(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is vrijdag fractioneel hoger gesloten. De AEX won 0,1 procent op 457,99 punten, terwijl de AMX een pas op de plaats maakte en de AScX 0,5 procent bijschreef. Op weekbasis steeg de hoofdgraadmeter 1,6 procent. 

Vermogensbeheerder Jan Willem Nijkamp van Fintessa sprak van een “dag van niks”, waarop de beurzen moeite hadden richting te kiezen. Nijkamp merkte op dat de financiële markten net als donderdag nauwelijks in beweging kwamen door de beperkte handel in Amerika in verband met de viering van Thanksgiving Day op donderdag, gevolgd door Black Friday. 

“Beleggers zullen vooral uitkijken naar maandag, wanneer de eerste omzetcijfers van Amerikaanse retailers over het lange weekend naar buiten komen”, aldus de vermogensbeheerder. “Daar kunnen de beurzen nog wel eens op reageren.” Nijkamp verwacht dat de cijfers zullen meevallen, gezien de sterke data over de detailhandelsverkopen en het consumentenvertrouwen in de afgelopen maanden. 

Verder zag Nijkamp met name de defensieve aandelen herstellen van de klap die de fondsen in de afgelopen weken kregen te verwerken. 

Op macro-economisch vlak werd vanochtend bekend dat het Franse consumentenvertrouwen in november conform verwachting stabiel is gebleven. De Britse economische groei van het Verenigd Koninkrijk over het derde kwartaal werd in een tweede raming op jaarbasis weer vastgesteld op 2,3 procent op jaarbasis. Ook op kwartaalbasis bleef de groei hetzelfde, namelijk 0,5 procent.

Olie noteerde vrijdag flink lager. Een januari-future West Texas Intermediate noteerde 2,9 procent lager op 46,56 dollar, terwijl een januari-future Brent 2,8 procent lager noteerde op 47,57 dollar. De markt kijkt inmiddels nadrukkelijk uit naar medio volgende week, als oliekartel OPEC in Wenen vergadert. Dan moet blijken of de aanwezige oliestaten ook echt bereid zijn om hun productie in te perken.

De euro/dollar noteerde op 1,0599. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0565 dollar.

Stijgers en dalers

In de AEX sloten 13 van de 25 fondsen in het groen, onder leiding van indexzwaargewicht Unilever dat 1,9 procent bijschreef. Het Brits-Nederlandse levensmiddelenconcern moet een bedrag van circa 590 miljoen euro in bewaring geven bij de Braziliaanse justitie, in afwachting van de vaststelling van de een boete in een rechtszaak over een belastingkwestie. Unilever gaf geen aanvullende details over de kwestie, maar liet wel weten het bedrag te hebben betaald om zo de hoogte van een toekomstige boete hopelijk te kunnen beperken. Het bedrijf benadrukte “een sterke zaak” te hebben tegen de aantijgingen.

Verder stegen in de hoofdgraadmeter Wolters Kluwer en Heineken tot 1,5 procent. De Amsterdamse brouwer kreeg een koersdoelverlaging van Berenberg te verwerken van 76,00 naar 64,00 met een ongewijzigd Houden advies. Ook Bryan Garnier verlaagde het koersdoel voor de bierbrouwer van 88,00 naar 83,00 euro, maar handhaafde wel de koopaanbeveling.

Onder de hoofdfondsen bleek SBM Offshore de gebeten hond met een verlies van 1,4 procent. Ook ASML kon met een min van 1,2 procent niet in het groen komen. 

In de Midkap was het WDP dat op bijval van beleggers kon rekenen. Het aandeel steeg 2,9 procent, gevolgd door Corbion dat 2,1 procent bijschreef. Het trustkantoor meldde vrijdag dat Ernesto Traulson zijn functie als CFO neerlegt en wordt opgevolgd door Maarten de Vries. WDP haalde donderdag circa 176 miljoen euro op ter financiering van de groeiplannen van het vastgoedfonds.

Fugro droeg in de AMX de rode lantaarn met een koersverlies van 2,1 procent. Verder daalde Philips Lighting met 1,8 procent. 

Onder de kleinere fondsen won Fagron 5,3 procent, terwijl Heijmans 3,1 procent verloor. De bouwer meldde vrijdag dat CEO Bert van der Els zijn functie in april volgend jaar zal neerleggen. Eerder al zei CFO Mark van den Biggelaar op te zullen stappen. Analist Corne van Zeijl van Actiam zei tegenover ABM Financial News dat dit vermoedelijk onder de druk van de banken gebeurde. Heijmans zit in zwaar weer en analisten houden terdege rekening met een aandelenuitgifte om het huishoudboekje van de bouwer weer op orde te krijgen.

Tussenstand Wall Street 

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,3 procent hoger op 2.210,48 punten. De Dow Jones index steeg eveneens 0,3 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,2 procent in het groen. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.