(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn vrijdag, net als de afgelopen dagen, opnieuw met verlies gesloten bij een oplopende euro en spanningen rondom Noord-Korea. De AEX index daalde 1,3 procent tot 516,97 punten, terwijl de AMX een verlies van 1,6 procent liet optekenen en de AScX 1,9 procent prijsgaf.
Volgens marktanalist Ron van der Does van IG Nederland was het in Amsterdam, “zo dood als een pier”. Hij verklaarde de daling op de Amsterdamse beurzen mede door te wijzen op het het weekeinde. “Er zijn hier op de vloer veel handelaren met shortposities en die wilden deze posities nog voor het weekeinde afdekken”, zo verklaarde de marktvorser.
Volgende week zal volgens Van der Does sprake zijn van een wisselend Beursplein 5. “Enerzijds loopt het cijferseizoen dan echt op zijn eind, maar anderzijds komen veel mensen terug van de zomervakantie, wat voor extra handel kan zorgen.”
Op macro-economisch vlak was vrijdag vooral de dag van de inflatiecijfers, met in de ochtend aandacht voor inflatiecijfers uit de vier grootste economieën in de eurozone, namelijk Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje. Veelal stabiliseerde de inflatie ontwikkeling zich in juli in deze landen. In Duitsland trok de inflatie vorige maand wel iets aan ten opzichte van juli, van 1,6 naar 1,7 procent. Inflatiecijfers voor de eurozone als geheel verschijnen volgende week donderdag, nadat op dinsdag de inflatiecijfers van het Verenigd Koninkrijk zijn gerapporteerd.
De markten keken vrijdagmiddag vooral uit naar de Amerikaanse inflatiecijfers over juli en die vielen niet mee. In juli stegen de consumentenprijzen met 0,1 procent op maandbasis. De kerninflatie, zonder de volatiele effecten van voedsel en energie, kwam in juli ook uit op 0,1 procent. Energieprijzen daalden in juli met 0,1 procent, terwijl voedsel 0,2 procent duurder werd. Er was voor zowel de inflatie als de kerninflatie een niveau van 0,2 procent voorzien. Op jaarbasis bedroeg de inflatie afgelopen maand 1,7 procent net als de kerninflatie.
Volgens marktanalist Naeem Aslam van Think Markets zijn deze cijfers niet bevorderlijk voor een nieuw besluit tot renteverhoging door de Federal Reserve. “Misschien is het wel gedaan met de renteverhogingen dit jaar”, zei hij.
De mondiale olievoorraden zijn in juli wederom toegenomen, ondanks pogingen van oliekartel OPEC om de productie te verlagen, zo bleek vrijdag uit een rapport van het internationale energie-agentschap IEA. Het is de derde maand op rij dat de olievoorraden toenemen. Donderdag maakte OPEC bekend dat de olieproductie in juli het hoogste niveau van dit jaar bereikte. De cijfers van IEA bevestigden dit vrijdag. IEA stelde ook zijn verwachtingen voor de vraag naar olie voor dit jaar opwaarts bij. Het agentschap rekent nu op een vraag naar gemiddeld 97,6 miljoen vaten ruwe olie per dag dit jaar, 1,5 miljoen vaten meer dan eerder werd ingeschat.
Olie noteerde vrijdag weer in het rood. Een september-future West Texas Intermediate daalde 0,2 procent tot 48,49 dollar, terwijl een september-future Brent 0,1 procent lager bewoog op 51,83 dollar.
De euro/dollar stond op 1,1797 na het uitkomen van de tegenvallende Amerikaanse inflatiecijfers. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1771 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1774 op de borden.
Stijgers en dalers
In de AEX sloten slechts 2 van de 25 fondsen in het groen onder leiding van Galapagos. De grootste daler was SBM Offshore.
Galapagos steeg 4,8 procent. Het biofarmaceutische concern kreeg koersdoelverhogingen bij Jefferies en KBC Securities, die beide te spreken waren over de onderzoeksresultaten voor een mogelijke behandeling tegen longfibrose. Analist Peter Welford van Jefferies benadrukte daarbij opnieuw het gunstige instapmoment voor het aandeel, terwijl analist Sandra Cauwenberghs van KBC Securities stelde dat Galapagos de verdere ontwikkeling van het middel zelf op zich kan nemen in plaats van samen met een partner.
De andere stijger in de AEX was AkzoNobel met een plusje van 0,5 procent. De rechtbank van Amsterdam maakte donderdag nabeurs bekend dat het verf- en chemieconcern niet hoeft te voldoen aan de vraag van twee grootaandeelhouders om een buitengewone aandeelhoudersvergadering te beleggen om over de positie van voorzitter Antony Burgmans van de raad van commissarissen te beslissen.
Lagere Chinese ijzerertsprijzen zetten druk op ArcelorMittal, dat 4,5 procent verloor.
SBM Offshore verloor 5,5 procent en was daarmee de grootste daler op de AEX. Het bedrijf heeft de schikking die het trof met verzekeraars over het Noorse probleemproject Yme weten te verhogen, zo werd vrijdag bekendgemaakt. Meldde de oliedienstverlener medio juli nog een schikking ter waard van 247 miljoen dollar, inmiddels is dit bedrag opgelopen naar 281 miljoen dollar. SBM Offshore wist met nog een verzekeraar te schikken, waardoor het bedrag 34 miljoen dollar hoger uitvalt. Het te ontvangen bedrag wordt na aftrek van onder meer juridische kosten gedeeld met de Spaanse oliemaatschappij Repsol. SBM Offshore handhaaft zijn vorderingen tegen de andere verzekeraars, waaronder ook die uit andere lagen. Een rechtszaak zal in oktober 2018 van start gaan.
In de Midkap was Flow Traders de grootste stijger met een winst van 1,8 procent procent. Volgens Van der Does was dat mede te danken aan de stijging van de volatiliteitsindex, wat duidt op relatief veel transacties, wat gunstig is voor de flitshandelaar.
De andere stijgers in de AMX waren Intertrust en IMCD met plussen van respectievelijk 1,2 en 0,4 procent.
Refresco Group sloot 4,5 procent lager na de koersval van 5 procent op donderdag in reactie op de tweede kwartaalcijfers. KBC Securities verhoogde vrijdag het koersdoel met 0,50 euro naar 20,50 euro en hield vast aan de koopaanbeveling. Analist Alan Vandenberghe was vooral erg te spreken over de overname van de bottelactiviteiten van het Noord-Amerikaanse Cott door Refresco omdat dit “erg interessante” kansen biedt. Over de prestaties van Refresco in het tweede kwartaal zei de analist dat de hoger dan verwacht uitgevallen kosten voor een deel eenmalig waren. Indien deze buiten beschouwing worden gelaten, was de aangepaste EBITDA wel in lijn met de consensus. NIBC verlaagde het advies van Accumuleren naar Neutraal met behoud van een koersdoel van 15,00 euro. Analist John David Roeg noemde de laatste kwartaalcijfers van de bottelaar “teleurstellend”, wat volgens de marktvorser ook geldt voor de vooruitzichten voor heel 2017.
De grootse verliezer in de AMX was Fugro met een min van 4,7 procent.
In de AScX-index was Van Lanschot Kempen de enige stijger met een plus van 0,5 procent.
Onder de kleinere bedrijven kon Basic-Fit beleggers niet bekoren met de halfjaarcijfers. Het aandeel verloor 3,7 procent en was daarmee na Fagron de op één na grootste daler. Hoewel in de eerste zes maanden van 2017 sprake was van hogere resultaten dan een jaar eerder, waren die wel onder de verwachting van analisten. Volgens ING had dit te maken met het feit dat nieuwe clubs relatief laat open gingen. Evenwel ligt de uitbater van fitnessclubs op schema met de doelstellingen voor dit jaar, aldus ING. Basic-Fit ziet ruimte om in de landen waarin het actief is nog eens zo’n duizend nieuwe clubs te openen, zo zei CEO René Moos van Basic-Fit vrijdag tegenover ABM Financial News.
Onder de lokale fondsen maakte Esperite vrijdag bekend dat een zesde tranche is uitgeschreven van een investering van 350.000 euro door European Select Growth Opportunities Fund. De totale investering kan, zoals op 8 maart reeds gemeld, oplopen tot 13 miljoen euro bij de uitoefening van inschrijvingsrechten op de warrants. Op dit moment wordt evenwel niet voldaan aan de voorwaarden om nog meer tranches uit te schrijven, meldde het bedrijf. De investering dient ter ondersteuning van de commerciële activiteiten en de ontwikkeling van innovatieve technologieën, zei Esperite eerder al. Het aandeel daalde met 8,1 procent.
Tussenstanden Wall Street
Kort na het sluiten van de Europese beurzen stond Wall Street in tegenstelling tot de beurzen in Azië en Europa hoger. De Dow Jones noteerde 0,1 procent hoger op 21.870,25 punten. De S&P 500 stond ruim 1 procent in de plus en de Nasdaq won 0,4 procent.
“De Amerikaanse inflatiecijfers mochten dan op maandbasis wat tegenvallen, op jaarbasis was er een stijging van 1,7 procent en dat is zo slecht nog niet. De stijging van de inflatie moet tenslotte ook weer niet te hard gaan. Er was dus kennelijk toch iets van opluchting onder investeerders, na de nervositeit over Noord-Korea van de afgelopen dagen”, zei marktanalist Van der Does.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.