(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn donderdag met verlies gesloten, na een rustige handelsdag. De AEX index daalde 0,3 procent op 454,82 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,4 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 0,1 procent.
De focus van de financiële markten ligt met name op het maandelijkse arbeidsrapport dat vrijdagmiddag wordt gepubliceerd. Volgens marktvolgers was er daarom donderdag niet al te veel beweging op de aandelenmarkten.
“Het ziet er allemaal gematigd uit, maar met de banencijfers morgen en volgende week het begin van het cijferseizoen zal het gebrek aan volatiliteit waarschijnlijk van korte duur zijn”, zei salesmanager Jameson Blake van ADS Securities.
De macro-economische agenda was licht gevuld. Gedurende de middag werd bekend dat het aantal steunaanvragen met 5.000 was gedaald. Eerder op de dag bleken de Duitse fabrieksorders in augustus te zijn gedaald.
Olie noteerde hoger. Een november-future West Texas Intermediate steeg 0,7 procent tot 50,17 dollar, terwijl een november-future 0,9 procent steeg tot 52,36 dollar.
De euro/dollar noteerde op 1,1171. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1199 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,1206 op de borden.
Stijgers en dalers
In de Amsterdamse hoofdgraadmeter noteerden 13 van de 25 aandelen in het groen, waarbij Aegon met een winst van 2,3 procent het voortouw nam, gevolgd door ING Groep en SBM Offshore met winsten van achtereenvolgens 1,3 en 1,1 procent.
De Nigeriaanse overheid eist voor bijna 407 miljoen dollar van Royal Dutch Shell aan compensatie vanwege de illegale export van ruwe olie naar de Verenigde Staten in de periode 2011 en 2014. Dit schreef The Wall Street Journal donderdag. Het aandeel verloor 0,6 procent.
Unilever gaat de vestigingen in Vlaardingen, het Duitse Heilbronn en het Poolse Poznan sluiten, om plaats te maken voor een nieuw innovatiecentrum in Wageningen. Een zegsvrouw zei tegenover ABM Financial News dat de plannen in Wageningen een “significante” investering betreffen. Het aandeel sloot vrijwel onveranderd.
Berenberg verhoogde het koersdoel voor ArcelorMittal van 7,50 naar 8,00 euro met een ongewijzigd koopadvies. De analisten verhoogden hun raming voor het bedrijfsresultaat (EBITDA) voor dit jaar van 5,8 miljard naar 6,4 miljard dollar, gesteund door de opwaarts bijgestelde verwachtingen voor staalprijzen in de Europese Unie en ruwe grondstoffen. Het aandeel won 0,2 procent.
KPN was met een verlies van 3,2 procent de grootste daler, gevolgd door Unibail-Rodamco met 2,5 procent en Ahold Delhaize met 1,1 procent.
In de AMX kon Air France-KLM rekenen op de aandacht van beleggers. Het personeel van KLM maakt zich ernstig zorgen over de sluipende inlijving door de Franse partner Air France. Dit schreef De Telegraaf donderdag op basis van bronnen in Parijs. Moederbedrijf Air France-KLM zou volgens de bronnen werken aan een nieuw verdelingsplan. Daarbij zou KLM 15 procent aan vluchten moeten inleveren. Air France-KLM meldde donderdagochtend tevens met succes een zesjarige obligatie geplaatst te hebben, waarmee de luchtvaarder 400 miljoen euro ophaalde. Het aandeel daalde 1,7 procent.
Philips Lighting was koploper in de AMX met 3,3 procent, gevolgd door BAM Groep met 2,9 procent en ASM International met 1,5 procent. Fugro sloot vlak. De joint venture Seabed Geosolutions van Fugro en CGG ontving van Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) een vervolgopdracht voor een project in de Verenigde Arabische Emiraten. De opdracht betreft de tweede fase van het Ghasha Field-project en kent een contractwaarde van circa 60 miljoen dollar.
Arcadis kreeg een opdracht om het gebied bij de Limburgse dorpen Ooijen en Wanssum langs de Maas aantrekkelijker en veiliger te maken. Met de opdracht is een bedrag van ruim 3 miljoen euro gemoeid. Het aandeel verloor 0,6 procent.
Refresco Group sloot de rijen met een min van 5,3 procent. De drie grootste aandeelhouders van de bottelaar verkleinden hun belangen, waardoor het totaal aan vrij verhandelbare aandelen flink is gestegen. Ferskur Holding, Tamoa Limited en 3i deden in totaal een belang van 9,9 procent van de hand bij institutionele beleggers, gelijk aan circa 8 miljoen aandelen.
Onder de kleinere fondsen presteerde Heijmans met een winst van 3,7 procent goed. Probiodrug was de sterkste daler met een verlies van 8,8 procent na de aankondiging woensdag nabeurs van een emissie.
Tussenstanden Wall Street
Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,3 procent lager op 2.154,12 punten. De Dow Jones index verloor 0,5 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,3 procent in het rood.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.