(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn dinsdag wederom met verlies gesloten. De AEX index daalde 1,0 procent tot 561,00 punten, terwijl de AMX een verlies van 1,3 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 1,1 procent.

Volgens beursexpert André Brouwers van Het Beleggingsinstituut kon het steunniveau op 564 punten de AEX geen soelaas meer bieden.

Brouwers had geen goede verklaring voor de daling van de AEX met ongeveer 1 procent dinsdag, omdat er nog geen resultaten van zwaargewichten waren om de richting van de index te bepalen. Ook de dollar en de rente boden geen goede verklaring, aangezien die niet afweken van wat er vorige week vrijdag op de borden stond, toen de AEX nog hoger stond, betoogde Brouwers.

Dat de Amerikaanse beurzen een stap terug doen omdat ze “topzwaar” is na de parabolische stijging, is geen verrassing, vond Brouwers, maar dat geldt niet voor de Europese aandelenmarkten, die volgens de analist juist meer in een consolidatiefase zitten.

Hij noemde het opvallend dat de Europese aandelenbeurzen het sentiment in Amerika wel volgen als het negatief is, maar niet als het positief is. “Dat is weer een beetje het oude liedje. Blijkbaar is Europa toch niet sterk genoeg om zich daaraan te onttrekken.”   

Op economisch gebied waren er diverse cijfers. Zo bleek de groei in de eurozone in het vierde kwartaal iets zwakker met 2,7 procent, tegen 2,8 procent in het derde kwartaal. Ook de Duitse inflatie was in januari iets lager dan in voorgaande maanden. Het economisch sentiment in de eurozone werd minder positief in januari, terwijl het vertrouwen onder Amerikaanse consumenten juist steeg. 

’s Ochtends bleek het producentenvertrouwen in Nederland in  januari gestegen naar niet eerder vertoonde hoogtes.  

Olie noteerde dinsdag fors in het rood. Een maart-future West Texas Intermediate daalde 1,9 procent tot 64,30 dollar, terwijl een april-future Brent 1,4 procent goedkoper werd op 68,52 dollar. 

De dollar liep maandag op, herstellend van de dalingen van vorige week, maar zakte dinsdag weer terug. De euro/dollar noteerde op 1,2390. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,2356 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,2379 op de borden. 

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten vijf van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Unilever met 0,7 procent en Unibail-Rodamco met een winst van 0,5 procent, in aanloop naar de resultaten die later deze week bekend zullen worden gemaakt.

Dalers waren ruim in de meerderheid en werden aangevoerd door Philips, dat 3,7 procent lager eindigde na publicatie van de kwartaalcijfers. De cijfers voor de omzet en het aangepaste bedrijfsresultaat vielen weliswaar tegen, stelden analisten van Morgan Stanley, maar onderliggende waren de resultaten volgens hen toch redelijk. De brutomarge steeg daarbij over het hele jaar naar 46 procent, van 40 procent een jaar eerder. 

Altice was na Philips de sterkste daler, met een verlies van 3,3 procent. 

Verzekeraar Aegon ging ook onderuit met 1,9 procent. ING Groep verloor 1,5 procent in aanloop naar de kwartaalcijfers woensdag voorbeurs. “Dat financials zouden profiteren van een oplopende rente zie ik nog niet terug in deze koersen”, zei Brouwers. 

Ook staalbedrijf ArcelorMittal sloot met 2 procent duidelijk lager. Net als ING opent de staalreus woensdag de boeken.

Shell leverde 1,4 procent in. Het olieconcern zei garanties te willen afgeven voor het nakomen van de financiële verplichtingen van de NAM, Shells Nederlandse joint-venture in olie- en aardgaswinning met ExxonMobil. De afgelopen dagen ontstond ophef over het feit dat Shell sinds kort juridisch niet langer aansprakelijk is voor het onderdeel, terwijl miljardenclaims door aardbevingsschade dreigen.

Ook in de Midkap domineerden rode uitslagen. Grootste dalers waren bodemonderzoeker Fugro en OCI met 4 procent en bouwbedrijf BAM, met 3 procent.

Flitshandelaar Flow Traders noteerde 3 procent in de plus, nadat de Amerikaanse ‘angstbarometer’ VIX maandag het hoogste niveau van marktvolatiliteit voorspelde in bijna een half jaar. Flow Traders zucht al tijden onder het gebrek aan onrust op de markten, die de volumes en marges van het handelshuis onder druk zet. 

“De markten worden wat onrustiger”, zei Brouwers. Hij merkte op dat de bunds en Treasury’s belangrijke niveaus hebben doorbroken. Dat heeft eerst geleid tot een verkoopgolf van obligaties, maar straks komt er een omgekeerde beweging, als de obligatierendementen er aantrekkelijker gaan uitzien.

Onder de kleinere fondsen verloren Ordina en Brunel meer dan 3 procent, en hielden vastgoedfonds NSI en private bank Van Lanschot Kempen het nog net droog. De private bank benoemde Leni Boeren in de directie.  NSI publiceert nabeurs cijfers en ING verhoogde het koersdoel van 38,20 naar 39,20 euro, met handhaving van het koopadvies.

Heijmans leverde 2,5 procent in. Het bouwbedrijf gaat voor 9 miljoen euro een sleuf graven door het Noord-Hollandse polderlandschap voor de bekabeling van het windpark Wieringermeer.

Kardan viel op onder de lokale fondsen. Het noodlijdende Israëlische fonds, dat wacht op de verlossende verkoop van het onderdeel Tahal, steeg 14% zonder aanwijsbare reden. 

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,8 procent lager op 2.832,21 punten. De Dow Jones index verloor 1,0 procent en ook technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,6 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.