzaamheid en een sterke focus op verkoop via social media.

HSBC startte met het volgen van AkzoNobel met een Reduceren advies en een koersdoel van 55,00 euro. Nu de reorganisaties bij de verfgigant de finish in zicht hebben, moet AkzoNobel de omzetgroei aanjagen, aldus de analisten, die dit geen eenvoudige opgave lijken te vinden. Het aandeel AkzoNobel sloot 0,8 procent lager.

In de Midkap eindigde Arcadis bovenaan. Het fonds dikte 2,7 procent aan. ASMI steeg met 2,3 procent. Besi, ook actief als toeleverancier van de halfgeleidersector, steeg met 0,1 procent.

IMCD verloor 1,7 procent. Het fonds wordt maandag toegevoegd aan de STOXX 600 index.

Onder de kleinere fondsen was kaartenfabrikant AND International een opvallende stijger met een winst van 3,4 procent. Kendrion steeg 2,2 procent.

Novisource verloor 6,5 procent. Brill verloor 2,0 procent. 

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de S&P 500 index 0,5 procent lager op 2.136,61 punten. De Dow Jones index daalde ook een half procent en Nasdaq noteerde 0,3 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.