De Amsterdamse beurs is maandag verdeeld gesloten, onder druk van een lager Wall Street in reactie op de dalende olieprijs.

De AEX sloot maandag 0,1 procent lager op 452,84 punten, de AMX steeg desalniettemin 0,5 procent tot 628,21 punten en de AScX steeg 0,4 tot 777,61 punten.

Tycho Schaaf van online broker Lynx wees met name naar het lagere Wall Street, waar beleggers volgens de handelaar winsten pakten na de recente rally, en de lagere olieprijs als reden voor het lagere slot van de AEX. “Daarmee wordt zwaargewicht Shell naar beneden getrokken, waardoor de hele index in een klein minnetje wordt getrokken”, aldus Schaaf, eraan toevoegend dat hij ook komende handelsweek rekening houdt met een kleine terugval.

Analist Ron van der Does van IG wees tevens op de tweedaagse rentevergadering van de Federal Open Market Committee, die dinsdag aanvangt, als reden voor de lager koersen op Wall Street. “In afwachting van de bijeenkomst en het rentebesluit durft de markt geen posities in te nemen, wat tot druk leidt”, aldus Van der Does.

Marktvolgers verwachten dat de Fed de rente ongewijzigd zal laten. In de toelichting wordt met name gekeken naar hints over het tijdstip van een mogelijke eerste renteverhoging en in welk tempo de centrale bank vanaf dat moment het beleid zal verkrappen.

Op macro-economisch vlak werd vooral gekeken naar Duitsland, waar het ondernemersvertrouwen in juli licht daalde. De index voor het Duitse ondernemersklimaat voor de industrie en de handel daalde van 108,7 in juni naar 108,3 in juli. Economen rekenden vooraf op een veel sterkere afname.

De euro noteerde rond het slot van de handel in Amsterdam ten opzichte van de dollar vlak op 1,0979 en het Britse pond won 0,2 procent ten opzichte van de greenback tot 1,3128.

West Texas Intermediate noteerde 2,2 procent lager op 43,22 dollar en Brent daalde 1,9 procent tot 44,83 dollar.

Stijgers en dalers

Onder de AEX fondsen was Altice met een winst van 5,4 procent de sterkste stijger, gevolgd door Randstad met een winst van 3,0 procent. SBM Offshore was de sterkste daler met een verlies van 3,1 procent.

ASML steeg 0,8 procent, nadat Deutsche Bank het koersdoel voor ASML verhoogde van 80,00 naar 90,00 euro met een ongewijzigd Houden advies. De analisten van de Duitse bank merkten op dat ASML geniet van een beter sentiment omtrent Extreme Ultraviolet na interesse in de systemen door TSMC en Samsung, waar in het verleden meermaals sprake was van vertraging.  

Philips noteerde na publicatie van de cijfers over het tweede kwartaal een plus van 2,1 procent. Uit de cijfers bleek dat het Eindhovense technologiebedrijf een hoger dan verwachte winst behaalde op een licht gedaalde omzet. Analisten van Jefferies waren minder te spreken over de activiteiten binnen de gezondheidstechnologie, die juist als licht tegenvallend werden bestempeld. Evenwel lagen de resultaten verder over de gehele linie dicht in de buurt van de consensus. Analist Corne van Zeijl van Actiam zei voor de camera van ABM Financial News dat het vooral wachten is of de resultaten in de tweede jaarhelft aantrekken, mede door het op stoom komen van de fabriek in het Amerikaanse Cleveland.

Het nieuwe fusiebedrijf Ahold Delhaize, dat CEO Dick Boer de handel op het Damrak vanochtend zag openen, won 1,2 procent op 21,96 euro. De topman zei tegenover ABM Financial News drie prioriteiten te hebben, namelijk het integreren van hoofdkantoorfuncties, synergieën zoeken, bijvoorbeeld bij inkoop en e-commerce, en met elkaar kennis en de beste praktijken delen, “ook waar het onze winkels en e-commerce activiteiten betreft”.  

Van de Midkap fondsen stegen NSI, ASMI en Wessanen het sterkst met winsten van achtereenvolgens 3,8, 2,4 en 2,2 procent.

Air France-KLM bleek de gebeten hond met een koersdaling van 2,3 procent. Societe Generale zette de luchtvaartmaatschappij op de verkooplijst en stelde de aankomende druk op de omzet per eenheid, een belangrijke omzetindicator in de luchtvaartbranche, te hebben onderschat. De Frans-Nederlandse luchtvaartgroep opent woensdag de boeken nadat rivalen IAG en Deutsche Lufthansa reeds hun winstverwachting voor het volledige jaar hebben verlaagd.

Onder de kleinere fondsen schoot BinckBank 5,6 procent omhoog, na publicatie van de cijfers over het tweede kwartaal. Daaruit bleek evenwel dat de winst in het afgelopen kwartaal, conform verwachting van analisten, flink onder druk stond. Aangepast verdiende de online broker 7,7 miljoen euro, ofwel 0,11 euro per aandeel. Daarmee deed Binck het desalniettemin beter dan de respectievelijk 6,6 miljoen euro, ofwel 0,09 euro per aandeel die analisten voorzagen. Over de eerste jaarhelft bedroeg de aangepaste winst 16,3 miljoen euro, terwijl dit een jaar eerder 29,8 miljoen euro was. Analist Matthias de Wit van KBC Securities stelde dat Binck in het tweede kwartaal goed heeft gepresenteerd, vanwege beter dan voorziene inkomsten uit fees en commissies. Volgens analist Marcell Houben van NIBC viel de nettowinst daarnaast hoger uit dan verwacht, ondanks zwakke resultaten bij de kernactiviteiten vermogensbeheer en brokerage.

Basic Fit steeg 2,4 procent, nadat ING de het bedrijf maandag op de kooplijst zette met een koersdoel van 20,50 euro en de uitbater van fitnessclubs in Europa tevens op de favorietenlijst voor de Benelux plaatste. Analisten van ING stelden dat het bedrijfsmodel van Basic-Fit mogelijkheden tot opschaling biedt in een almaar groeiende, maar gefragmenteerde Europese fitnessmarkt. De marktvorsers merkten op dat Basic-Fit gerekend naar aantal clubs inmiddels de grootste keten in Europa is. Daarbij blijft de onderneming volgens ING aan marktaandeel winnen, door een combinatie van lage kosten en hoge kwaliteit.

Tussenstand Wall Street

Rond het sluiten van de Europese aandelenmarkten noteerde Wall Street in het rood. De Dow Jones en S&P500 index bewogen rond een verlies van een half procent, terwijl techbeurs Nasdaq slechts fractioneel in het rood handelde. 

Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.