(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn donderdag verdeeld gesloten, nadat beleggers een reeks kwartaalcijfers kregen voorgeschoteld. De AEX index sloot vrijwel vlak op 455,71 punten, terwijl de AMX een verlies van 1,9 procent liet optekenen en voor de AScX een min van 0,6 procent resteerde. 

Beleggingsadviseur Rein Schutte van Indexus merkte op dat een stijging van de tienjaarsrentes voor wat beweging op de beurzen zorgen. “Dit speelde de financials in de kaart, terwijl de vastgoedfondsen onder druk staan”, aldus Schutte. 

De beleggingsadviseur wees eveneens op de flinke verliezen in de Midkap, onder meer bij Arcadis en GrandVision na publicatie van de cijfers over het afgelopen kwartaal. 

Al met al sprak Schutte vooral van een afwachtende houding in aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen. “Ook de Amerikaanse beurzen lijken geen richting te kiezen, ondanks dat toch een groot deel van de Amerikaanse ondernemingen met beter dan verwachte cijfers kwam.”

Volgens Schutte zorgden verder de vandaag verschenen macrocijfers voor weinig verrassingen. Donderdag werd bekend dat de geldhoeveelheid in de eurozone in september op jaarbasis met 5,0 procent is gestegen. Verder werd bekend dat het ondernemersvertrouwen in Italië in oktober is gestegen van 101,2 in september naar 102,4. Het consumentenvertrouwen in het Zuid-Europese land is in oktober echter onverwacht gedaald. De index daalde van 108,6 in september, naar 108,0 deze maand.

De Britse economie steeg in het derde kwartaal op kwartaal- en jaarbasis met respectievelijk 0,5 en 2,3 procent. Dit betekende wel een lichte vertraging ten opzichte van de groei in het tweede kwartaal maar de data waren wel beter dan verwacht.

Volgens Schutte kijkt de markt vrijdag vooral uit naar het voorlopige groeicijfer van de Amerikaanse economie over het derde kwartaal. “Dit kan een aanwijzing zijn voor de richting die de Federal Reserve op wil”, aldus Schutte. Verder krijgen beleggers vrijdag inzicht in de Nederlandse producentenprijzen in september, de werkloosheid in Japan over september en de Duitse inflatie in oktober. 

Olie noteerde donderdag in het groen. Een december-future West Texas Intermediate steeg 1,2 procent op 49,79 dollar, terwijl een december-future Brent 1,3 procent hoger bewoog op 50,65 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0916. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0904 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,0907 op de borden.

Stijgers en dalers

In de AEX sloten 11 van de 25 fondsen in het groen, onder leiding van KPN dat 3,4 procent steeg na publicatie van de cijfers over het afgelopen kwartaal. Het telecombedrijf behaalde in het derde kwartaal meer winst dan analisten hadden verwacht, geholpen door kostenbesparingen. De nettowinst daalde ten opzichte van een jaar eerder van 87 miljoen naar 45 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat (EBITDA) steeg evenwel met 10 procent naar 665 miljoen euro. De geschoonde omzet van KPN daalde in het kwartaal met 3,0 procent naar 1.711 miljoen euro. 

ABN AMRO steeg 2,5 procent, na een koersdoelverhoging door Kepler Cheuvreux. Het koersdoel werd opwaarts bijgesteld van 20,50 naar 23,50 euro met een ongewijzigd koopadvies. In de lijst met favoriete bankaandelen uit de Benelux schuift ABN AMRO omhoog van de derde naar de tweede plaats, omdat analist Benoit Pétrarque hier de grootste kans ziet op een verhoging van de winstverwachtingen na de derdekwartaalcijfers, op grond van meevallende rentebaten en hogere kostenbesparingen. Bovendien biedt de bank volgens de analist de beste kans op een hogere pay-out ratio voor het dividend in 2018. 

De top drie in de AEX werd verder aangevuld door RELX dat 1,9 procent bijschreef, eveneens na publicatie van de kwartaalcijfers. De uitgever rapporteerde over de periode januari tot en met september een onderliggende omzetgroei van 4 procent. RELX handhaafde de outlook voor heel 2016 en ziet bij ST&M een gematigde groei van de onderliggende omzet, bij R&BA een voortzetting van de groeitrend, bij Legal een beperkt zicht op groei en bij Exhibitions een groei in het cyclische effect. Daarnaast verhoogde NIBC zijn advies voor RELX van Neutraal naar Accumuleren met een ongewijzigd koersdoel van 16,75 euro.

Het Frans-Nederlandse vastgoedfonds Unibail-Rodamco noteerde 2,7 procent lager, na een koersdoelverlaging door Goldman Sachs van 262,00 naar 257,00 met een ongewijzigd Neutraal advies. Ook Aalberts Industries kon met een min van 2,0 procent niet in het groen komen. DSM verloor 1,4 procent. 

Van de Midkap-fondsen waren Arcadis en GrandVision de sterkste dalers met verliezen van achtereenvolgens 9,7 procent en 11 procent.

GrandVision boekte in het derde kwartaal van 2016 een lagere omzet dan verwacht. De omzet steeg in het derde kwartaal met 2,2 procent van 808 miljoen naar 825 miljoen euro. Analisten hadden evenwel gerekend op 853 miljoen euro. KBC Securities verlaagde in navolging van de kwartaalcijfers het advies voor het bedrijf van Kopen naar Houden en stelde tevens het koersdoel neerwaarts bij van 29,50 naar 25,50 euro.

Arcadis rapporteerde voorbeurs conform verwachting lagere resultaten in het derde kwartaal van 2016 vanwege moeilijke omstandigheden in opkomende markten en in Noord-Amerika. Het operationele EBITA-resultaat daalde met een derde van 66,0 miljoen een jaar eerder naar 43,3 miljoen euro. Tevens werd bekend dat bestuursvoorzitter Neil McArthur van Arcadis per direct opstapt vanwege een verschil van mening over de strategie van het bedrijf.

BE Semiconductor Industries verloor 8,6 procent, nadat het concern in het derde kwartaal iets beter presteerde dan de eigen doelstellingen. Besi behaalde afgelopen kwartaal een omzet van 94,3 miljoen euro, 13,5 procent minder dan de 109 miljoen euro in het tweede kwartaal en daarmee iets beter dan de krimp van 15 tot 20 procent die het zelf voorspelde. Voor het lopende vierde kwartaal mikt Besi op een omzetdaling van 10 tot 15 procent, slechter dan NIBC had voorzien. 

Onder de kleinere fondsen voerde KAS Bank de lijst van stijgers aan met een winst van 2,5 procent, nadat de bank bekendmaakte in het derde kwartaal twee keer zo veel winst geboekt te hebben dan in de voorgaande twee kwartalen.  

Basic-Fit noteerde 0,9 procent lager. De fitnessketen boekte in 2016 vooralsnog beduidend meer omzet, dankzij de groei van het aantal leden. Na drie kwartalen behaalde Basic-Fit een omzet van 189 miljoen euro, een stijging van 28 procent ten opzichte van de 147 miljoen euro een jaar eerder. Voor 2016 voorziet Basic-Fit nog altijd een omzet van ongeveer 260 miljoen euro met een aangepast bedrijfsresultaat (EBITDA) van tenminste 80 miljoen. Dit jaar denkt de keten ongeveer 75 nieuwe clubs te openen, na 50 nieuwe clubs te hebben geopend in de eerste drie kwartalen, waardoor het totaal aantal clubs eind september 388 bedroeg. Aanvankelijk rekende Basic-Fit er op om dit jaar 65 tot 75 nieuwe clubs te openen.

ICT Group steeg 0,9 procent, nadat de onderneming uit Barendrecht in het derde kwartaal zowel de omzet als de winst met dubbele cijfers heeft zien stijgen.

Pharming heeft de omzet uit de verkoop van Ruconest in het derde kwartaal met twee derde zien toenemen ten opzichte van de halfjaarcijfers, waardoor het kwartaal break-even zou zijn uitgevallen indien het bedrijf al begin dit jaar de Amerikaanse verkooprechten van Ruconest had teruggekocht. Dit maakte het Leidse biotechbedrijf donderdag voorbeurs bekend. Het aandeel daalde 1,7 procent.

Tussenstand Wall Street 

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de S&P 500 index 0,2 procent lager op 2.135,70 punten, terwijl de Dow Jones index vrijwel vlak noteerde en de Nasdaq 0,3 in het rood dook. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.