(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is dinsdag vlak gesloten, nadat een nieuw record voor de Dow Jones index op Wall Street geen impuls kon geven aan de rustige handelsdag op het Damrak.

De AEX sloot nagenoeg ongewijzigd op 561,18 punten, een stijging van 0,02 procent. De Midkap-index steeg 0,4 procent tot 847,42 punten en de Smallcap-index zakte 0,7 procent tot 1.093,30. 

De Dow Jones slechtte aan het begin van de handelsdag in de Verenigde Staten een nieuwe barrière op 26.000 punten, terwijl het aandeel Apple een nieuw record neerzette na twee maanden stagnatie, nadat de beurzen in Amerika maandag nog dicht waren voor Martin Luther King Day.

In Amsterdam werd de winst van de ochtend echter ingeleverd in het laatste handelsuur.

“We blijven erg dicht bij huis. Het is de stilte voor de storm”, zei portefeuillemanager Albert Jellema van ProBeleggen, verwijzend naar het aanstaande kwartaalcijferseizoen. Jellema merkte op dat er nog weinig winstwaarschuwingen zijn geweest in de afgelopen dagen, wat ongeveer de periode is waarin je die zou verwachten, nu bedrijven hun boeken grotendeels op orde hebben voor de jaarcijfers.

ABN AMRO gaf dinsdag wel een soort waarschuwing af voor een paar eenmalige tegenvallers, die handig genoeg grotendeels worden gecompenseerd door een paar eenmalige meevallers en vrijvallen. “Gevoelsmatig komen die meevallers wel erg goed uit”, merkte Jellema enigszins weifelend op.

Zowel de macro-economische- als de bedrijfsagenda waren karig gevuld. Vanochtend werd bekend dat de consumentenprijzen in Duitsland in december minder hard zijn gestegen. De inflatie van 1,7 procent op jaarbasis week niet af van het voorlopige cijfer. In het Verenigd Koninkrijk daalde de inflatie licht, naar 3,0 procent in december.

De euro/dollar handelde op 1,2227, licht lager ten opzichte van de stand tijdens het slot van de Europese beurzen maandag. 

De verzwakking van de dollar in de afgelopen dagen is slecht nieuws voor aandelen die een groot deel van hun omzet in dollars halen, zoals Ahold Delhaize en Aegon, merkte Jellema op.

Ruim een jaar geleden bodemde het muntpaar nog op een stand van 1,04 en het analistengilde sprak toen unaniem de verwachting uit van pariteit. Bij ING denken de analisten inmiddels dat de euro/dollar dit jaar kan door stijgen naar de 1,30. Zo ver komt het volgens Rabobank niet. “Ik denk dat op 1,24 wel ongeveer de top zal liggen”, zo zei marktanalist Stefan Koopman van Rabobank maandag.

De meeste reuring was er dinsdag op de volatiele markt voor cryptovaluta, die onder leiding van de de toonaangevende Bitcoin gemiddeld zo’n 15 procent onderuit gingen. “Daar vond vandaag een redelijke slachting plaats”, aldus Jellema.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen bleek NN Group koploper met een winst van 1,6 procent. UBS verhoogde het koersdoel van de verzekeraar, die volgens de analisten van de zakenbank in staat is goed te presteren en dividend uit te keren, ongeacht de marktbewegingen, dankzij zijn sterke balans.

Aegon kwam minder goed uit de bus uit het sectorrapport van UBS. Het aandeel daalde 0,2 procent. Een kleine koersdoelverhoging door ABN AMRO, van 5,30 naar 5,70 euro, overtuigde beleggers niet. 

Toeleverancier voor de chipindustrie ASML, die als een van de eerste morgen met cijfers komt, steeg alvast 1,2 procent, geholpen door een positief sectorrapport van Bryan Garnier, net als BE Semiconductor en ASM International, die beide koopadviezen kregen en respectievelijk 1,6 procent en 1,5 procent wonnen in de Midkap.

Staalreus ArcelorMittal was de sterkste daler in de AEX, met een verlies van 1,2 procent, net als sectorgenoot Aperam, die 2,3 procent verloor in de AMX. Jellema zag geen duidelijk nieuws waarom de sector uit de gratie was bij beleggers.

In de Midkap kon PostNL op bijval van beleggers rekenen na een koopaanbeveling van KBC Securities. Het aandeel steeg met 1,5 procent. Analist Ruben Devos voorziet, naast een exponentiële groei van de vrije kasstroom en “royale” dividenduitkeringen, dat PostNL kan profiteren van de huidige e-commerce groei in de Benelux, geholpen door een sterk distributienetwerk en een “geweldige” infrastructuur. 

Onder de kleinere fondsen won Nedap 1,6 procent, maar werd Probiodrug 16 procent minder waard. Dit jaar is het volatiele biotechaandeel echter al ruim veertig procent gestegen, waarmee het nog altijd met afstand het best presterende fonds is op Beursplein 5 in 2018.

Fagron daalde 5 procent na een koersdoelverlaging door ING. Analisten van de bank verlaagden het koersdoel vanwege lagere taxaties voor de activiteiten van Fagron in het Amerikaanse Wichita en zij deden tevens aanpassingen op het vlak van valuta’s. 

Lokaal fonds Value8 verloor 1,5 procent. Alychlo, het investeringsvehikel van de Belgische miljardair Marc Coucke, nam de optie van Value8 op 5 procent van de aandelen SnowWorld over. Financiële details werden verder niet gemeld. SnowWorld zelf gaf 0,2 procent aan waarde prijs.  

Kiadis werd 8,3 procent goedkoper. 

Tussenstanden Wall Street

Na een lang weekend door de viering van Martin Luther King Day op maandag, zetten de Amerikaanse beurzen dinsdag de opwaartse trend van afgelopen week door. De Dow Jones index won 0,6 procent op 25.956,86 punten, de S&P 500 index steeg 0,3 procent en Nasdaq ging 0,5 procent hoger. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.