(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is vrijdag hoger geëindigd waarmee een moeizame week voor de mondiale beurzen toch positief werd afgesloten. De AEX steeg 0,5 procent op 526,92 punten, maar moest op weekbasis circa 1,5 procent laten gaan. De AMX steeg vrijdag 1,4 procent en de AScX won 1,0 procent.

Er draaide deze week veel om de politieke onrust rondom de Amerikaanse president Donald Trump en het onderzoek naar vermeende banden tussen zijn verkiezingscampagne en Rusland. Vrijdag wist de AEX op te krabbelen na twee dagen van verlies, maar dit bleek vooral een technisch herstel. Wall Street sloot donderdag hoger, onder het motto van “buy the dip”, aldus beleggingsspecialist Youri Sleutel van onlinebroker Lynx. Dit herstel zette vrijdag ook door in Europa. Volgens marktanalist Naeem Aslam van Think Markets was de verkoopgolf van de afgelopen dagen niet meer dan een gezonde correctie. 

Evenwel zijn de twijfels rondom Trump niet verdwenen. “Dat er telkens politieke brandjes moeten worden geblust, belemmert het vermogen van Trump om zijn groeibeleid, met belastingverlagingen en infrastructuurinvesteringen, door het Amerikaanse Congres te loodsen”, zei ING in een economisch rapport. Het was juist die pro-groei agenda waar de aandelenmarkten sinds Trumps uitverkiezing positief op reageerden.

Op macro-economisch vlak was het vrijdag rustig. Duitse producentenprijzen zijn in april harder gestegen dan een maand eerder. De prijzen liepen op jaarbasis met 3,4 procent op, na een stijging van 3,1 procent in maart. Het consumentenvertrouwen in de eurozone is in mei verder verbeterd, hoewel de index met min 3,3 in negatief terrein bleef. Evenwel was het de hoogste stand in bijna tien jaar. 

Olie noteerde vrijdag in het groen en dit droeg ook bij aan het herstel. Een juni-future West Texas Intermediate steeg 2,1 procent tot 50,37 dollar, terwijl een juli-future Brent 2,1 procent hoger bewoog op 53,59 dollar.

De euro/dollar noteerde rond het slot in Amsterdam op 1,1194. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1134 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1114 op de borden. 

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten de meeste van de 25 fondsen in het groen/rood, aangevoerd door Gemalto, dat 2,6 procent won. Het was vrijdag optie-expiratie.

Randstad stond onder druk, mogelijk omdat Google nieuwe plannen onthulde voor een zoekmachine voor vacatures. Google for Jobs moet het eenvoudiger maken om vacatures en kandidaten aan elkaar te koppelen. Het aandeel Randstad daalde 1,4 procent.

ABN AMRO kreeg een koersdoelverhoging van 25,00 naar 27,00 euro met een gehandhaafd Overwogen advies van Barclays. De analisten van de Britse bank waren te spreken over de manier waarop ABN AMRO omgaat met zijn kapitaalbeheer. Het aandeel steeg 1,2 procent.

Aalberts steeg 1,1 procent, nadat KBC Securities het koersdoel verhoogde van 30,50 naar 35,00 euro bij handhaving van Houden als advies. Analist Dirk Verbiesen stelde zijn taxaties voor de omzet, EBITA-marges en winst per aandeel voor de jaren 2017 tot en met 2019 opwaarts bij.

In de Midkap was Flow Traders koploper, waarmee het fonds enigszins herstelde na de dip in reactie op de zwakke kwartaalcijfers. Het aandeel steeg 4,6 procent. De verliezen beperkten zich tot minder dan een procent, waarbij de rode lantaarn was voor Eurocommercial Properties, dat 0,5 procent verloor.

Onder de kleinere fondsen steeg ICT Group 5,0 procent en won Van Lanschot 3,7 procent. Sif Holding kreeg een koersdoelverlaging van 22,75 naar 22,25 euro bij ING, dat de koopaanbeveling wel handhaafde. Volgens analist Tijs Hollestelle kan het aandeel op de korte tot middellange termijn onder druk komen te staan vanwege onzekerheid rondom de order-intake in 2018. Het aandeel steeg 2,5 procent.

Euronext steeg 0,9 procent. De beursuitbater boekte in het eerste kwartaal een licht lager bedrijfsresultaat terwijl de omzet vrijwel stabiel bleef. De volumes daalden op jaarbasis 3,5 procent. Volgens analist van Rosine van Velzen van ING waren de resultaten van de beursuitbater in lijn met de verwachtingen. De analist zei positief te blijven over het aandeel en concludeerde dat Euronext geen deals nodig heeft om zijn strategische doelstelling voor 2019 te realiseren.

Biofarmaceut Esperite leverde opnieuw flink in. Na een daling van ruim 16 procent op donderdag, verloor het aandeel vrijdag 7,1 procent, in afwachting van jaarcijfers die het concern zou presenteren. Die waren rond het sluiten van de Amsterdamse beurs nog niet verschenen.

Tussenstand Wall Street 

Rond het sluiten van de Europese beurzen noteerden die in Amerika hoger. De S&P 500 index steeg 0,7 procent.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Reacties