De Amsterdamse beurs is vrijdag met winst gesloten, aangespoord door de verwachting die Federal Reserve voorzitter Janet Yellen wekte van een renteverhoging op korte termijn. 

Tijdens de bijeenkomst van centrale bankiers in Jackson Hole zei Yellen gedurende een door beleggers nauwlettend gevolgde toespraak meer redenen te zien om de rente te verhogen. 

De AEX zette in reactie op die verwachting een opwaartse stijging in en sloot 0,7 procent hoger op 453,01 punten. Bijna alle aandelen bewogen naar positief terrein, of perkten hun eerdere verliezen flink in.

“Was het wel zo goed nieuws om de beurs omhoog te brengen?”, vroeg Leo Montfrooij, vermogensbeheerder bij TIE-INMAXXA, zich echter af. “Normaal gesproken had ik deze reactie op wat zij nu heeft gezegd niet verwacht. Of de markt moet een keer tevreden zijn met een renteverhoging, dat kan.” Montfrooij zei echter nog maar te moeten zien of de winsten maandag nog op de borden staan.

De vermogensbeheerder wees erop dat Amerikaanse macro-publicaties die deze week uitkwamen niet een optimistisch beeld toonden, waaronder het afgenomen consumentenvertrouwen, dat vrijdag uit de peiling van de Universiteit van Michigan bleek.

Montfrooij eindigde met: “De volumes zijn heel laag, dus je moet je afvragen wat de waarde van de stijging is.”

Yellen sprak van “een aanhoudende sterke prestaties van de arbeidsmarkt”, die dichtbij maximale werkgelegenheid komt, in combinatie met de vooruitzichten voor de economie en de ontwikkeling van het consumentenprijspeil. 

Analisten zijn echter verdeeld over het vraagstuk of Yellen’s woorden kunnen betekenen dat al in september een renteverhoging wordt doorgevoerd. Yellen onthield zich van een tijdsaanduiding.

“De aankondiging van een beleidsverandering tijdens de bijeenkomst in september blijft onwaarschijnlijk, maar een renteverhoging voor het einde van het jaar lijkt nu een reële mogelijkheid als de Amerikaanse economie zich positief blijft ontwikkelen”, zei Lee Ferridge, hoofd multi-asset strategie bij State Street Global Markets Noord-Amerika.

Marktanalist Philip Marey wees erop dat er voor de speech ongeveer 15 procent van de markt op een renteverhoging in september rekende en bijna 50 procent in december. Direct na de speech liepen deze percentages op naar respectievelijk 28,0 en 56,2 procent. 

De gehele week werden aandelenmarkten wereldwijd gedomineerd door de toespraak van Yellen.

De euro noteerde bij het slot van de handel vrijwel onveranderd ten opzichte van de dollar.

De olieprijs noteerde op winst, met de augustus future op de New York Mercantile Index 0,5 procent hoger op 47,58 dollar per vat.

Op macro-economisch vlak werd vrijdag in Europa bekend dat het consumentenvertrouwen in Duitsland licht is gestegen in september. De index die de stemming onder consumenten weergeeft, steeg van 10,0 in augustus naar 10,2 in september. Economen rekenden op een vlakke ontwikkeling. 

De Franse economie heeft zich in het tweede kwartaal van 2016 ongewijzigd ontwikkeld ten opzichte van een kwartaal eerder. Het bruto binnenlands product bleef gelijk aan het eerste kwartaal van 2016, hetgeen conform de verwachting was. In het eerste kwartaal groeide de economie op kwartaalbasis nog met 0,7 procent. 

Stijgers en dalers

Van de AEX fondsen kon Gemalto rekenen op de aandacht van beleggers, nadat het concern zoals verwacht over de eerste zes maanden van het jaar een vlakke omzet rapporteerde, terwijl de marges zijn verbeterd ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. De omzet steeg met 1 procent naar 1.495 miljoen euro. Het operationeel resultaat steeg met 8 procent naar 172 miljoen euro. In gesprek met ABM Financial News liet CEO Olivier Piou weten dat zijn opvolger vermoedelijk nieuwe piketpalen zal uitzetten. Ook bevestigde hij de interesse voor het in de etalage staande Morpho. Het aandeel won 6,5 procent. Daarmee was het aandeel de sterkste stijger onder de hoofdfondsen, ondanks dat Bryan Garnier sprak van gemengde resultaten en zijn zorgen over de winstdoelstelling voor 2017 herhaalde. 

Bijna alle AEX-fondsen noteerden in de plus, met slechts vier fondsen die lager sloten. De verliezen bleven echter zeer beperkt.

KPN was met een verlies van 0,2 procent de sterkste daler onder de hoofdfondsen, gevolg door Ahold Delhaize met een verlies van 0,4 procent. 

In de AMX stond vastgoedfonds Eurocommerical Properties in de aandacht. Eurocommercial boekte in het afgelopen jaar een hoger direct resultaat, dankzij een combinatie van acquisities en lagere rentekosten. Het directe resultaat steeg met krap 18 procent naar 102,8 miljoen euro. Het vastgoedconcern boekte een indirect resultaat van 104,6 miljoen euro. Analist Ruud van Maanen van ABN AMRO sprak van allemaal kleine plusjes voor Eurocommercial. Het aandeel kon zich één van de grootste stijgers noemen, met een winst van 2,0 procent.

Het aandeel Arcadis verloor het sterkst, en sloot 1,4 procent lager.

OCI ziet door een tweetal transacties 232 miljoen dollar binnenkomen. In combinatie met de medio deze maand gemelde herfinanciering van OCI Nitrogen kende OCI tussen mei en augustus dit jaar een totale kasinstroom van 1,3 miljard dollar, waardoor de balans “significant” wordt versterkt. OCI was koploper met een winst van 2,5 procent.

In de Smallcap was KasBank hekkensluiter met een 2,2 procent verlies, terwijl Value8 koploper was met een winst van 6,6 procent.

Kiadis Pharma boekte in de eerste helft van 2016 een negatief operationeel resultaat van 5,1 miljoen euro, in vergelijking tot een verlies van 11,7 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder. Onder de streep boekte de biofarmaceut een verlies van 6,4 miljoen euro, tegen een verlies van 9,6 miljoen euro een jaar eerder. De kaspositie van het bedrijf, een belangrijke graadmeter voor biotechbedrijven die nog geen omzet maken, steeg van 2,5 miljoen euro eind juni 2015 naar 23,7 miljoen euro. Het aandeel verloor 1,3 procent. 

Van de kleinere fondsen noteerde ForFarmers 1,4 procent hoger. ForFarmers zag in de eerste helft van 2016 het bedrijfsresultaat oplopen, ondanks een teruglopende omzet als gevolg van dalende grondstofprijzen. De netto omzet van ForFarmers daalde in het afgelopen halfjaar met 4,4 procent naar 1.071 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat (EBITDA) exclusief incidentele posten steeg met 8,2 procent van 42,8 miljoen naar 46,3 miljoen euro. Onder de streep resteerde een 2,2 procent hogere nettowinst van 25 miljoen euro. 

Royal Delft Group zag over de eerste helft van 2016 de omzet oplopen, terwijl de nettowinst flink steeg. De omzet liep met 16 procent op tot 11,8 miljoen euro. De winst voor aftrek van rente, belastingen, afschrijvingen en amortisatie van goodwill (EBITDA) daalde van 866.000 euro 705.000 euro. Het bedrijfsresultaat steeg daarentegen van 251.000 naar 295.000 euro en de nettowinst van 78.000 euro naar 115.000 euro. Het bedrijf gaf geen outlook, vanwege de blijvende onzekerheid op zowel de toeristische markt als de retailmarkt. Het aandeel noteerde vlak. 

Tussenstand Wall Street

Wall Street noteerde bij het slot van de Amsterdamse beurs op winst, met de Dow Jones 0,4 procent hoger.

Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.