(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn donderdag met stevige winsten gesloten. De AEX index steeg 2,7 procent tot 540,49 punten, terwijl de AMX een winst van 2,4 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 1,4 procent.
Daarmee herstelde Amsterdam van de verliezen een dag eerder, hoewel de vrees voor een verdere escalatie van de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China boven de markt blijft hangen. Geruststellende woorden van Trump’s economisch adviseur over een handelsoorlog deden het sentiment keren. Adviseur Larry Kudlow liet woensdag doorschemeren dat de aangekondigde importtarieven een onderhandelingsstrategie van de Amerikaanse president zijn. “Dit verbeterde het risico sentiment waar de dollar van profiteert”, concludeerde marktanalist Bart Hordijk van Monex Europe.
Op macro-economisch vlak was er vanochtend aandacht voor een reeks aan inkoopmanagersindexen over de Europese dienstensector. In de belangrijke lidstaten als Duitsland, Frankrijk, Spanje en Italië was sprake van een groeivertraging en ook in de eurozone als geheel was de toename van de economische activiteit in de dienstensector in maart lager dan in februari. De inkoopmanagersindex daalde van 56,2 in februari naar 54,9 afgelopen maand.
In het Verenigd Koninkrijk wist de industrie in maart nog wel iets sterker te groeien, bleek eerder deze week, maar was in de dienstensector in dezelfde maand sprake van de traagste groei in bijna twee jaar.
Verder werd vanochtend bekend dat de detailhandelsverkopen in de eurozone in februari licht zijn gestegen, terwijl de producentenprijzen in dezelfde maand sterker opliepen dan verwacht.
Eerder op de ochtend kwam naar voren dat de Duitse fabrieksorders in februari met 0,3 procent zijn toegenomen op maandbasis en met 3,5 procent ten opzichte van een jaar eerder.
Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de Verenigde Staten het nieuws dat het tekort op de Amerikaanse handelsbalans in februari licht is opgelopen. Het tekort ging van 56,67 miljard dollar in januari naar 57,59 miljard dollar in februari. De export van goederen uit de Verenigde Staten steeg in februari met 1,7 procent tot 204,45 miljard dollar. Ook de import steeg met 1,7 procent op jaarbasis, tot ruim 262 miljard dollar.
Het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten is in de week eindigend op 31 maart met 24.000 aanvragen gestegen tot een totaal van 242.000.
Olie noteerde donderdag in het groen. Een mei-future West Texas Intermediate steeg 0,4 procent tot 63,64 dollar, terwijl een mei-future Brent 0,7 procent hoger bewoog op 68,47 dollar.
De euro/dollar noteerde op 1,2224. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,2252 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,2277 op de borden.
Stijgers en dalers
In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 24 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door ArcelorMittal met een winst van 5,6 procent, gevolgd door ASML met 4,5 procent en Shell met 3,5 procent.
Aegon haalde 800 miljoen dollar op met een dertigjarige achtergestelde obligatielening. Tot de eerste mogelijke aflossing na tien jaar geldt een couponrente van 5,5 procent. Daarna wordt de rente variabel “met een marge inclusief 100 basispunten verhoging”, aldus Aegon. Het aandeel steeg 2,9 procent.
Ahold Delhaize maakte bekend dat CEO Dick Boer per 1 juli aanstaande met pensioen gaat en wordt opgevolgd door Frans Muller. Een goede keuze volgens KBC Securities. Verder wordt Jan Hommen tijdens de aanstaande aandeelhoudersvergadering op 11 april voorgedragen als nieuwe voorzitter van de raad van commissarissen. Afzonderlijk werd bekend dat de Vereniging van Effectenbezitters Ahold Delhaize per brief om opheldering heeft gevraagd over een beschermingsconstructie van de supermarktketen. De kwestie betreft een aflopende optie van de Stichting Continuïteit Ahold Delhaize om cumulatief preferente aandelen te verwerven als bijvoorbeeld een ongewenste koper voor Ahold Delhaize zich meldt. Het aandeel Ahold Delhaize steeg donderdag 1,6 procent.
Gemalto was met een verlies van 0,1 procent de enige daler onder de hoofdfondsen.
In de Midkap was Fugro met een winst van 6,3 procent de sterkste stijger, gevolgd door AMG met een winst van 6,1 procent en Takeaway.com met een winst van 5,9 procent. Flow Traders was de sterkste daler met een verlies van 0,4 procent. GrandVision en WDP waren de twee overige dalers met een verlies van 0,2 procent.
SBM Offshore won 4,6 procent. ABN AMRO zette SBM op de favorietenlijst met een koopaanbeveling. TomTom en ASM International werden van de lijst gehaald. TomTom steeg desondanks 2,3 procent en ASMI ook.
Onder de kleinere fondsen viel ForFarmers op. KBC Securities haalde het bedrijf van zijn kooplijst vanwege de recente stijging van het aandeel, maar verhoogde het koersdoel wel. Analist Guy Sips was te spreken over een recente overname in Polen. Het aandeel steeg desondanks 0,5 procent.
Pharming was de sterkste stijger van de AScX-fondsen met een winst van 7,7 procent. Ordina steeg 3,2 procent en Brunel won 2,6 procent. Sif verloor 1,3 procent.
Tussenstanden Wall Street
Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,9 procent hoger op 2.668,78 punten. De Dow Jones index steeg 1,4 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,8 procent in het groen.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.