(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn vrijdag met winst gesloten na een tegenvallend Amerikaans banenrapport dat de kans op een renteverhoging in september minimaliseerde. De AEX index steeg 1,3 procent op 463,60 punten, terwijl de AMX een winst van 0,9 procent liet optekenen.

De AEX is hiermee op het hoogste niveau van dit jaar gesloten.

“Het banenrapport viel wat tegen, maar voor de markt is het goed”, zei vermogensbeheerder Han Vermeulen van Aberfeld Asset Management. Er bleken in augustus 151.000 banen te zijn bijgekomen in Amerika. Er was echter gerekend op enkele tienduizenden banen meer.

“Het was volgens mij beter geweest als er 170.000 à 180.000 banen waren bijgekomen, want dat had meer duidelijkheid gegeven. Nu is het onwaarschijnlijker geworden dat de rente in september wordt verhoogd, maar ik verwacht dat dit in december zeker zal gebeuren”, zei Vermeulen.

De vermogensbeheerder wees ook op andere macro-economische cijfers die een positief beeld schetsen van de Amerikaanse economie. “Zoveel indicatoren die aangeven dat het goed gaat. Moet je dan alles van één cijfer laten afhangen?”

Vrijdag werd ook bekend dat het tekort op de Amerikaanse handelsbalans is afgenomen en de Amerikaanse fabrieksorders bleken in augustus met 1,9 procent te zijn gestegen.

Olie noteerde in het groen. Een oktober-future West Texas Intermediate steeg 3,0 procent op 44,40 dollar, terwijl een november-future Brent 2,9 procent steeg op 46,76 dollar.

De euro/dollar werd op 1,1156 verhandeld. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1191 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1202 op de borden. 

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 24 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door indexzwaargewicht Unilever, dat met een winst van 4,0 procent op een slotkoers van 42,94 een nieuw record in de boekten zette.

De enige daler was SBM Offshore met een flink verlies van 10,6 procent. De Schiedamse oliedienstverlener meldde dat het Braziliaans federaal parket niet akkoord is gegaan met de schikkingsovereenkomst die SBM Offshore en Petrobras in juli hebben gesloten met de Braziliaanse autoriteiten. Analist Quirijn Mulder van ING zag de afwijzing vooral als een bevestiging van het onvermogen van Brazilië en sloot niet uit dat SBM Offshore opnieuw gaat onderhandelen over een schikking.

DSM sloot 1,6 procent in de plus. Davy Research verhoogde het koersdoel voor DSM van 63,25 naar 68,70 euro en handhaafde het Outperform advies. Analisten van Davy menen dat er ondanks de goede koersprestaties van DSM meer in het vat zit. De waardering is nog altijd aantrekkelijk.

In de Midkap viel Flow Traders op met een winst van 5,3 procent. Portefeuillemanager Albert Jellema van ProBeleggen schreef de koersstijging toe aan een grote order die vanochtend in het fonds plaatsvond. In één transactie gingen er volgens Jellema ongeveer 100.000 aandelen van de hand.

PostNL profiteerde van een koersdoelverhoging met 0,50 euro naar 3,85 euro door Citi Research met een ongewijzigd Neutraal advies. Het aandeel sloot 1,3 procent hoger.

Onder de kleinere fondsen steeg Holland Colours met 6,5 procent en won Fagron 3,5 procent. De magistrale bereider maakte bekend dat de Nederlandse investeerder in onder meer Belgische biotechbedrijven Aat van Herk een belang van 3 procent heeft opgebouwd in het fonds. BinckBank verloor 1,0 procent en DPA daalde 0,7 procent.

Basic-Fit stond ook in de belangstelling. De Vereniging van Effectenbezitters heeft Basic-Fit schriftelijk om nadere toelichting gevraagd op de halfjaarrapportage van het fitnessbedrijf. Het aandeel steeg desondanks 0,7 procent. 

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,4 procent hoger. De Dow Jones index steeg 0,5 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde ook 0,5 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.