(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn dinsdag licht hoger gesloten, herstellend van een kortstondige dip in de namiddag. 

De AEX-index steeg 0,07 procent tot 535,76 punten, terwijl de AMX een verliesje van 0,07 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 0,27 procent.

Er was dinsdag weinig beweging, totdat om een uur of vier de Europese aandelendices collectief inzakten, om vervolgens weer op te krabbelen. 

Volgens beleggingsadviseur Rein Schutte van Indexus waren enkele grote transacties in de VS de aanleiding. “Iemand in de VS verkocht blijkbaar twee grote plukken S&P-futures, misschien om zich in te dekken of iets te hedgen”, zei hij. “Omdat de Europese beurzen via algoritmes verbonden zijn met de Amerikaanse beursindex, gingen ze allemaal mee omlaag. De beweging zette echter niet door.”

“De beurs houdt verder uitstekend stand op deze hoge niveaus”, vond Schutte. De beleggingsadviseur wacht eigenlijk al een tijdje op een correctie om weer wat lucht te geven, na de winsten sinds het begin van het jaar, maar die komt er maar niet. “Aan de andere kant, een zijwaartse beweging is eigenlijk ook een soort correctie in de tijd.”

De terugval zal nog wel een keer komen, maar tot die tijd blijven de beleggingsgelden instromen, bij gebrek aan alternatieven, verwacht Schutte.

Op macro-economisch vlak waren er Amerikaanse woningbouwcijfers die onverwacht daalden, gevolgd door sterker dan verwachte cijfers voor de industriële productie. “Dat laatste is eigenlijk wel een goed teken”, zei Schutte. De markt reageerde er eigenlijk niet op.  

Olie noteerde dinsdag vlak. Een juni-future West Texas Intermediate steeg 0,1 procent tot 48,89 dollar, terwijl een juli-future Brent 0,1 procent hoger bewoog op 51,88 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1070, waarmee de Europese eenheidsmunt zijn recente remonte ten opzichte van de Amerikaanse greenback doorzette. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0993 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,0977 op de borden.  

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 16 van de 25 aandelen in het rood, aangevoerd door ABN AMRO met een verlies van 1,7 procent. 

De semi-geprivatiseerde staatsbank publiceert woensdag de eerstekwartaalcijfers. “Die zullen vast wel weer goed zijn”, zei Schutte. Na de recente koersstijging zijn beleggers echter wat voorzichtig, omdat de Nederlandse staat na het rapport mogelijk weer wat aandelen de markt opgooit wat de koers kan drukken, volgens de marktvolger.

ABN AMRO meldde maandag Clifford Abrahams te willen benoemen als financieel directeur. De nieuwe CFO, met een jarenlange ervaring bij de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley, geldt als overnamespecialist, hij komt over van Delta Lloyd, dat wordt overgenomen door NN Group.

Aegon verloor 0,7 procent. ABN AMRO verlaagde het koersdoel van 5,00 tot 4,75 euro met een ongewijzigd Houden advies, na de eerstekwartaalcijfers van vorige week, waarbij de verzekeraar plannen voor een kapitaalversterking voor de Nederlandse divisie aankondigde.

Ook DSM verloor terrein. Het aandeel verloor 1,5 procent, na de eerdere koerswinst op het nieuws dat de verkoop van een minderheidsbelang in Patheon 1,7 miljard dollar zal opbrengen. Analisten van Unicredit merkten dinsdag op dat die contanten mogelijk niet naar schuldreductie gaan maar worden gestoken in overnames of aandeelhoudersdividend. “Het blijft natuurlijk een prima deal. Als er een goede overname volgt, zullen aandeelhouders dat wel weer waarderen”, dacht Schutte.

Stijgers in de AEX-index waren softwarebeveiliger Gemalto, met een winst van 1,7 procent, en biotechreus Galapagos, dat maandagavond een positieve beoordeling van klinische studies door een reuma-congres meldde.

In de Midkap-index won verzekeraar ASR terrein, met 1,7 procent, terwijl bouwbedrijf BAM 2,3 procent inleverde.

Air France-KLM verloor 1,8 procent.

Uitblinker in de Smallcap-index was Takeaway.com. Het aandeel sloot ruim 6 procent hoger, nadat de koers rond lunchtijd een sprong omhoog maakte. Volgens Schutte zit het aandeel weer bij de favorieten van analisten, nadat het flink meer orders kon melden bij de eerstekwartaalcijfers.

Een andere relatieve beursnieuweling, Basic-Fit, verloor 1,5 procent. Het bedrijf hield dinsdag zijn jaarvergadering.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,09 procent lager op 2.400,14 punten, herstellend van een tijdelijke dip. De Dow Jones index daalde 0,02 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,04 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.